Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otvara se Titova 'Soba tajni' s nikad prikazanim snimkama

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine
24. prosinca 2012. u 16:30 36 komentara 109 prikaza
tito
Foto: arhiva Gliptoteka HAZU

Zabranjeni dokumentarni materijal, na nekoliko tisuća metara trake, uskoro će se prikazati u javnosti, javljaju Novosti.

Materijal, koji se već nekoliko desetljeća nalazi u posebnoj prostoriji “Soba tajni” snimljen je u razdoblju od 1945. do 1980.godine, nikada nije prikazan što zbog cenzure i , trenutne “nepodobnosti” nekih osoba, a sada postaje kapitalni projekt “Filmskih novosti”.

Koristeći isključivo arhivski materijal iz vlastite - autorizirane produkcije, “Filmske novosti”, po riječima direktora Vladimira Tomčića, pripremaju dokumentarni serijal o Titu od 24 jednosatna filma, čiji značajan dio čini upravo cenzurirani materijali. Među njima su i oni o Milovanu Đilasu, prvom jugoslavenskom komunističkom disidentu koji je preživio, a posebno, o Aleksandru Leki Rankoviću, nekadašnjem načelniku OZNE i ministru unutrašnjih poslova, prvom čovjeku "jugoslovenskog sistema bezbednosti" i potpredsjedniku "SFRJ", koji je smijenjen i isključen iz političkog i javnog života 1966. godine.

U svojim memoarima Ranković je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema”.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • -obrisani-:

    Dakle titula najgorih je još uvijek rezervirana samo za Hrvate ,ma kakvi Nijemci kakvi Talijani,Hrvati su ti koji su bla bla bla Shvatite više vi koji niste samozvani "antifašti"

  • Daruvarčanin:

    Čitam Duncanove tekstove u kojima veliča četnike i kralja, a Tita slika najcrnjim bojama. I neprestano se sudara s poviješću, kao kada, opet, tvrdi da nijedan Srbin nije bio u njemačkim jedinacama. Ljotićevce je slučajno zaboravio...

  • -obrisani-:

    Tko je bio Tito pokazalo se i na njegovom pogrebu.