Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ FEUDALIZMA U EUROPI

Otok Sark odbacio feudalizam i postao demokratska zemlja

Autor
Zorana Bajt
11.12.2008.
u 17:57

Otok Sark, posljednja europska feudalna država, postala je demokratska zemlja, piše britanski The Independent. Sark pripada britanskom Kanalskom otočju, a od 1565. otokom je upravljao feudalni vladar seigneur te zakonodavno tijelo Chief Plesa, čiji se zastupnici nisu birali, nego su imenovani iz redova zemljoposjednika. Velika Britanija zadužena je za obranu otoka i čuvanje reda i mira, dok otok imao samostalno zakonodavstvo i pravosuđe.

Sukobljene frakcije
Sark ima 600 stanovnika, od kojih 474 ima pravo glasa. Upravo zahvaljujući njima, Chief Plesa će ubuduće imati 28 zastupnika koji su izabrani na demokratskim i slobodnim izborima, piše The Independent.

“Usprkos slavljeničkoj atmosferi, tranzicija Sarka od feudalizma do demokracije bila je dug i bolan proces, koji je susjede okrenuo protiv susjeda, a prijatelje protiv prijatelja. Rađanje demokracije stvorilo je dvije oštro suprotstavljene političke frakcije”, navodi britanski list. Na jednoj su strani tradicionalisti, koji podržavaju feudalnog vladara seigneura Johna Michaela Beaumonta. Na drugoj su strani pristaše braće Barclay, britanskih milijardera koji su svom vlasništvu imaju The Daily Telegraph i londonski Ritz hotel.

Ucjene birača
Braća koja su uložila milijune funti u razvoj gospodarstva Sarka glavni su pobornici uvođenja demokracije. Procjenjuje se da Barclayevi posjeduju 20 posto Sarka. Tradicionalisti ih optužuju da su prije izbora zaprijetili povlačenjem investicija ako se ne izabere novo zakonodavno tijelo.

Na sam dan glasovanja David Barclay dao je intervju svojim novinama The Daily Telegraphu, u kojem je izjavio da će otići sa Sarka ako na izborima prođu zemljoposjednici koji su prije imenovani u Chief Plesa.

Glasnogovornica otoka Sue Daly izjavila je za AP da se za 28 mjesta natjecalo 56 kandidata. Birači su glasovali na jedinom biračkom mjestu na otoku – dvorani za biljar. Sue Daly nije objasnila kada će biti poznat rezultata izbora. Prema agencijskim vijestima nova vlada mogla bi položiti prisegu u siječnju. Kada prisegnu, zastupnici će na lutriji izvlačiti duljinu mandata – neki će dobiti dvije godine, a neki četiri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije