Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22. PUTOVANJE

Papa putuje gdje misli da je njegova prisutnost potrebna

Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL
15.01.2018.
u 08:42

Premda je to sedmo njegovo putovanje u Južnu Ameriku, ni sada neće otići u rodnu Argentinu

Papa Franjo pohodi Čile od 15. do 18. siječnja i Peru od 18. do 22. siječnja na svome 22. putovanju izvan Italije. Premda je to sedmo njegovo putovanje u Južnu Ameriku, ni sada neće otići u rodnu Argentinu.

Brazil je pohodio 2013., ali nije planirao taj pohod, već je otišao na Međunarodni dan mladeži sazvan prije negoli je došao na Petrovu stolicu. Zatim je u srpnju 2015. bio u Ekvadoru, Boliviji i Paragvaju, a u rujnu iste godine na Kubi, na putu u SAD, te u veljači 2016. u havanskoj zračnoj luci gdje se sastao s poglavarom Ruske pravoslavne crkve Kirilom na putu za Meksiko, dok je u rujnu 2017. bio u Kolumbiji. Obišao je gotovo cijelu Južnu Ameriku, ali zaobišao je Argentinu, što izaziva razne komentare.

Na početku svoga pontifikata Franjo je dao do znanja da neće tako skoro pohoditi Argentinu, ali sada ima i onih koji zbog odgađanja posjeta (jer pozvan je u Buenos Aires) nagađaju. Argentinski tjednik Perfil objavljuje da bi Franjo mogao doći u Buenos Aires 2018., ali za to nema nikakvih potvrda. Nadbiskup Buenos Airesa, kardinal Mario Poli kazao je u razgovoru s nekim biskupima da bi papa Franjo mogao uskoro doći, ali nije govorio o datumima.

U veljači 2016. Franjo je u Vatikanu primio argentinskog predsjednika Mauricija Macrija. Razgovor je trajao 22 minute, a ima onih koji kažu da nije protekao u najboljoj atmosferi. Argentinski list Clarín piše kako Franjo ne simpatizira Marcija zbog socijalne politike koju provodi. Ali, ponovimo, sve su to nagađanja. Jedina je službena verzija ona koju je izrekao glasnogovornik ureda za tisak Svete Stolice Greg Burke, odnosno da se na papu ne trebaju raditi nikakvi pritisci.

Na ovom putovanju Franjo će se sastati i s domorodačkim stanovništvom. U peruanskom gradu Puerto Maldonadu, npr., susrest će predstavnike domorodačkog naroda Amazonije koji žele istaknuti da su ugrožena njihova prava na život koji su vodili stoljećima. Za 2019. sazvao je i posebnu sinodu o Amazoniji.

Franjo putuje tamo gdje misli da je potrebna njegova prisutnost, a sve su ostalo nagađanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije