Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicionalno pranje nogu

Papa u sklopu Velikog tjedna posjetio zatvor s bivšim pripadnicima mafije

papa pere noge
Foto: Reuters
1/3
13.04.2017.
u 22:31

Papa Franjo je u četvrtak posjetio zatvor u tvrđavi u kojoj su smješteni bivši pripadnici mafije, te je ponovno uključio muslimana i žene u svoj tradicionalni obred pranja nogu

Papa je održao misu za 70 zatvorenika u tvrđavi Paliano iz 16. stoljeća koja se nalazi oko 75 kilometara južno od Rima. Tijekom ceremonije je oprao i poljubio desna stopala dvanaest zatvorenika što simbolizira Isusovu gestu poniznosti pred dvanaest apostola noć prije svoje smrti. 

Taj je zatvor visoke sigurnosti gotovo u potpunosti namijenjen za zatvorenike koji su u Italiji poznati kao "suradnici pravde", odnosno one koji su pristali za državu svjedočiti protiv svojih bivših šefova, te zbog toga trebaju posebnu zaštitu. 

Tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća u Palianu su bili smješteni pripadnici gerilske skupine Crvenih brigada, no sadašnji "suradnici pravde" su većinom bivši članovi triju talijanskih skupina organiziranog kriminala – Cose Nostre, Camorre i 'Ndranghete. 

Vatikan je objavio kako je među dvanaest uključenih u ceremoniju papa oprao noge trima ženama i muslimanu koji je odlučio prijeći na kršćanstvo, te će se krstiti u lipnju. Desetero je bilo iz Italije, jedan iz Albanije, te jedan iz Argentine, domovine pape Franje.

Franjini prethodnici su misu za Veliki četvrtak držali u raskošnim ambijentima u Vatikanu ili rimskoj bazilici. Franjo je nakon stupanja na dužnost promijenio tu tradiciju kako bi naglasio važnost služenja siromašnima, bolesnima i pritvorenima. 

Ta je promjena izazvala ljutnju tradicionalista jer su apostoli bili muškarci, no papa je naglasio kako ta ceremonija mora biti otvorena za "sve pripadnike Božjeg naroda". Njegov posjet je bio zatvoren za javnost i medije jer se većinu pritvorenika ne smije snimati ili fotografirati. 

"Svi smo grješnici. Svi imamo nedostatke", poručio im je papa na misi koju je prenosio Radio Vatikan. 

Perući im noge, papa je rekao kako je spreman "raditi kao rob kako bi posijao ljubav među njima", te ih je pozvao da si međusobno pomažu. 

Dvoje od dvanaest zatvorenika ima doživotnu kaznu, a ostali će biti oslobođeni između 2019. i 2073.

Franjo je tom prilikom i osudio organizirani kriminal, naglasivši kako članovi kriminalnih skupina sudjeluju u "obožavanju zla". Zaključio je kako se njihovi članovi svojim djelima ekskomuniciraju iz Crkve, no da se u nju mogu vratiti ako se pokaju. 

>> Krvava Cvjetnica: Pokolj kršćana u Egiptu uoči posjeta pape Franje

Komentara 1

Avatar EI Indio
EI Indio
16:29 14.04.2017.

sviđa mi ova papista, što stariji sve luđi . Nadam se da će svršiti kao Isus na krstu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije