Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Umjesto PDV-a, bolje je smanjiti poreze na rad i na kapital

Hrvatska primjenjuje jednu od najviših standardnih stopa PDV-a, te je 2014. od tog poreza ubrala čak 12,5% BDP-a, najviše od država članica EU koje u prosjeku prikupe PDV-a u protuvrijednosti 7,8% BDP-a.
24. siječnja 2018. u 07:14 44 komentara 5662 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Prostor za smanjivanje standardne stope PDV-a otvorit će se tek ako se ostvari dugoročna i održiva racionalizacija državnih rashoda. Ali i tada je možda mudrije snižavati “štetno” oporezivanje rada i kapitala i tako poticati rast i zapošljavanje, a “prijateljskom” PDV-u ostaviti da kompenzira takvo smanjenje, navodi analitičarka Instituta za javne financije Marina Kesner Škreb u aktualnom osvrtu vezanom uz nova porezna pravila.

Paketi Skuplje sitnice iz Kine PDV i na pakete do 160 kuna

“Prijateljski” PDV

Europska komisija najavila je da će svim članicama EU dopustiti jedno izuzeće od PDV-a, odnosno nultu stupu, što je prije svega ustupak novim članicama EU koje su se u trenutku pristupanja morale odreći nulte stope i sve proizvode koji su do tada bili neoporezivi dići na dosad najniže dopuštenih 5 posto. M. K. Škreb podsjeća da Hrvatska svoj porezni sustav u velikoj mjeri zasniva na “prijateljskom” PDV-u koji predstavlja najizdašniji proračunski prihod, oko 63% poreznih prihoda državnog proračuna 2016. Analitičarka M. K. Škreb izlazi sa savjetom da se radije krene na smanjenje poreza na rad i kapital nakon što je premijer Plenković najavio da će smanjiti opću stopu PDV-a, no nije definirao točan datum.

Hrvatska primjenjuje jednu od najviših standardnih stopa PDV-a, te je 2014. od tog poreza ubrala čak 12,5% BDP-a, najviše od država članica EU koje u prosjeku prikupe PDV-a u protuvrijednosti 7,8% BDP-a. 
– PDV s prihodima, koji su 2015. iznosili jedan trilijun eura, igra ključnu ulogu na europskim zajedničkom tržištu. Nažalost, postoji i gubitak prihoda, tj. “jaz PDV-a”, razlika između stvarno prikupljenih i očekivanih prihoda, koji je 2015. iznosio 151 milijardu eura ili 12,7% ukupne porezne obveze PDV-a. Zanimljivo je da Hrvatska bilježi treći najmanji jaz PDV-a u EU s udjelom od 3,9% nakon Španjolske i Švedske – navodi M. K. Škreb.

Zdravko Marić MEĐU NAJVIŠIMA U EUROPI Niži PDV vjerojatno tek 2020. godine, a padne li na 24 posto, i dalje smo skupi

Gubici 50 mlrd. eura

Povrh toga EU godišnje gubi i oko 50 milijardi eura zbog prekograničnih prijevara i pronevjera. Komisija novim mjerama nastoji reformirati PDV i učiniti ga fleksibilnijim i modernijim, te umanjiti gubitke prihoda. Takav je smjer politike mnogo bolji nego li radi gubitka prihoda od PDV-a predlagati uvođenje novih ili povećavanje postojećih “štetnijih” poreznih oblika. 
– PDV se drži jednim od najmanje štetnih oblika oporezivanja i posebno “prijateljskim” prema
gospodarskom rastu – kaže M. K. Škreb. Standardne stope se kreću od 17% u Luksemburgu do 27% u Mađarskoj, a najveći broj članica koristi standardne stope u rasponu od 20 do 24%. Hrvatska je s Danskom, Švedskom i Mađarskom pri samom vrhu.

Snižene stope PDV-a koriste sve države članice osim Danske. Većina ih ima dvije snižene stope u rasponu od 18% u Mađarskoj do 2,1% u Francuskoj. Zajednička pravila ne odnose se ravnopravno na sve države članice pa je tako dozvoljeno više od 250 sniženih stopa i izuzeća, što nekim državama omogućava više fleksibilnosti u određivanju stopa o odnosu na druge kojima to nije dopušteno. EK predlaganjem novih mjera za određivanje stopa PDV-a daje državama članicama više autonomije uz istovremeno pojednostavljenje sadašnjeg sustava. Novi zakonski prijedlog bit će podnesen Europskom parlamentu i Vijeću na usvajanje.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
EK se smilovala Vratili nultu stopu PDV-a, države biraju da li za novine, kruh ili lijekove Zdravko Marić 'POLAKO, BIT ĆE' Marić: Smanjenje PDV-a prije poreza na nekretnine, ali ne ove godine bitcoin 'ALAT ZA PRANJE NOVCA' Dužnosnik Europske središnje banke: 'Treba nam PDV za bitcoin'
restoran
GLEDAO IH IZVANA
Napravio scenu u restoranu: Nokautirao suprugu jer je sjedila s dva muškarca
Huawei
PROMO
Huawei Next Image: Inspirirajte svijet svojom fotografijom i osvojite vrijedne nagrade
 • dado56:

  koji god se porez smanjivao prihodu u proracun su rasli.. Zato hrabro u reformu ... Porez na kapitalnu dobit je veci od poreza na dobit za male firme i poduzetnike... To nema logike jer bas ti mali su kotac razvoja ... prikaži još!ja bogatih drzava... On su najveci generator potrosnje ... Veliki se uvijek snadju da ne plate... Tko zna koliko su google apple i youtube skype macdonads uber platili poreza u HR to je pitanje ... Male firme do 3mil kn prometa minimalno oprezivat to je kljuc

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  nisu kod nas porezi ništa veći nego kod drugih. kad čujem da se privatnici žale na visinu pdv-a, meni opet smiješno. pa pdv plaćamo mi, kupci, korisnici usluga. ne možemo mi na šišanje pobjeći u mađarsku ili sloveniju! tu će ... prikaži još! nas šišati. i naravno da bez računa... uobičajeno kod nas. nećemo mi benzin kupiti u bosni, sloveniji, nego doma. problem našeg biznisa su apetiti, žele u godinu dana od otvaranja kafića, obrta, štanda na placu, zaraditi za novi x5 i otplatiti pola apartmana. umjesto većeg prometa uz male marže, naš je moto oderati svakog tko nam naleti. to će koštati naš turizam, već uskoro. čim se sredozemlje smiri, ostajemo bez gostiju sa novcem. pitajte one koji su u tom biznisu, pa budete čuli nešto novog. mi smo kao zemlja dali sve investitorima, i dalje im nismo zanimljivi. preskupa radna snaga! nismo htjeli kao slovaci dati im na početku sve, da izrabljuju koga stignu, pa sad kad su ojačali, mogu tražiti sve više i više plaće. nama je svaki vlak otišao već. ostali smo sami. da, trebat ćemo raditi. ne školovati armiju ekonomista i pravnika, već strojobravare, zidare, keramičare, obučare, metalce... ne strukovne škole pretvarati u gimnazije, nego ih ojačavati. pravi zidar danas zaradi plaću veću od srednjoškolskog profesora. a keramičar još i više. ajd nađite danas nekog dobrog da vam postavi pločice. gotova su vremena kad ste mogli za sitniš urediti kuću. nemate majstora, ne kvalitetnog. i gotovo je sa neplaćenim prekovremenima u građevini.

 • Spezispezi:

  Da to bi bilo poželjno, ali onda nema kruha i igara i s tim se ne dobivaju izbori !!!