Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Klerikalizam je karikatura crkvenog poziva

Papa se nasamo sreo sa žrtvama svećenika pedofila, saslušao ih, molio je s njima i plakao
18. siječnja 2018. u 07:13 8 komentara 1780 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Crkva nije elita, klerikalizam je karikatura poziva. Božji narod ne očekuje superheroje, već pastire s razumijevanjem, kazao je papa Franjo čileanskim biskupima tijekom susreta u sakristiji katedrale u Santiagu. Vatikanisti su taj Franjin govor ocijenili kao jedan od najboljih tijekom pontifikata.

Papa Franjo Južnoamerička turneja Papa Franjo: Bojim se da će izbiti nuklearni rat

Jedan od najboljih govora

Govorio je predstavnicima Katoličke crkve u Čileu, ali kada govori papa, onda se to odnosi na cijelu Crkvu. Ni jedna biskupska konferencija ne može kazati kako se taj govor nije odnosio na nju jer je izgovoren u Čileu. Franjo se pribojava odljeva vjernika jer ne dobivaju prave odgovore na situaciju u kojoj se nalaze.

Franjo je kazao kako svećenici, biskupi, kardinali nisu “superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim smrtnicima”. Smatra da unutar Crkve ima elitističkog ponašanja koje također udaljuje vjernike, a koji žele “pastire koji imaju razumijevanje, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji”.

Tijekom svoga pontifikata Franjo je više puta kritizirao “klerikalizam”, koji je nazvao zlom koje udaljuje ljude od Crkve. “Klerikalizam je jedno od najozbiljnijih zala Crkve, odaljuje se od siromaštva. Klerikalizam je bogat. I ne samo što je bogat novcem već i ohološću. Prilijepljen je za posjedovanje”, govorio je Franjo 2016., a sada ponovno kritizira klerikalizam, što znači da se nije mnogo toga izmijenilo. Papa se, dakle, pribojava udaljavanja ljudi od Crkve, a u Čileu je situacija stvarno kritična, jer ne samo što su zbog skandala svećenika pedofila, koji i nisu kažnjeni, mnogi vjernici prestaju odlaziti u crkve, već se pale i crkve. Uoči dolaska pape u Temucu, zapaljene su dvije kapelice u mjestu Cunc, regije La Araucanía, gdje živi domorodački narod Mapuche. Tijekom mise u srijedu Franjo im se najprije obratio na njihovu jeziku te kazao kako su patili tijekom stoljeća.

Papa Franjo Papa u posjetu čileu Tko su domoroci Mapuche čiji je bijeli poglavica bio Hrvat

Prosvjedi zbog troškova

Za prolaska u papamobilu kroz park O’Higgins u Santiagu nešto (vjerojatno novine ili listovi novina) je doletjelo i udarilo Franju u lice. U Čileu traju prosvjedi ne samo protiv siromaštva već i zbog novca utrošenih na posjet pape Franje, 22. izvan Italije. Jedno je to od najtežih putovanja pape Franje. Poznata mu je situacija, pa je i zbog toga bio oštar u govoru biskupima. U Santiagu je Franjo kazao i kako “laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao papige ponavljati ono što im kažemo”. „Ako se pastir izgubi, i ovce će se razbježati i bit će na dohvat svakom vuk”, te je preporučio „očinstvo biskupa sa svećenicima, očinstvo koje nije ni paternalizam ni zloupotreba ovlasti, nego dar za koji treba moliti”. Nedostatak svijesti o tome da pripadamo Božjem narodu kao sluge, a ne kao gospodari, može dovesti do napasti koja nanosi najveću štetu misionarstvu koje su svećenici pozvani promicati. Klerikalizam je karikatura primljenog poziva, kazao je Franjo i naglasio kako u se sjemeništima mora naglašavati da budući svećenici moraju znati služiti Božjem svetom vjernom narodu, prepoznavajući raznolikost kultura i odričući se napasti svih oblika klerikalizma.

Papa Franjo se u utorak sastao s manjom skupinom žrtava spolnog zlostavljanja koje su počinili svećenici, rekao je šef Ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke i naglasio kako na tom susretu nitko drugi nije bio prisutan, već samo papa i žrtve. Žrtve svećenika pedofila mogli su govoriti Franji o svojoj patnji. Papa ih je saslušao, molio za njih i plakao s njima.      

Papa Franjo
1 / 5
Papa Franjo
22. PUTOVANJE Papa putuje gdje misli da je njegova prisutnost potrebna Papa Franjo UOČI POSJETA Bombama napali tri crkve u Čileu pa papi Franji ostavili užasnu poruku Papa Franjo vlada jamči sigurnost Napadi na crkve u Čileu: Papa Franjo neće biti izložen nikakvom riziku
Prije i tijekom korone
Ovakvo je stanje na Jadranu: Pogledajte kako su prije izgledale plaže, a kako izgledaju sada
Budi lijepa
Osvoji popust na tretman UltraShape Contourom, koji topi celulit i oblikuje vaše tijelo
 • pritiskovic:

  Pavičić se ne bi usudio napisati i potpisati ovakav tekst.

 • Deleted user:

  Najveca pedofilska organizacija u povjesti covjecanstva.Necastivi je usao u crkvu to su bile rijeci Padre Pia.

 • Avatar mymby
  mymby:

  Gađali ga u Čileu: Francu je iz mase doletio ručnik u glavu