Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Diplomatska ofenziva Vatikana: Papa spašava Hrvate u BiH

Pred BiH je reforma izbornog zakona, što je iznimno važan potez za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju, rekao je Davor Ivo Stier
08. veljače 2017. u 11:27 13 komentara 5934 prikaza
vinko puljić, papa Franjo
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Nasuprot tim nacionalnim strategijama koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama, Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućeg suživota.

Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike u vlasti, što sada nije slučaj. Nedavno je i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić dobio presudu u svoju korist pred Ustavnim sudom BiH na apelaciju koju je podnio kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog po Hrvate diskriminirajućih odredbi izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda koji ima ključnu ulogu pri uspostavi vlasti u toj zemlji. Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavnike.

Tužiteljstvo BiH Jozo Pavković Apelacija i aplikacija spašavaju Hrvate! A što one uopće znače? Mladen Ivanić Mladen Ivanić 'Bošnjaci se sada u BiH ponašaju kao neki u vrijeme raspada Jugoslavije'

Identičan stav o BiH

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier ističe da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske oko BiH gotovo identična. – Zajednički je interes da BiH bude stabilna država gdje će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravni. Mi kao prvi susjed najsnažnije smo zainteresirani za to. Pred BiH je reforma izbornog zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju – rekao je ministar Stier za Večernjak govoreći o susretima s ključnim ljudima Svete Stolice. Objasnio je da bez reforme izbornog zakonodavstva BiH “teško može postići napredak jer je to jedan od uvjeta na putu prema članstvu u EU”.

Sveta Stolica uz političke reforme u zemlji zagovara i što skoriji ulazak BiH u EU te potiče službeni Zagreb da lobira kod najvažnijih zemalja radi ubrzavanja toga puta. Unatoč deklarativnim tvrdnjama triju politika, jedini istinski zainteresirani za euroatlantsku budućnost BiH jesu Hrvati, ponajprije stoga jer su sunarodnjaci iz Hrvatske već tamo. No, komplicirana državna struktura i neriješena pitanja iz vremena zamrznutog konflikta u Daytonu stalno zakivaju BiH na dno europskih integracija jugoistoka Europe. 
Treći stup potpore koji ističe vatikanska diplomacija jesu ekonomski potezi, prije svega iz Hrvatske, koji bi pridonijeli političkoj stabilnosti stvaranjem novih radnih mjesta i poboljšanjem uvjeta za život. No, to sada nije slučaj i mlade obitelji odlaze iz zemlje, što uz učinke pogubnoga rata i nestanka 30% naroda dovodi Hrvate gotovo u poziciju manjine.

Nema osmišljene potpore

Dosadašnja hrvatska ulaganja u BiH nisu slijedila dokazani i isprobani židovski model koji ima jednako ekonomsku, ali prije svega nacionalnu strategijsku odrednicu da investicije završavaju tamo gdje je njihov narod u većini. Najveći broj predstavništava i poduzeća koje su hrvatske kompanije otvorile u BiH tamo su gdje je najmanje Hrvata i gdje je njihov utjecaj slabašan. Razne su mogućnosti potpore izvoznim investicijama, no službeni Zagreb ih dosad osmišljeno nije koristio, a niti su BiH Hrvati tu imali jasno izrađenu strategiju. A snažniji utjecaj Hrvata u BiH je od strateške važnosti i za Hrvatsku. Od gospodarske do sigurnosne. To možda najbolje pokazuje izvoz hrvatske robe u BiH s obzirom na ucjene oko primjene trgovinskog režima s EU. U posljednje tri i pol godine udjel hrvatskoga izvoza smanjio se 20% u BiH u odnosu na srbijansku robu, koja dominira policama u BiH jer je resorni ministar Srbin, a porastao je i uvoz robe iz Turske. Vlasti BiH, bošnjačke i srpske, čak su svjesno žrtvovale dvije godine europske budućnosti BiH i prkosile neprilagodbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.  

>> Procesuiranjem bh. Hrvata želi se ostvariti ono što Armija BiH nije uspjela u ratu 

>> BiH optužila Hrvatsku za navodne ratne zločine u Posavini

Sveta Stolica na diplomatskom planu čini sve što je u njezinoj moći

Na smjernice vatikanske diplomacije ukazao je i apostolski izaslanik u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico na nedavnom zajedničkom susretu hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupa, ali i za vrijeme sastanka u Vatikanu hrvatski šef diplomacije Davor Ivo Stier s državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom i kolegom, nadbiskupom Paulom Gallagherom.

– Posebni pozdrav upućujem kardinalu Vinku Puljiću i biskupima iz Bosne i Hercegovine. Čuvam lijepu uspomenu na godine služenja Svetoj Stolici i Crkvi u Bosni i Hercegovini, prije mog imenovanja za apostolskog nuncija u Hrvatskoj. S njima sam dijelio radosti i nade, brige i trpljenja. Želim im iskazati svoju zahvalnost za puno toga što sam primio, i zajamčiti da i iz Zagreba nastavljam činiti sve što je u mojoj moći da probudim osjetljivost ovih vlasti i javnog mišljenja u pogledu teških pitanja o kojima treba raspravljati... Sveta Stolica, sa svoje strane, na diplomatskom planu čini sve što je u njezinoj moći da potakne veće zauzimanje međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvate u njoj. Kako vam je poznato, u tom smislu i hrvatske vlasti su bile aktivne, u zadnje vrijeme... U ovom kontekstu, poglavari vam ponovno upućuju apel da pojačate svoje djelovanje i svoja kolegijalna promišljanja, i uvjereni su da neće uzmanjkati vaš doprinos i vaše sudjelovanje u rješavanju ovog teškog crkvenog problema – rekao je, među ostalim, apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D’Errico na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH u siječnju.     

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • olrajt:

    Katolička crkva uvijek je bila uz Hrvate a Hrvati uvijek uz katoličku crkvu i uvijek će tako biti.Hvala Bogu!

  • u-inat:

    Svaka inicjativa koja ne uključuje stvaranje federalne jedinice za Hrvate u BiH je dugoročno put u propast opstojnosti Hrvatskog naroda u BiH.

  • S.Savić:

    Draga moja povijesti, kako možemo zaboraviti da je BiH nekada u potpunosti bila dio Hrvatske. Sada je svatko kriška i pripaja osim narod kojem je pripadala.