Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugoreški planovi

Park uz Mrežnicu, star 126 godina, bit će možda najljepši u Hrvatskoj

'parkdr04_nnn_kar_300810'
''
31.08.2010.
u 08:32

U Parku, koji se proteže na četiri hektara, nastali bi prostor za različita događanja na otvorenom, gradski trg, veliki amfiteatar, svojevrsni rasadnik, edukativni vrt...

Više od stoljeća star Park dr. Franje Tuđmana, odnosno Anningerov park, kako ga stari Dugorešani i danas zovu, u sljedećih bi nekoliko godina trebao postati jedan od najljepših u Hrvatskoj. Po projektu uređenja, za koji se čeka lokacijska dozvola, uz njegovane zelene površine, grmove i stabla, ubuduće bi imao sasvim nove sadržaje: zeleni trg, veliki i mali amfiteatar, te višenamjenski kulturni centar, a novi pješački most spajao bi šetnicu i Inzl.

 Živjeti na rijeci

 – Ovakvim uređenjem parka dobiva se kvaliteta koju malo koji grad u Hrvatskoj može postići - da živi na rijeci! I to stoga jer je Mrežnica vrlo pitoma, ima amplitudu vodostaja od samo jednog metra. Dakle, dobili bismo jedinstven urbani sadržaj u samom iskonu grada, parku koji je građen kad i Pamučna industrija Duga Resa – objašnjava Mladen Rakočević, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje.

U Parku, koji se proteže na četiri hektara, nastali bi prostor za različita događanja na otvorenom: gradski trg, i to zeleni, veliki amfiteatar promjera 35 metara, i drugi, manji, svojevrsni rasadnik te edukativni vrt tamošnje škole, uređena šetnica do Sokolskog doma i najskuplji dio u višemilijunskom projektu - kulturni centar.

 Do Centra uz EU novac

 – U njemu bi bile smještene knjižnica i čitaonica, uređen prostor za promocije i kulturna događanja. Do novca pokušat ćemo doći na nekom od natječaja EU, zajedno s Općinom Semič, našim partnerom i u drugim projektima. Koliko bi stajalo uređenje parka i kulturnog centra znat ćemo po ishođenju dozvola i dovršetku glavnog projekta – napominje Rakočević.

Cjelovito uređenje podrazumijeva i obnovu spomenika antifašizmu i prostor za neku novu skulpturu, te revitalizaciju svih 379 grmova i stabala za koja se, osim vrste, znaju visina i promjer, treba li ga posjeći, liječiti ili ostaviti...

 Sve planirano, osim Kulturnog centra, u Gradu kane napraviti u sljedeće tri godine.

Ključne riječi

Komentara 7

TM
trade_mark
10:06 31.08.2010.

point_of_view, hvala na objašnjenju. prisjetit ću se se tvojih mudrih opaski kada idući puta idem kupiti paradajz na Platz, svaki puta kada ću zmazane gaće stavljati u Waschmaschine, ili kada mi nestane struje u stanu jer je nastao Kurzschluss. NOT!!! e baš je plac, vešmašina, kurcšluš, ajnšpic, fergazer i INZL! Um Gottes willen, halt die Klappe!

MI
mirkozlikovski
11:30 31.08.2010.

@Point_of_wiev Nemoj komentirati nešto u što nisi upućen. Kao rođeni Dugareščan, kako bi mi rekli (ili gramatički ispravno Dugorešan) objasnit ću ti ukratko o čemu se radi. Rijeka Mrežnica se u jednom dijelu dijeli na dva rukavca tj. na sredinii korita je otok. Taj je otok krajem 19. st., u vrijeme gradnje Pamučne industrije (u čemu je sudjelovao i Wilhelm Anninger, Njemac), povezan dvama mostovima s oba kraja Mrežnice (današnji centar Duge Rese i današnji dio Duge Rese koji se naziva Tušmer i gdje ide stara, uska cesta za Karlovac kroz Donje Mrzlo Polje). Na tom otoku sagrađen je dio Pamučne inudustrije i nekoliko zgrada za stanovanje tadašnjih radnika. S obzirom na njemačku riječ Insel za otok, s vremenom se ta riječ u lokalnom govoru pretvorila u Inzl, koja se i danas u Duga Resi (ili gramatički ispravno u Dugoj Resi) upotrebljava za taj dio grada. Čak se ulica u tom dijelu zove Inzl. U parku u blizini tvornice i danas se nalaze tzv. Velika i Mala vila u kojoj se živjeli krajem 19. i poč. 20. st. nekadašnji vlasnici tvornice, a između ostalih i g. W. Anninger. Taj je park i nosio njegovo ime, ali je nakon smrti F. Tuđmana preimenovan u Park F. Tuđmana, s čime se ja osobno ne slažem i protiv sam toga, ali smatram da nabacivati Tuđmana i botaniku u tvom postu stvarno nema nikakvog smisla. Ovo je hvalevrijedan projekt s obzirom na zapuštenost parka, ali smtram da bi se ti novci bolje mogli utrošiti za otvaranje novih radnih mjesta s obzirom na gospodarsko stanje u Duga Resi, ali isto tako, grad nije obnavljan od prije Domovinskog rata pa i ta investicija nalazi neku vrstu opravdanja. Također, što se tiče germanizama u našem govoru, valja kazati da ih u dugareškom govoru ima podosta s obzirom na njemačku prisutnost u okviru gradnje i vlasništva nad tvornicom sve do II. svj. rata. Tako ćeš u Duga Resi npr. čuti da čovjek prelazi preko štreke (preko pruge) i slično.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:20 31.08.2010.

Nije \"inzl\" nego Insel, odnosno otok na Hrvatskom. Nije mi jasno od kada pok. predsjednik Tudjaman ima veze s botanikom i zasto se uopce mijenjalo ime? Valjda nije park bez razloga nosio ime Anninger!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije