Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVIJE EKSPLOZIJE

Krvava Cvjetnica: Pokolj kršćana u Egiptu uoči posjeta pape Franje

Egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.04.2017.
u 21:04

Papa Franjo izrazio je "najdublju sućut" svim Egipćanima te poglavaru Koptske crkve koji mu treba biti domaćin u Egiptu 28. i 29. svibnja.

Najmanje 44 osobe su poginule u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog pape, te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, što je izazvalo bijes i strah među egipatskim kršćanima i izlazak vojske na ulice. 

Odgovornost za oba napada preuzela je Islamska država. U eksplozijama koje su se dogodile tjedan dana prije koptskog Uskrsa i mjesec dana prije posjeta pape Franje toj državi ozlijeđeno je više od stotinu ljudi. 

Prvi teroristički napad dogodio se sjeverno od Kaira, a drugi u Aleksandriji.

Nema otkazivanja puta

Prvo se dogodio napad u kršćanskoj koptskoj crkvi Mar Girgis u egipatskom gradu Tanti. Eksploziv je podmetnut u crkvu u kojoj je na misi na Cvjetnicu bilo oko dvije tisuće ljudi. Egipatska policija uhitila je do sada dvije osobe osumnjičene za sudjelovanje napadu.

– Eksplozija se dogodila u prvim redovima crkve, nedaleko od oltara, tijekom mise – kazao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Egipta general Tarek Atiya. Snimke koje prenose egipatske privatne TV postaje pokazuju bijele zidove crkve prekrivene krvlju i razbijene klupe.

Druga se eksplozija dogodila ispred crkve svetog Marka u Aleksandriji, glavnom gradu Kopta. Bombaš samoubojica raznio se ispred crkve kada ga je zaustavio jedan dužnosnik koji je također poginuo. Zločinačka organizacija Islamska država preuzela je odgovornost za oba jučerašnja napada na kršćane u Egiptu.

Bez obzira na terorističke napade na kršćane u Egiptu, papa Franjo ipak će pohoditi Kairo krajem travnja. Za sada nema nikakvih naznaka odgode toga planiranog putovanja.

Tijekom Angelusa na Cvjetnicu papa Franjo spomenuo je napad u Stockholmu, no zatim mu je, s obzirom na to da mu se to prethodno nije moglo priopćiti jer je predvodio misu, rečeno i za napad u Egiptu. Najprije je povjerio Djevici Mariji žrtve terorističkog napada koji je u petak pogodio Stockholm, kao i žrtve svih koji su pogođeni ratom. Zatim mu je dodan papir na kojem je pisala obavijest o napadu u Egiptu. Papa je izrazio svoju duboku sućut zbog napada na kršćansku koptsku crkvu i molio je Gospodina da obrati srca onih koji siju teror i smrt te onih koji trguju oružjem. Povjerio je Kristu na križu žrtve napada u Kairu, “a svome bratu papi Tawadrosu II. i cijeloj egipatskoj naciji izražavam duboku sućut. U mislima sam s obiteljima žrtava i cijelom zajednicom”, dodao je.

Dvodnevni pohod

– Neka Gospodin obrati srca osoba koje siju teror, nasilje i smrt i neka obrati i srca onih koji trguju oružjem – kazao je papa tijekom angelusa nakon svečane mise na Cvjetnicu.

Papa Franjo pohodit će Egipat 28. i 29. travnja.   

>> Eksplozija u koptskoj katedrali ubila najmanje 25 ljudi, islamisti na društvenim mrežama slave: Bog blagoslovio osobu koja je učinila ovaj blagoslovljeni čin

>> Kurdska militantna skupina preuzela odgovornost: 'Prizor je bio zastrašujuć. Ulice su bile pune ranjenih i mrtvih. Kao u paklu'

Komentara 26

KU
kurkomali
11:42 09.04.2017.

opet muslimani sire ljubav i toleranciju

Avatar intimus500
intimus500
16:33 09.04.2017.

muslimani u svom pravom svijetlu ... puj!!!

Avatar istina007
istina007
22:22 09.04.2017.

Žao mi je nevine ljude koji su izgubili život u terorističmom napadu. Ja to u potpunosti osudim i neću nikoga da ogovorim po vjersku osnovi jel smatram u čoveku treba gledati osobu a ne naciju i vjeru. Od ove ratnicee islamske države želim samo da poštuju moju vjeru kako i ja poštujem njihovu. U evropi postoje dosta đžamije i kodnas u Vojvodinu postoje đžamija nikad ne bi podržavala ideju da napadnemo njihove crkve jel oni nisu katolici jel svaka crkva je Božija kuća i kao vernik pišfujem jel Bog je jedan. Bila sam i 2009 godine na letovanje u Kusadasi ( turska) i tamo u 13 sati isključili su muziku svuda jel se iz Đžamije čula molitva. Nisam se bunila poštovala sam njihovu veru jel sam bila tamo samo gost turista. U somboru isto žive muslimanske vere jednom ženom i ja se družim.ona pišfuje moju veru ja njegovu važno mi je da nije pokvarena. A nikako mi ne ide u pamet da neke izbeglice u Münchenu počeli se da bune da u školu gde njihove dece treba da ide da na gidovima ima križ jel to njima smeta to njih uvreda i križ je skunuta sa zida i još su izborili u školu posebnu prkstoriju gde se može mole. poeni oni su dpšli tamo treba da poštuju tuđu kulturj jel ovde su oni gosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije