Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otvara se Titova 'Soba tajni' s nikad prikazanim snimkama

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine
24. prosinca 2012. u 16:30 36 komentara 117 prikaza
tito
Foto: arhiva Gliptoteka HAZU

Zabranjeni dokumentarni materijal, na nekoliko tisuća metara trake, uskoro će se prikazati u javnosti, javljaju Novosti.

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine, nikada nije prikazan što zbog cenzure i , trenutne “nepodobnosti” nekih osoba, a sada postaje kapitalni projekt “Filmskih novosti”.

Koristeći isključivo arhivski materijal iz vlastite - autorizirane produkcije, “Filmske novosti”, po riječima direktora Vladimira Tomčića, pripremaju dokumentarni serijal o Titu od 24 jednosatna filma, čiji značajan dio čini upravo cenzurirani materijali. Među njima su i oni o Milovanu Đilasu, prvom jugoslavenskom komunističkom disidentu koji je preživio, a posebno, o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutrašnjih poslova, prvom čovjeku "jugoslovenskog sistema bezbednosti" i potpredsjedniku "SFRJ", koji je smijenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. godine.

U svojim memoarima Ranković je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema”.

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • -obrisani-:

    Dakle titula najgorih je još uvijek rezervirana samo za Hrvate ,ma kakvi Nijemci kakvi Talijani,Hrvati su ti koji su bla bla bla Shvatite više vi koji niste samozvani "antifašti"

  • Daruvarčanin:

    Čitam Duncanove tekstove u kojima veliča četnike i kralja, a Tita slika najcrnjim bojama. I neprestano se sudara s poviješću, kao kada, opet, tvrdi da nijedan Srbin nije bio u njemačkim jedinacama. Ljotićevce je slučajno zaboravio...

  • -obrisani-:

    Tko je bio Tito pokazalo se i na njegovom pogrebu.