Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povikao 'Slava Ukrajini!'

Obrat vezan uz pogubljenje Ukrajinca: Na snimci nije Timofij, nego drugi branitelj

A wounded Ukrainian service member is seen near a military vehicle in Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.03.2023.
u 17:22

Oleksandr Matsievskyi i još četvorica vojnika sudjelovali su u borbi s nadmoćnim neprijateljskim snagama 30. prosinca u predgrađu Soledara. Oko podneva vizualni kontakt i komunikacija s njima su prekinuti.

Ukrajinski branitelj, kojeg su pogubile ruske trupe nakon što je izgovorio "Slava Ukrajini", ipak nije Timofij Mikolajovič Šadura, nego Oleksandr Matsievskyi, vojnik iz Nižina u regiji Černihiv. Navode da je riječ o Timofiju objavila je u utorak ukrajinska vojska. Tada je, također, poručila da će osvetiti smrt svog vojnika koji je navodno kao zarobljenik ubijen rafalnom vatrom. Snimka pogubljenja proširila se društvenim mrežama te izazvala pažnju javnosti. 

"Po prvim podacima, pogubljeni vojnik je bio pripadnik 30. mehanizirane brigade, Timofij Mikolajovič Šadura", navela je u utorak ukrajinska kopnena vojska na Telegramu, dan nakon objave snimke na društvenim mrežama. Glasnogovornik brigade Anatolij Javorski rekao je tada za AFP da je 41-godišnji vojnik, mobiliziran u prosincu, bio iz okolice Žitomira, na zapadu zemlje. Ipak, sada je Ukrinform, prema podacima Oružanih snaga Ukrajine, objavio kako je ipak riječ o drugom muškarcu. 

“Dana 6. ožujka 2023. na društvenim mrežama objavljen je još jedan dokaz ruskih ratnih zločina. Cijela Ukrajina vidjela je strijeljanje ukrajinskog branitelja. Video herojske smrti Oleksandra Matsievskyija postao je viralan u roku od jednog dana i nikoga nije ostavio ravnodušnim”, naveo je Sjeverni regionalni odjel snaga teritorijalne obrane Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

Prema njihovima podacima, Matsievskyi i još četvorica vojnika sudjelovali su u borbi s nadmoćnim neprijateljskim snagama 30. prosinca u predgrađu Soledara. Oko podneva vizualni kontakt i komunikacija s njima su prekinuti. Pojačanje nije uspjelo doći do njihovog položaja zbog kontinuiranog granatiranja. Detalji bitke ostali su nejasni, a svi su svjedoci preminuli ili nestali. Ipak, majka, sin i kolege prepoznali su vojnika na snimci. Prema vojsci, tijela branitelja nakon nekog su vremena vraćena Ukrajini. Dana 14. veljače, održan je Matsievskyijev sprovod.

Na videosnimci koja traje desetak sekunda vidi se muškarac u vojnoj odori, razoružan, kako mirno puši posljednju cigaretu. Drugi, kojeg se ne vidi, kaže suborcu na ruskom "snimaj".

"Slava Ukrajini!", uzvikuje Ukrajinac i odmah pada pokošen iz strojnice. Muški glas iza kamere kaže "Crkni, nitkove". Snimka se u ponedjeljak proširila društvenim mrežama, a pratile su je brojne objave, fotografije i crteži kojima je odana počast tom vojniku, njegovoj odvažnosti i domoljublju.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da će "pronaći ubojice", a njegov ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je istragu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) o tom slučaju. 

VIDEO Plenković posjetio Veleposlanstvo: 'Održivost snažne potpore jamstvo je da će Ukrajina pobijediti'

Ključne riječi

Komentara 3

FU
Fullmax
17:29 09.03.2023.

Dao je Život za Ukrajinu a svatko tko da život za druge u obrani velike porodice,nacije dobija život u stvarnosti.Slava Bogu!

Avatar Ukro_Nahzee2
Ukro_Nahzee2
21:34 09.03.2023.

I 40-tih su vikali HH, pa ne vidim da im je to mnogo pomoglo... Nek mu je sretan put i nek pozdravi Banderu...

FU
Fusnota
20:33 09.03.2023.

Pokoj duše oba spomenutima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije