Naslovnica Vijesti Blagdani nam stižu

Papin Božić: Čestita samo na talijanskom, a ukinuo je i ritual ljubljenja ruku i klečanja

Papini blagdani nisu samo misa na Badnjak i na Božić. Sve do Sveta tri kralja usredotočen je na susrete
25. prosinca 2018. u 08:48 8 komentara 2510 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U svom prvom obraćanju Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) na Božić 2013. papa Franjo nije uputio čestitke na više desetaka jezika. Čestitao je Božić na talijanskom jeziku i gotovo. Njegova dvojica prethodnika, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., poslije poruke izrekli su čestitke na raznim jezicima. Franjo je prekinuo taj običaj.

Film Mladi Mesija NIKAD ISPRIČANA PRIČA Mladi Isus: Rekonstrukcija nepoznatih godina o kojima u Bibliji ne piše ništa

U toj svojoj prvoj božićnoj poruci je kazao kako "pravi mir nije ravnoteža između suprotstavljenih sila, to nije lijepa fasada iza koje se kriju suprotstavljanja i podjele. Mir poziva na svakodnevno zauzimanje, polazeći od Božjeg dara, od njegove milosti koju nam je dao u Isusu Kristu. Dok gledamo Djetešce u jaslama, Dijete mira, mislimo na djecu koja su najranjivije žrtve ratova, ali mislimo isto tako na starije, zlostavljane žene, bolesne... Ratovi uništavaju i ranjavaju tolike živote!", kazao je Franjo. 

15 duhovnih "bolesti" 

Njegovi vatikanski Božići ostat će u pamćenju i po tome što je jasno iznio grijehe, odnosno bolesti, kako ih je nazvao, rimske kurije. Na tradicionalnom susretu s djelatnicima Rimske kurije Papa Franjo u govoru svojim suradnicima predložio je svojevrstan "ispit savjesti". Imenovao je 15 duhovnih "bolesti" koje, kako je rekao, muče zaposlenike Kurije i protiv kojih se valja boriti. Dodao je da ove "bolesti" nisu problem samo Rimske kurije nego svakog kršćanina i svih zajednica, župa i biskupija koje postoje u Crkvi.

Papa Franjo
1 / 4
Papa Franjo

Postoji bolest umišljaja, zatim ravnodušnosti prema drugima, pa bolest suparništva i umišljenosti, bolest egzistencijalne shizofrenije, što je bolest onih koji žive dvostruki život koji je plod licemjerja karakterističnog za mediokritete, pa postoji  i mentalna i duhovna "okamenjenost" od koje boluju oni koji imaju srce kameno, pa bolest naklapanja, mrmljanja i ogovaranja... Sukladno s onime što govori, papa se i ponaša, kao i mnogi u Rimu koji za božićne blagdane organiziraju ručkove sa siromašnima i beskućnicima, koji dijele darove... Papin Božić nije samo misa na Badnjak pa na Božić i njegovo obraćanje s balkona bazilike sv. Petra. Uoči Božića, ali i poslije, sve do Sveta tri kralja, usredotočen je na susrete. A iz tih se susreta mnogo toga spozna. 

Primjerice, u petak 14. prosinca, osim što je Franjo primao izaslanstva (primio je, uz ostale, i slovačkog predsjednika Andreja Kisku koji mu je darovao četiri kuglice za bor koje su izradila djeca beskućnika, Roma, siročad i djeca s posebnim potrebama. Taj se dar papi jako svidio. Postavio ga je pokraj oltara u domu Santa Marta gdje svako jutro služi misu), u dvorani Pavla VI. susreo se s umjetnicima koji drže tradicionalni koncert. 

sloga u susjedstvu Kad su susjedi složni... Pogledajte ovaj neboder na zagrebačkim Ravnicama

Rađanje vjere i nade

Prije nego što je papa ušao u dvoranu, spiker je, kao što čini i u ostalim sličnim prilikama, zamolio prisutne da, kada pozdravljaju papu Franju, ne kleknu pred njime i ne poljube mu ruku. Franjo ne voli te rituale ljubljenja ruke i padanja na koljena. Primajući umjetnike, održao je i kraći govor u kojem je kazao kako se pripremamo slaviti Božić, rođenje Isusa koje se prije dvije tisuće godina dogodilo u potpuno različitom kulturnom kontekstu od današnjeg.

A danas se Božić slavi u cijelome svijetu prema različitim običajima i uvijek je nov jer poziva na ponovno rađanje vjere, nade i karitativnosti. Moliti Isusa znači otvoriti se drugima, biti budnima, a ne zatvorenima u sebe same. Advent nas poziva na gledanje izvan sebe, na proširenje misli i srca, na otvaranje prema potrebama ljudi i prema novom svijetu, kazao je sada Franjo i naglasio kako je želja tolikih naroda izmučenih glađu, nepravdom i ratovima da im se pruži pažnja i otvori naše srce.

>> Pogledajte božićnu čestitku hrvatskih vojnika iz Afganistana

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • barbaizamerike:

  Hvaljen Isus Dobro Vam dosao Bozic i Sveto porodenje Isusovo

 • koraknaprijed:

  Sretan i blagoslovljen Božić svim ljudima dobre volje!

 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  Čestit i blagoslovljen Božić svim ljudima dobre volje! A i onima obuzetima mržnjom, kojih ima previše na ovom svijetu, a nažalost vidim da neki čak i na današnji dan sipaju otrov po ovom portalu, i vama sretno i od srca ... prikaži još! vam želim da ozdravite i vratite se svjetlu Božje ljubavi.