Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa oštro protiv mafijaša: Oni siju smrt i ne mogu se nazivati kršćanima

Franjine riječi s opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra njegov su najžešći napad na organizirani kriminal u četiri godine
28. ožujka 2018. u 13:44 11 komentara 625 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo poručio je u srijedu talijanskim mafijašima, među kojima se mnogi smatraju velikim vjernicima, da u njima nema ništa kršćanskoga.

Papa Franjo Papa Franjo: Katolici koji idu prostitutkama čine zločin, oni su zločinci nad ženama!

Franjine riječi s opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra njegov su najžešći napad na organizirani kriminal u četiri godine.  

"Ne moramo ići daleko, promislimo samo što se događa ovdje, u Italiji", rekao je Franjo govoreći općenito o "lažnim kršćanima" koji se pretvaraju da su pravedni, a u stvarnosti su pokvareni.

"Evo, ti takozvani kršćani, mafijaši. Ništa u njima nije kršćansko. Oni se tako nazivaju kršćanima, ali u svojim dušama nose smrt i nanose je drugima", rekao je.  

Mnogi članovi talijanskih skupina organiziranog kriminala, poput kalabreške 'Ndranghete i sicijanske Cosa Nostre, sebe vide kao vrlo pobožne ljude.

Posebno se to odnosi na manje gradove na jugu, gdje primaju sakramente i redovito idu na mise. Mjesni svećenici pritom ih ponekad i podržavaju.

Kalabreški gradić Oppido Mamertina našao se na naslovnicama 2014. kada je tradicionalna povorka za Gospu skrenula s uobičajena puta kako bi prošla pokraj kuće lokalnog mafijaša koji je bio prebolestan kako bi sam u njoj sudjelovao.

Kada je Franjo posjetio Kalabriju iste godine optužio je mafijaše da "štuju zlo" i kazao da se svojim djelima sami ekskomuniciraju iz Crkve.

Ivan Pavao II. u poznatom je govoru u Agrigentu na Siciliji 1993. ljutito, gotovo vičući osudio članove Cosa Nostre i poručio im da će se "jednoga dana suočiti s Božjom pravdom". Mafijaši su mu odgovorili s nekoliko manjih bombaških napada na rimske crkve, uključujući i na rimsku katedralu baziliku svetog Ivana Lateranskog, koja je Papina stolna crkva u njegovu svojstvu rimskog biskupa.

papa Franjo Okupljanje u Vatikanu Mladi katolici poruči Papi kakvu Crkvu žele Papa Franjo Pet godina Kako papa Franjo mijenja Crkvu i svijet Papa Franjo slavi 5 godinu na čelu Katoličke Crkve Mirotvorac i reformist Papa Franjo pet godina na čelu Crkve: Ovo je njegovih 10 citata
Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar IgorBr
  IgorBr:

  I 90% hrvatskih katolika se ne može nazivati katolicima, ali se naziva i to Crkvi ni malo ne smeta. Onda mogu prodavati priču o 85% katolika u Hrvatskom društvu.

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  da dođe u Hrvatsku tek bi onda imao o čemu pričati.

 • MatijaGubecGS:

  A što je sa svećenicima koji zlostavljaju dječicu?