Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLUMNA * SEDMI DAN *

Pasija i za vjernike i za nevjernike

21.03.2004.
u 00:00

Završetak ovogodišnje korizme neće biti isti kao niz prethodnih. Neće biti isti zahvaljujući Melu Gibsonu i njegovoj Pasiji, uratku koji je zacijelo vrhunac njegove filmske i režiserske karijere.

Pasija se u Hrvatskoj, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini, već uvelike prikazuje na zatvorenim projekcijama za uzvanike iz vjerskih zajednica, društvenog i kulturnog života te za novinare. Prikazivanje za javnost počet će 1. travnja, deset dana prije Uskrsa, i po reakcijama ljudi iz Katoličke crkve koji su vidjeli film, njegovo prikazivanje pred Uskrs pun je pogodak. Stoga je očekivati da će i u hrvatskim kinima, kao i u svijetu, Pasija potući sve dosadašnje rekorde u gledanosti.

Osim kao izuzetno ostvarenje, film je javnost zaintrigirao i različitim ocjenama, prije svega optužbama za navodni antisemitizam, ali i za pretjerano prikazivanje scena mučenja. I odmah mu je zbog toga prikrpan pridjev "kontroverzan". No, svatko dobronamjeran tko je film pogledao, i tko zna što znači riječ antisemitizam, a i tko poznaje ondašnja zbivanja, s potpunom sigurnošću će reći da o antisemitizmu nema ni govora. Činjenica je da film dobrano prati zbivanja kako su opisana u četiri Evanđelja. Jesu li onda i ta Evanđelja antisemitska? To su apsurdi. Moglo bi se reći da su kontroverzni upravo oni koji iznose takve ocjene, a nikako film.

Dakako da svi koji će film gledati ne znaju sve pojedinosti iz Biblije. Neki će teško shvatiti poruku filma i njegovu simboliku, bit će iznenađeni njegovom realnošću...

Mnoge nedoumice koje će se pojaviti za i nakon gledanja filma razriješit će nakladna kuća Verbum iz Splita, koja je specijalizirana za katolička izdanja. Verbum će, naime, sutra objaviti vodič kroz film Mela Gibsona koji će nositi naziv kao što je i naziv filma - Pasija. Riječ je zapravo o brošuri koja je izvorno izašla u SAD-u, a priredilo ju je uredništvo katoličke kuće "Catholic Exchange". Vodič sadrži sto pitanja i odgovora o filmu "Pasija".

Budući da je jedan od tih famoznih prigovora kako u filmu ima previše krvi, evo što piše u tom vodiču: "Krv je ključna za razumijevanje žrtve Jaganjca-Isusa, koji je oduzeo grijehe svijeta. Baš kao što krv prolijevaju vojnici koji svoje živote polažu za domovinu ili pak majke pri porodu, žrtvovana ljubav uključuje prolijevanje krvi. Nije slučajno što se Kristova Muka odigrala upravo u vrijeme židovske Pashe. Riječ je o jednomu od brojnih ispunjenja starozavjetnih proročanstava, temeljnoga za shvaćanje Božjeg djelovanja tijekom čitave povijesti kako bi spasio ljudski rod".

Ili, kad je riječ o sceni bičevanja: "Povijesni dokumenti pokazuju kako je praksa bičevanja bila stravična i vrlo krvava. I u našoj zemlji (SAD-u, op. a.) iskustvo afričkih robova tijekom više stotina godina ropstva svjedoči o tome. Nadalje, Torinsko platno - za koje mnogi vjeruju kako je poslužilo za Isusov ukop - pokazuje kako su leđa čovjeka umotana u platno bila silno krvava i izranjena. Redatelj Pasije htio je, kako je sam izjavio, prikazati okrutnu stvarnost onoga kroz što je Isus uistinu prošao."

Vodič usto otkriva da se i sam Mel Gibson osobno pojavljuje u filmu: "Da. Vidi se njegova lijeva ruka kako drži čavao zabijen u jednu od Isusovih ruku. Objasnio je kako je to učinio da bi naglasio kako je i njegova grešnost pridonijela Kristovu raspeću."

Kao ni jedan do sada, Gibsonov film na izuzetno realističan i uvjerljiv način prikazuje zadnjih 12 sati Isusova života na zemlji, a scena uskrsnuća poručuje kako nada u vječni život počiva na vjeri u Kristovo uskrsnuće. Stoga bi ga trebali pogledati i vjernici i nevjernici. Vjernici zato da učvrste svoju vjeru, a nevjernici možda nakon njega počnu i vjerovati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije