Naslovnica Vijesti Ostvari san u Hrvatskoj

Pametno turističko rješenje iz Hrvatske koje je oduševilo i Ženevu

Door20four je vrlo jednostavno rješenje za sigurno pohranjivanje ključa smještajne jedinice koje i vlasniku i gostu štedi vrijeme i novac
15. svibnja 2019. u 12:12 12061 prikaza
Door20four
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska je turistička zemlja koja iz godine u godinu ruši rekorde i postaje nezaobilazna destinacija za sve više gostiju i celebritya. Osim Jadrana, kontinentalna Hrvatska bilježi sve veći broj smještajnih kapaciteta pa tako gosti mogu odsjesti praktički u svakom kutku Hrvatske. Stoga nije ni čudno da se baš kod nas rodila i realizirala ideja o uređaju koji će iznajmljivačima olakšati život, a turistima maksimalno pojednostaviti dolazak i smještaj u rezerviranim jedinicama.

Door20four je vrlo jednostavno rješenje za sigurno pohranjivanje ključa smještajne jedinice koje i vlasniku i gostu štedi vrijeme i novac i olakšava predaju ključa apartmana pogotovo u terminima izvan radnog vremena. Pretinac Door20four potpuno je autonoman uređaj (radi na baterije koje se pune putem solara ugrađenog na vrh pretinca). Moguće je odabrati boju pretinca koji se montira na ulaz u objekt, a u pretinac vlasnik apartmana/objekta ostavlja ključ/karticu gostu koji će doći u nepoznato vrijeme. Nije „ovisan“ o niti jednoj tehnologiji otvaranja brave na vratima pa vlasnicima apartmana ostavlja mogućnost da koriste bilo koju poznatu tehnologiju otvaranja brave. Nema potrebe za skidanjem stare brave s vrata – ona ostaje na vratima, a ključ brave pohranjuje se u pretinac. Ovaj je koncept jako bitan za apartmane u centru grada koji se nalaze na npr. trećem katu, a vrata haustora se navečer zaključavaju. Vlasnik apartmana u pretinac pohranjuje i ključ od glavnog ulaza i ključ od apartmana koje će gost preuzeti kad stigne na lokaciju, dok ostali stanari i dalje koriste svoje ključeve kako su ih koristili i prije.

Prilikom rezervacije/kupovine smještaja putem web stranice hotela, booking stranica ili bilo koje druge platforme za tu namjenu, gost prima kriptiran kod na svoj pametni telefon putem kojeg aplikacija na pametnom telefonu putem Bluetootha otvara vrata pretinca u trenutku kad se gost dovoljno približi pretincu. Kamera ugrađena u pretinac fotografira gosta te informira vlasnika da je gost stigao i preuzeo ključ. Kod vrijedi točno onoliko dana za koliko je plaćen smještaj. Nakon odjave gosta – kod se briše i više nije moguće otvoriti pretinac bez ponovnog plaćanja smještaja. U planu budućeg razvoja aplikacije su i mogućnost informiranja o sadržajima koje inače interesiraju goste ( najbliži restoran, ljekarna..). Pretinac je opremljen sigurnosnim uređajem koji detektira eventualni vandalizam i skidanje pretinca sa zida. Ukoliko bi netko skinuo pretinac sa zida, aktivirao bi se zvučni alarm i putem servera vlasnik bi isti trenutak bio obaviješten da je pretinac ukraden. Tako je vlasnik potpuno siguran da je pretinac s ključem na svom mjestu. Ako se pretinac koristi za na primjer vraćanje ključa automobila iz rent a cara, u trenutku kada klijent  ubaci  ključ u pretinac, informacija se istovremeno prosljeđuje vlasniku, a ključ je pod stalnim nadzorom. 

U samoj aplikaciji door20four za pametni telefon, nalazi se popis svih smještajnih jedinica koje imaju Door20four pretinac sa statusom sobe (slobodna ili ne). To je odlična i korisna informacija jer tako umorni putnici koji voze prema svom odredištu mogu vidjeti gdje se nalazi njima najbliža soba koja ima ugrađen Door20four pretinac i ako je soba slobodna mogli bi je rezervirati i nema veze u koje vrijeme dana/noći dolaze, preuzeti ključ i smjestiti se. Vlasnik bi naravno bio automatski obaviješten i ne bi trebao juriti predati ključ. U Door20four ugrađena je SIM kartica putem koje pretinac komunicira sa serverom. Sve informacije o statusu ključa, napunjenosti baterija, eventualnim smetnjama i kvarovima, vandalizmu, pokušaju krađe, kao i informacija da li je gost prilikom izlaska iz apartmana vratio ključ dostupne su 24/7.

Ukupna vrijednost projekta je 1.833.999,98 kn a  projekt je sufinancirala Europska unija u iznosu od 1.480,910 kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Door20four | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Vatroslav Bandić, vlasnik tvrtke Cleverton

Kako je došlo do ideje za Door20four?
Često nam se događalo da idemo na put i javimo da ćemo doći nakon radnog vremena recepcije, a iznajmljivači nam jave: Ok, ključ će biti u cvijeću , ispod otirača. Koristeći door20four mobilnu aplikaciju ne samo da gost može doći i preuzeti ključ u bilo koje vrijeme nego ima mogućnost vidjeti koji su mu apartmani najbliži i što je još važnije , vidjeti jesu li dostupni. Ukoliko je apartman dostupan ( a to znamo jer imamo 24 satni nadzor nad ključem ) , gost ga može vrlo jednostavno i brzo rezervirati – u 2 klika.

Gdje vidite najveću primjenu, na moru ili kontinentu gdje je popularniji dnevni najam?
Najveću primjenu vidimo u gradovima jer su apartmani uglavnom u centru u zgradama , nemaju recepciju, a problem s ključevima je taj da morate najprije ući u haustor pa tek onda u apartman. Upravo taj problem rješava Door20four jer u njega možete ostaviti i ključ od glavnog ulaza i od apartmana na trećem katu

Kako je proizvod prepoznat u svijetu?
Prošli mjesec smo na sajmu Inovacija u Ženevi osvojili srebrnu medalju, što je definitivna potvrda da smo na dobrom putu. Nadamo se uskoro proizvod staviti na tržište.

Koliko Vam je u svemu pomogla subvencija Europskih strukturnih fondova i pomoć Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta?
Bez subvencije bi ostali samo na ideji , a ovako smo uz pomoć subvencije i Mingoa razvili proizvod koji ima svjetski potencijal.

Koji su daljnji planovi za Door20four?
Planovi su naći globalno jake partnere poput Bookinga, Airbnba koji bi Door20four prihvatili kao pouzdano rješenje za pohranjivanje/predavanje ključa.

Sadržaj omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas