Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo nije reformator

Papino 'ne' ređenju žena u skladu je sa stavom Crkve

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
12.02.2017.
u 12:36

“Crkva podržava važnost žene, ali stavlja je u određene okvire, ponajprije obiteljske. U tom pogledu možemo reći da je Crkva konzervativna”

Omiljen među vjernicima, ateistima, onima koji se smatraju liberalima i među ženama, papa Franjo može zastupati konzervativan odnos prema ženama, identičan crkvenom, koji ženu vidi ponajprije kao samozatajnu majku, a da mu nitko to ne zamjeri i da ga pritom dobar dio javnosti smatra liberalom. A može li biti liberal papa koji kategorički kaže “ne” ređenju žena, koji je Europu usporedio s jalovom ženom i koji je prije nego što je postao papa izjavio: “Žene su prema prirodi neprikladne za političke zadatke...” I iz posljednje izjave: “Prava Gospa je ona koja generira Isusa u našem srcu, koja je Majka. Ova moda o Gospi superstaru, koja je protagonistica i stavlja sebe u središte, nije katolkinja”, vidi se da ne odstupa od stavova Crkve kada je riječ o ženama.

Želi dobro za Crkvu

Papa Franjo omiljen je u javnosti zbog niza stavova. No, to ne znači da je liberal.

– Potpuno je pogrešan dojam o papi Franji da je liberal, ne vidim ga kao velikog liberala i reformatora. On samo pokušava ostvariti one ciljeve za koje smatra da su dobri za Crkvu, a uopće nije liberal – ističe doc. dr. Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koji predaje kolegij “Religija, pravo i društvo”. Ako bismo, dodaje, ono što papa radi prenijeli u politički život, onda je on samo realpolitičar koji zna što želi postići i kako će to postići. Zanimljivo je, kaže, da se papu optužuje da je izrazito konzervativan ili da je potpuno liberalan, ovisno o stavovima koje su ljudi o njemu zauzeli.

– U najvećem dijelu svojih stavova, izjava i postupaka papa Franjo ne odstupa od dogme Crkve. Crkva podržava važnost žene, ali stavlja je u određene okvire, ponajprije obiteljske. Žena je najvažniji dio obitelji kao majka, kao odgojiteljica djece i u tom pogledu možemo reći da je Crkva konzervativna, jer je žena za Crkvu najvažnija kao majka. Uobičajeno je u kršćanskim crkvama da je žena, ne mogu reći u drugom planu, ali njezina aktivnost bitno je manje vidljiva od muškarčeve, iako obavlja najvažnije funkcije o kojima Crkva govori, u zaštiti braka, obitelji, djece. Takav stav Crkve i pape proizlazi iz činjenice da je Isus prema evanđeljima odabrao isključivo muškarce kao apostole, svoje učenike – kaže Staničić.

Zato je Crkva izvukla da samo muškarac može biti svećenik i toga se, kaže, i danas drži većina kršćanskih crkava osim nekih protestantskih koje dopuštaju ređenje žena. U odnosu prema ženama Staničić ne vidi razliku između Benedikta XVI., Ivana Pavla II. i pape Franje.

Papa Franjo poštuje “Neporecivi doprinos žena u svim područjima ljudske aktivnosti, počevši od obitelji” i kaže “Crkva bez žena je poput Apostolskog zbora bez Marije. Uloga žene u Crkvi nije samo majčinstvo, nego je snažnija: ona je ikona Djevice, Majke Božje, ona koja Crkvi pomaže rasti”. Ali kada je o ređenju riječ, tu je nepopustljiv.

Neprimjerena izjava

Kao nadbiskup Jorge Mario Bergoglio pokazao je patrijarhalan odnos prema ženama izjavom “Žene su prema prirodi neprikladne za političke zadatke”. Ali Staničić kaže da je iako, naravno, ta njegova izjava nije bila dobra, ona ipak više izrečena u dnevnopolitičke svrhe zbog tadašnje političke situacije u Argentini i više je bila usmjerena prema jednoj ženi – bivšoj predsjednici Cristine Fernandez de Kirchner koja nije bila popularna i imala je jaku oporbu. Kao papa takvu rečenicu, nasreću, više nije ponovio.     

>> Papa Franjo: 'Oni pate već godinama, muči ih se, ubija...'

>> Papa poziva na molitvu za djecu 'ugroženu prekidom trudnoće'

Komentara 17

PR
pritiskovic
15:20 12.02.2017.

Da je muškarac nastao od ženskog rebra stvari bi bile obrnute....ovako genijalna zamisao ispada da ima dugoročne nedostatke...

NE
nemanatrag
16:33 12.02.2017.

U 21.stoljecu definirati muško-ženske odnose na osnovi mitova brončanog doba je najblaže rečeno tragikomično....

Avatar Parousia
Parousia
15:01 12.02.2017.

A di si ti to procitao da su dobrovoljno zivjeli u celibatu,evo ti jedan citat iz Biblije Matej(19,29)"I tko god ostavi kuce,ili bracu,ili sestre,ili oca,ili majku ili zenu,ili djecu ili polja poradi imena mojega,stostruko ce primiti i zivot vjecni bastiniti"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije