Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za javne financije
Povratak na članak

Umjesto PDV-a, bolje je smanjiti poreze na rad i na kapital

Hrvatska primjenjuje jednu od najviših standardnih stopa PDV-a, te je 2014. od tog poreza ubrala čak 12,5% BDP-a, najviše od država članica EU koje u prosjeku prikupe PDV-a u protuvrijednosti 7,8% BDP-a.

Komentari 44

DA
dado56
08:54 24.01.2018.

koji god se porez smanjivao prihodu u proracun su rasli.. Zato hrabro u reformu ... Porez na kapitalnu dobit je veci od poreza na dobit za male firme i poduzetnike... To nema logike jer bas ti mali su kotac razvojaja bogatih drzava... On su najveci generator potrosnje ... Veliki se uvijek snadju da ne plate... Tko zna koliko su google apple i youtube skype macdonads uber platili poreza u HR to je pitanje ... Male firme do 3mil kn prometa minimalno oprezivat to je kljuc

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:30 24.01.2018.

nisu kod nas porezi ništa veći nego kod drugih. kad čujem da se privatnici žale na visinu pdv-a, meni opet smiješno. pa pdv plaćamo mi, kupci, korisnici usluga. ne možemo mi na šišanje pobjeći u mađarsku ili sloveniju! tu će nas šišati. i naravno da bez računa... uobičajeno kod nas. nećemo mi benzin kupiti u bosni, sloveniji, nego doma. problem našeg biznisa su apetiti, žele u godinu dana od otvaranja kafića, obrta, štanda na placu, zaraditi za novi x5 i otplatiti pola apartmana. umjesto većeg prometa uz male marže, naš je moto oderati svakog tko nam naleti. to će koštati naš turizam, već uskoro. čim se sredozemlje smiri, ostajemo bez gostiju sa novcem. pitajte one koji su u tom biznisu, pa budete čuli nešto novog. mi smo kao zemlja dali sve investitorima, i dalje im nismo zanimljivi. preskupa radna snaga! nismo htjeli kao slovaci dati im na početku sve, da izrabljuju koga stignu, pa sad kad su ojačali, mogu tražiti sve više i više plaće. nama je svaki vlak otišao već. ostali smo sami. da, trebat ćemo raditi. ne školovati armiju ekonomista i pravnika, već strojobravare, zidare, keramičare, obučare, metalce... ne strukovne škole pretvarati u gimnazije, nego ih ojačavati. pravi zidar danas zaradi plaću veću od srednjoškolskog profesora. a keramičar još i više. ajd nađite danas nekog dobrog da vam postavi pločice. gotova su vremena kad ste mogli za sitniš urediti kuću. nemate majstora, ne kvalitetnog. i gotovo je sa neplaćenim prekovremenima u građevini.

VL
ST
stefj
10:13 24.01.2018.

Eh da se tako kritiziralo SDP kada je drastično povećavao poreze i uvodio nove, kada je poskupljivao energente, kada je centralizirao sve što se može, možda danas ne bi o tome uopće pričali... Bilo koje smanjenje bilo kojeg poreza je dobrodošlo. Rasprave o tome koji porez smanjiti, a koji povećati, u ovoj trenutnoj situaciji zapravo su rasprave kako podijeliti više novca iz proračuna uz manje ili otprilike iste prihode... Bez rezanja proračunskih rashoda, iliti bez reformi, nema naprijed. Pitanje je samo vremena kada će se izmisliti neki novi porez, neki novi namet da bi se moglo sve te rashode poplaćati.... Smanjenje PDV-a da, smanjenje opterećenja plaća svakako, no pod hitno smanjiti troškove države, to bi trebao biti broj 1. Ništa se s ovakvom strukturom proračuna ne može napraviti, ništa se ne može pokrenuti. Skoro cijeli proračun su plaće, penzije, socijalna davanja i financiranje interesnih skupina... Mladi i stručni odlaze, a nitko ne dolazi niti se vraća. Ako želimo zadržati ovoliki broj penzionera i ovoliki broj državnih i javnih službenika morali bismo imati još 1.3 mil. zaposlenih u privatnom sektoru. Nemoguća misija...

VL
SP
Spezispezi
10:46 24.01.2018.

Da to bi bilo poželjno, ali onda nema kruha i igara i s tim se ne dobivaju izbori !!!

VL
KA
kapunjohan
09:47 24.01.2018.

Koji kod porez i kako veliki ili mali bio , oni koji ga plaćaju smatraju opterećenjem. Zaboravlja se da bez poreza nema , sociale ,zdavstva , školstva , policije , vojske , i mnogih izvora iz kojih mnogi očekuju novac. Najvažnije je propisati takve poreze , koji će omogućiti visok standard ,,zajedničkih službi,, koje su u interesu državljana a da uz to ne zagušimo one koji te poreze plaćaju odnosno porezna bremena moraju biti raspoređena po nekom ,,pravednom,, kriteriju koji neće zagušiti razvoj gospodarstva. Kriterij će često pogoditi neke koji objektivno spadaju pod te obaveze ali onda treba iznaći mehanizme kako takvima pomoći - primjer je ,,scijala,, i razne podpore i poticaji. Kad se sve to uspostavi, najvažnija je dosljednost i financiska strogost da svi ob avezni plačaju i da nema izigravanja propisa pa se često tako otvori i prostor za manje poreze. Kad smanjiš bilo koji sadašnji porez moraš znati gdje će se to i kako osjetiti - izračunati koristi i štetu.

VL
Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
08:24 24.01.2018.

Harač Rajo, Harač od četvrtinu

VL
DU
Deleted user
08:56 24.01.2018.

Ja trenutačno iz prisile radim za minimalac i jedini porez koji moj poslodavac plaća je mirovinsko i zdravstveno + davanja za hzz u iznosu od 37.5% ukupne bruto plaće. PDV na svu hranu osim mlijeka, kruha i ulja je 25%... nešto što ne postoji u većini razvijenih zemalja koje za prehrambene artikle imaju sniženu stopu PDV-a. Što se tiče smanjivanja poreza na plaće i kapital, tu jedino mogu profitirati uhljebi čija je medijalna plaća generalno 6,000 kn neto jer nama u privatnom sektoru medijalna plaća ne ide iznad 3,500 kn neto i porez na dohodak je u našem segmentu minimalan. Osim toga, mene zaboli za vaše probleme od poreza jer mi nije više ni na kraj pameti raditi za ispod 10,000 kn neto ... nešto što ovdje neću imati ni za 20 godina.. zat,o adio!

VL
Avatar Oneill
Oneill
08:21 24.01.2018.

Brezobrazna Država.

VL
Avatar indigo25
indigo25
07:38 24.01.2018.

Najbolje da umjesto da svima smanjite PDV.meni na račun svaki mjesec isplatite milju kuna.

VL
SZ
slaven.zadravec
08:43 24.01.2018.

Dakle, analitičarka ustvari zagovara preraspodjelu na štetu siromašnijih građana.

VL
Avatar dobry
dobry
14:30 24.01.2018.

Gdje si vidio smanjiti stopu PDV-a!? Uhljebi bi pocrkali a HDZ bi izgubio izbore, jer ne bi imali odakle plaćati glasove privilegiranima, Vrdoljaku, SDSS-u, (T. Sauchu, sitnog lopova su već platili), Bandić bi imao manjak u Zg Holdingu (mini Agrokoru)...

VL
NO
nogogaz
11:40 24.01.2018.

umjesto poreza je bolje mjenjat sistem, politike ili državu....

VL
Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
09:15 24.01.2018.

Nikad veći harač nije plaćan...

VL
Avatar jest
jest
11:03 24.01.2018.

Svakako smanjiti porezno opterećenje rada i kapitala ali i stopu PDV-a, nikakav ozbiljni rast sve dok se stopa ne smanji barem na 20%. Jasno je, država danas treba 25% i tu je i problem, nemamo vremena promjene uvoditi jednu za za drugom već više promjena istovremeno po principu vage, jednom mjerom se smanjuju prihodi države ali se drugom mjerom ekvivalentno režu rashodi. Nužna je i revizija kadrova u javnom sektoru, svi koji su 5 g. do mirovine trebaju u mirovinu, pa pročešljati diplome zaposlenih odnosno bitno umanjiti broj činovnika na visokim pozicijama čime se smanjuju dodatno izdaci za plaće, tu su i razne povlastice od mobitela, automobila i sličnih stvari koje je potrebno drastično rezati. Daljnja racionalizacija proizlazi i iz oštre kontrole troškova javnih ustanova, od nepotrebnog i neracionalnog trošenja na prijevoz službenim automobilima, nesaniranih curenja vode, kontrole potrošnje energenata pa sve do troškova reprezentacije kao što su ručkovi i sl. Uz sve to nužna je apsolutna zabrana novog zapošljavanja činovnika i referenta. Unutar min. gospodarstva urediti odjel zadužen za vođenje investitora kroz našu bujnu papirologiju, tu se mogu preusmjeriti viškovi drugih ministarstva ali odgovarajuće kompetencije. Investitorima po broju zaposlenih davati velike povlastice i velika smanjenja poreza. Min.financija treba značajno pooštriti kontrole utaje poreza a sudstvo ekspresno donositi drakonske kazne. Uz to se PDV svake god može smanjiti za 2%.

VL
Avatar siva_sova
siva_sova
09:05 24.01.2018.

normalno da je bolje...

VL
Avatar comparator
comparator
09:14 24.01.2018.

Smiješno je što analitičari uspoređuju našu statistiku s onom iz EU jer su parametri u omjeru proizvodnje i broju zaposlenih ,a prema strukturi stanovništva i rasprostranjenosti te gustoći ekonomskih subjekata totalno neusporedivi. Ipak bi osim stope PDV-a trebalo spustiti porezee na dohodak te tako povećati brzinu kretanja kapitala što bi automatski dovelo do jednako punjenje proračuna uz veće zapošljavanje . Pozitivne posljedice svega bi se nastavile do granice koju onda treba balansirati prema poznatim parametrima.

VL
NO
nogogaz
11:44 24.01.2018.

dok budemo imali ljude, koji rade 8 i više sati i ne mogu normalo preživjeti mjesec svojom platom.... toliko dugo moramo bit svjesni, da nam država nije poštena. ali mi ne volimo komunista... pa su oni krivi... i to vamm kažem ja, velik kapitalist i vlastnik kapitala.

VL
DU
Deleted user
08:03 24.01.2018.

Nisam ekonomist ali mi je potpuno logično da se smanji oporezivanje plaća , rada i investiranja. Na taj način prirodnije dajemo ljudima da troše gdje oni hoće a ne da državi dajemo novac kroz poreze na plaće a onda će ona kao bolje od nas znati na što treba novac potrošiti!

VL
AD
adler77
09:49 24.01.2018.

Jest to za 1%to nama malim smrtnicima ništa ne znaci,,, a cjene ce ostati iste... Tako da bollje smanje davanje za zaposlenog radnika i minimalna placa da raste minimalna mora biti bar 4-4,5 tisuca kuna i koja vlada to napravi vjecno ce biti na vlasti... Logicno

VL
DU
Deleted user
12:52 24.01.2018.

Da li smanjiti samo poreze na rad i kapital ili i doprinose?

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.