Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije

Hrvatski stručnjaci razvijaju robote koji usred ratne zone i eksplozija mogu spašavati živote

DOK-ING
Foto: Borna Filić/PIXSELL
16.05.2019.
u 14:46

DOK-ING je tvrtka koje ne treba mnogo predstavljati - osnovana je 1991. godine i bavi se dizajnom i razvojem robotskih sistema za ekstremne uvjete. Ova uspješna priča iz Hrvatske započela je razvojem sustava za razminiranje i proširila se na razvoj novih inovativnih sustava koja se koriste u vatrogastvu i kriznim situacijama te rudarstvu

DOK-ING je tvrtka koje ne treba mnogo predstavljati - osnovana je 1991. godine i bavi se dizajnom i razvojem robotskih sistema za ekstremne uvjete. Ova uspješna priča iz Hrvatske započela je razvojem sustava za razminiranje i proširila se na razvoj novih inovativnih sustava koja se koriste u vatrogastvu i kriznim situacijama te rudarstvu.

Inovacije i nove tehnologije u DOK-ING-u nisu tek puste fraze. U njihovim pogonima kontinuirano se radi na usavršavanju sustava za obavljanje najtežih zadaća. Prošle su godine na međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija u Kuala Lumpuru osvojili glavnu nagradu i zlatnu medalju za rudarski buldožer, novo inovativno vozilo iz DOK-ING-ove tvornice i redovito izlažu na specijaliziranim sajmovima, pa su tako svoju tehnologiju početkom godine predstavili na sajmu IDEX u Abu Dhabiju.

Pod motom "Nikad ne šalji čovjeka da radi posao stroja", njihovi stručnjaci su se u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva primili nove izazovne zadaće - razviti u svijetu jedinstveni stroj za djelovanje u ekstremno vrućoj zoni, u uvjetima otvorene vatre i visokih temperatura, eksplozija, gelerizacije, urušavanja, visokih koncentracija zapaljivih, eksplozivnih i toksičnih tvari, ionizacijskog zračenja i drugih RKBE prijetnji, kao i terorističkih u kojima ljudi koji se prvi nađu na mjestu događaja ne mogu preživjeti. Za spomenuti projekt DOK-ING i FER su od europskih strukturnih fondova, putem agencije HAMAG-BICRO i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH krajem prošle godine dobili nepovratna financijska sredstva.

O svemu smo razgovarali s izvršnom direktoricom Anom Majetić Pešić, koja nam je ispričala što ima novo u DOK-ING-u i o razvoju novog jedinstvenog daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima.

Riječ je o vozilu namijenjenom za uklanjanje prepreka i opasnih predmeta, izviđanje, motrenje i nadzor, koji će služiti za prikupljanje i obradu podataka te omogućiti predikciju događaja, moći će obavljati uzorkovanje i označavanje opasne zone, gasiti vatru i obavljati RKB dekontaminaciju te neutralizirati ili uklanjati eksplozivne naprave.

Što točno znači kratica NRKBE?
Nuklearne, radiološke, kemijske, biološke i eksplozivne ugroze.

U kojoj ste fazi s razvojem stroja?
Trenutno smo u fazi dovršetka detaljnog dizajna i definiranja tehničko nabavnih uvjeta pojedinih komponenata i podsklopova samog proizvoda.

Koji su najveći izazovi ovog projekta u odnosu na sustave koje ste već razvili?
Tehnološka sveobuhvatnost je najveći izazov. Iako već dugi niz godina DOK-ING proizvodi daljinski upravljiva vozila ovaj projekt je predstavljao znatan tehnološki iskorak za kompaniju i naš razvojni odjel. Ovo vozilo je po svojim voznim i pogonskim karakteristikama te namijeni jedinstveno u svijetu te smo za to morali primijeniti tehnološka rješenja od različitih industrija.

U kojoj mjeri u razvoju sudjeluje Fakultet elektrotehnike i računarstva, koji dio oni pokrivaju?
FER sudjeluje na projektu kao partnerska institucija i pomaže nam razviti i integrirati softverski sustav za upravljanje i autonomiju u 'ekstremno vrućoj zoni'.

Kako će izgledati testiranje prototipa?
Testiranje prototipa će se odvijati prema zadanim parametrima u projektu. Razvijeni podsustavi će se evaluirati i testirati unutar kompanije prema planu testiranja našeg odjela za upravljanje kvalitetom, ali je planirano i testiranje od strane akreditiranih institucija i testiranje na terenu.

S kime surađujete u pogledu razvoja dijelova koji se ugrađuju u stroj, kako dolazite do materijala koje mogu podnijeti ekstremne uvjete?
Osnovna misija stroja je da omogući djelovanje i prikupljanje podataka u zonama ugroze bez ugrožavanja ljudskih života. Zbog kompleksnosti vozila surađujemo s nizom kompanija iz hrvatske i inozemstva, od kojih je svaka lider u svom području te su prepoznali vrijednost našeg projekta u tehnološkom smislu.

Imate li već potencijalne klijente? Koga vidite kao tržište za plasman ove nove generacije sustava?
U ovom projektu pored same aplikacije u NRKB-u, razvijamo i robotsku platformu nove generacije. Veliki interes za novom generacijom robotskog sustava izrazili su naši postojeći klijenti i partneri. Konkretno za ovaj projekt najveći interes su pokazale Civilne zaštite djelovanja u HAZMAT okruženju (područjima na kojima se nalaze opasne tvari), ali i Oružane snage specijalizirane za područje nuklearne, radiološke, kemijske i biološke obrane.

Sadržaj je omogućilo Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije