Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena sitraga

Ovakav napad se ne pamti: Plakati s optužbama na račun pape Franje na ulicama Rima

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
05.02.2017.
u 13:04

Na plakatu piše "Hej Franjo, nad kongregacijama si uveo povjerenstva, dekapitirao si Malteški red i Franjevce od Bezgriješne, ignorirao kardinale...gdje je tvoje milosrđe?".

Plakati s namrštenim licem pape Franje i tekstom u kojem ga se optužuje za smjenjivanje svećenika i ignoriranje kardinala nelegalno u su zalijepljeni na zidove nekih zgrada na ulicama Rima. Na osnovu teksta napisanog na rimskom dijalektu moglo bi se zaključiti kako su idejnici prosvjeda protiv Pape konzervativci unutar Crkve koji se protive reformama.

Papi Franji je rečeno da su zidovi oblijepljeni plakatima protiv njega. Iz Vatikana je dano do znanja kako je Franjo primio tu informaciju mirno. Kada su svojedobno Franju pitali kako prima kritike, odgovorio je kako "spava mirno, bez problema".

Na plakatu piše "Hej Franjo, nad kongregacijama si uveo povjerenstva, dekapitirao si Malteški red i Franjevce od Bezgriješne, ignorirao kardinale...gdje je tvoje milosrđe?".

Talijanska policija je otvorila istragu kako bi otkrila autore plakata i napada na Papu. Ne pamti se takav napad na nekog papu.

Franjo je prije nekoliko dana zatražio ostavku Matthewa Festinga, Velikog meštra Malteškog reda, te je sada imenovao zamjenika državnog tajnika za opće poslove, mons. Giovanija Angela Becciua, papinskim povjerenikom pri tom redu koji potječe od templara i križarskih ratova. No glede reda Franjevaca od Bezgriješne istragu o njemu započeo je još Benedikt XVI. Kada se kaže kako ne sluša kardinale, vjerojatno se misli na činjenicu da nije odgovorio na pismo četvorice kardinala (Walter Brandmüller, Raymond L. Burke, Carlo Caffarra i Joachim Meis) koji su iznijeli dvojbe (dubia) glede njegove postsinodalne pobudnice Amoris Laetitia, posebno oko dijela u kojem se govori oko pristupa pričesti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama.

Matthew Festing je u prosincu smijenio Velikog vijećnika Malteškog reda Albrechta Boeselagera optuživši ga da je dopustio dijeljenje prezervativa u nekim afričkim i azijskim zemljama. Boeselager je negirao svoju upletenost, a Papa je imenovao komisiju da rasvijetli cijeli slučaj. Festing nije htio razgovarati s papinskom komisijom, nakon čega je Franjo zatražio njegovu ostavku. Nakon njegove ostavke na položaj Velikog vijećnika vraćen je Boeselager, koji je izjavio kako nije bilo nikakva kršenja suverenosti reda. To se, dakako, odnosilo na Papine zahtjeve za ostavkom Velikog meštra.

Osim papi Franji, četvorica kardinala, Brandmüller, Burke, Caffarra i Meisner, uputili su svoje pismo dvojbi i pročelniku Kongregacije za nauk vjere, kardinalu Gerhardu Mülleru, koji im je ovih dana odgovorio kazavši im da svojim tumačenjima mogu upasti u zamku da kao slijepci vode za ruku druge slijepce. Mülleru kaže kako ne postoji drugo doli tumačenja katoličke doktrine, a to znači da nema koegzistencije između smrtnog grijeha i opravdavanja odriješenja. No, za prevladavanje te kontradikcije, Isus je uveo sakrament pokajanja i pomirenja s Bogom i Crkvom. Zbog toga pobudnicu Amoris laetitia treba tumačiti u svijetlu crkvene doktrine.

"Nije ispravno kada toliki biskupi tumače Amoris laetitia na svoj način i svoje shvaćanje Papinog nauka. To nije na crti s katoličkom doktrinom. Papine poduke može tumačiti samo on ili putem Kongregacije za nauk vjere. Papa tumači biskupe, a nisu biskupi ti koji trebaju tumačiti papu, jer bi se u tom slučaju izokrenulo strukturu Katoličke crkve. Svima koji previše govore preporučam da prije izuče doktrinu o papinstvu i episkopatu. Biskup, kao tumač Riječi, mora on kao prvi biti obučen da ne upadne u opasnost da jedan slijepac vodi za ruku druge slijepce", kazao je Müller. 

To je vrlo oštar odgovor Müllera četvorici kardinala. Vjerojatno su osobe koje dijele mišljenje tih kardinala bili idejnici postavljanja protupapinih plakata. 

>>Tajnoviti aktivisti po noći zalijepili plakate s kritikama Pape: 'Gdje ti je milosrđe?'

Komentara 4

GO
gooniegoogoo
06:23 06.02.2017.

shvaćaju ovce da je pastir vuk

AP
apolon
15:11 05.02.2017.

Ovo sad vec djeluje...zabrinjavajuce.

RO
Rocky15
21:37 05.02.2017.

ne daj seFranjo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije