Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uživo: Rat u ukrajini

Uzvratni udar Rusije: 'Napad je odmazda za Brjansk, gađali smo vojnu infrastrukturu'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/22
09.03.2023.
u 21:52

Guverner regije Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da je masovni raketni napad pogodio energetsko postrojenje u lučkom gradu, što je dovelo do prekida struje

Projektili su pogodili veliki broj ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivne na zapadu do Dnipra i Poltave u središnjoj Ukrajini, rekli su dužnosnici. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su eksplozije zabilježene u jugozapadnom dijelu grada i da su spasilačke službe na terenu. Neki su stanovnici prijavili nestanak struje. Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je na Telegramu da je masovni raketni napad pogodio energetski objekt u lučkom gradu, prekinuvši struju. Pogođena su i stambena područja. Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da su grad i regija pogođeni s 15 udara, a mete su uključivale infrastrukturu. Ostali udari zabilježeni su u središnjem gradu Dnipru i regijama diljem zemlje.

Video: Eksplozije u Kijevu (Reuters)

Tijek događaja:

21:35 - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odgovorila je na posljednji veliki val ruskih raketnih napada u kojima je tijekom noći ubijeno najmanje šest ljudi. “Rusko namjerno gađanje civila i energetske mreže je ratni zločin”, napisala je u tweetu. Šefica EU-a razgovarala je ranije danas s Volodimirom Zelenskim, gdje je također osudila napade.

Ukrajina je danas pogođena s 81 ruskom raketom u ukupno deset regija, piše Sky News. Premijer zemlje Denys Shmyhal potvrdio je da je napad jasno bio usmjeren na objekte civilne infrastrukture i da se štete saniraju.

Njemački kancelar rekao je da Putin nije pokazao volju da pregovara o okončanju rata u Ukrajini. U razgovoru sa skupinom njemačkih novinara, Scholz je rekao: "Nažalost, trenutno ne vidim spremnost", dodajući da Ukrajina mora odlučiti koje je uvjete spremna prihvatiti za mir.

AFP izvještava da je u četvrtak litvanska vojna obavještajna služba procijenila da Rusija ima dovoljno resursa da idrži još dvije godine rat u Ukrajini. 


17:30 - Rusija je "ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost" prouzročivši u četvrtak ispad ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja iz elektromreže nakon napada, upozorio je čelnik europske diplomacije. Zbog prekida električnog napajanja, koje je uspostavljeno u četvrtak oko podneva, morali su se uključiti pomoćni dizelski generatori za hlađenje elektrane, "što je znatno povećalo opasnost od nuklearnog incidenta u zadnjih nekoliko sati", rekao je Josep Borrell na rubu europskog sastanka u Stockholmu.

"To je teška ugroza nuklearne sigurnosti za koju je odgovorna Rusija", upozorio je visoki predstavnik Europske unije.

"Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi. I Rusija ugrožava sigurnost čitavog europskog kontinenta, pa tako i Rusije", rekao je.

Električno napajanje je oko podneva uspostavljeno u ukrajinskoj nuklearci Zaporižja koju su zauzele snage Moskve, a ranije u četvrtak je bila isključena iz mreže nakon ruskog napada, priopćio je ukrajinski operator elektromreže. Uključeno je dvadeset pomoćnih generatora, sa zalihama za slučaj nužde, što će im omogućiti da rade petnaestak dana.

Bez struje koju proizvode ovi generatori, pregrijavanje goriva u reaktorima može brzo prouzročiti nuklearni incident, poput onoga u Fukushimi u Japanu 2011. Uz to što su prouzročili ispad elektrane, sveobuhvatni ruski napadi u Ukrajini, najveći zadnjih tjedana, odnijeli su u četvrtak najmanje šest života.


17:24 - Ukrajinski branitelj, kojeg su pogubile ruske trupe nakon što je izgovorio "Slava Ukrajini", ipak nije Timofij Mikolajovič Šadura, nego Oleksandr Matsievskyi, vojnik iz Nižina u regiji Černihiv. Navode da je riječ o Timofiju objavila je u utorak ukrajinska vojska. Tada je, također, poručila da će osvetiti smrt svog vojnika koji je navodno kao zarobljenik ubijen rafalnom vatrom. Snimka pogubljenja proširila se društvenim mrežama te izazvala pažnju javnosti. 

>> OPŠIRNIJE


13:14 - Dvoje ljudi koji su čekali na autobusnoj stanici u južnoj regiji Herson jutros su poginuli u granatiranju, priopćile su regionalne vlasti.Treća osoba je ubijena od topničkih krhotina u obližnjoj trgovini. Tri muškarca i dvije žene ubijeni su u zapadnoj regiji Lavova nakon što je projektil pogodio stambenu zgradu, rekao je lokalni guverner Maksym Kozytskyy.

Vatra je uništila tri zgrade, a spasioci prečešljavaju ruševine tražeći još mogućih žrtava, rekao je. Šesta osoba je ubijena, a dvije su ranjene u višestrukim napadima na regiju Dnjepropetrovsk.

13:00 - Yurii Ignat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da sinoćnje bombardiranje nije nalikovalo ničemu što se sjeća da se dogodilo prije. "Ne sjećam se, da budem iskren, da je prije bilo takvih napada", rekao je ukrajinskoj televiziji.

“Neprijatelj je ispalio ukupno šest projektila Kinžal, korišteni su različiti tipovi zrakoplova, strateški zrakoplovi dugog doleta, isti MIG-31"", kazao je.

12:45 - Lokalne sigurnosne službe u Pridnjestrovlju objavile su u četvrtak da su spriječile pokušaj ubojstva predsjednika regije, prenijele su ruske državne novinske agencije. Sigurnosni dužnosnici rekli su da su pokušaj ubojstva naredile ukrajinske obavještajne agencije. Nije još jasno imaju li za to dokaze.

"Ministarstvo državne sigurnosti obavještava da je spriječen teroristički napad. Po instrukcijama Ukrajinske sigurnosne službe, pripremalo se kazneno djelo protiv nekoliko dužnosnika. Sumnjivci su privedeni", priopćilo je ministarstvo, a prenio TASS.

Glasnogovornik Ukrajinske sigurnosne službe rekao je da će vodstvo agencije razmotriti slučaj i komentirati naknadno.

Predsjednik Pridnjestrovlja je Vadim Nikolevič Krasnoselski. Pridnjestrovlje, područje koje graniči s Ukrajinom u kojem se govori ruski, odcijepilo se od Moldavije 1990., godinu dana prije raspada SSSR-a.

Rusija je prošli mjesec optužila Ukrajinu da planira invaziju na Pridnjestrovlje nakon što je ondje izvela operaciju pod lažnom zastavom, što Kijev niječe. Moldavija je to također opovrgnula.

Moskva je također poručila da će smatrati napadom na sebe bilo kakva djelovanja koja ugroze ruske mirovne snage u Pridnjestrovlju.

12:21 - 'Masovni udar' bio je odmazda za 'teroristički napad' u Brjansku kaže Rusija, javlja Sky News.

Prošlog je tjedna ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio da je Rusiju pogodio "teroristički napad" u južnoj regiji. Ukrajina je pak optužila Rusiju za lažnu "provokaciju". Putin je optužio počinitelje da su otvorili vatru na civile u automobilu, uključujući djecu.

Guverner Brjanska Alexander Bogomaz rekao je da su u napadu ubijene dvije osobe i ranjen 11-godišnji dječak.

"Oružane snage pokrenule su veliki osvetnički raketni napad na vojnu infrastrukturu Ukrajine kao odgovor na teroristički napad u regiji Brjansk", navodi se u sažetku ruskog Ministarstva obrane o napretku specijalne operacije, javlja RIA Novosti.

"Visokoprecizno oružje dugog dometa iz zraka, mora i kopna, uključujući hipersonični raketni sustav Kinžal, pogodilo je ključne elemente ukrajinske vojne infrastrukture, poduzeća vojno-industrijskog kompleksa, kao i energetske objekte koji ih pružaju", navodi se u priopćenju

Ruska vojska uspjela je pogoditi sve zadane ciljeve.

12:17 - Još jedna serija sirena za zračnu uzbunu oglasila se diljem Ukrajine, uključujući Odesu i Herson na jugu, Lavov na zapadu i Sumy na sjeveru. Zračna uzbuna u Kijevu tijekom noći trajala je sedam sati, dok je Rusija ispalila ukupno 81 projektil na ciljeve diljem zemlje.

U glavnom gradu Kijevu stanovnike su probudile eksplozije. Sedmosatna zračna uzbuna tijekom noći bila je najduža u ruskoj zračnoj kampanji koja je započela u listopadu.

“Čula sam vrlo glasnu eksploziju, vrlo glasno. Brzo smo skočili iz kreveta i vidjeli jedan auto u plamenu. Tada su se zapalili i ostali automobili. Staklo se razbilo na balkonima i prozorima”, rekla je 58-godišnja Liudmyla držeći u naručju malo dijete.

“Vrlo je zastrašujuće. Dijete se uplašilo i skočilo s kreveta”, rekla je. “Kako mogu ovo učiniti? Kako je ovo moguće? Nisu ljudi, ne znam kako da ih nazovem. Plaše djecu, poremetit će im se psihičko stanje", dodala je.

Moskva kaže da njezina kampanja ciljanja ukrajinske infrastrukture daleko od fronte, ima za cilj smanjiti njezinu sposobnost borbe. Kijev kaže da zračni napadi nemaju vojnu svrhu i da im je cilj ozlijediti i zastrašiti civile, što je ratni zločin, piše Reuters.

12:07 - Reuters javlja da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao u četvrtak, tijekom konferencije za novinare sa svojim saudijskim kolegom, da su Saudijska Arabija i druge zemlje omogućile razmjenu ratnih zarobljenika s Ukrajinom.

10:45 - Svih 20 dizelskih generatora u nuklearnoj elektrani Zaporižja aktivirano je kao "zadnja linija obrane", priopćila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iz agencije su reklida je aktivirano svih 20 dizelskih generatora za hitne slučajeve te da osnovnu energiju za elektranu sada osigurava osam od tih dizelskih motora, dok su ostali sada u stanju pripravnosti.

U priopćenju se navodi da je ovo "prvi put da je stranica potpuno izgubila napajanje od 23. studenoga 2022.", a nakon izvješća o raketnim napadima diljem Ukrajine tijekom noći.

"Međutim, još jednom nuklearna elektrana Zaporižja radi na dizelima za hitne slučajeve – posljednjoj liniji obrane. Ovo je šesti put – dopustite mi da ponovim šesti put, da je ZNPP izgubila svu struju izvan lokacije i morala je raditi u ovaj hitni način", rekao je glavni direktor organizacije.

"Dopustite mi da vas podsjetim – ovo je najveća nuklearna elektrana u Europi. Što mi radimo? Kako možemo sjediti ovdje u ovoj sobi jutros i dopustiti da se ovo dogodi? Ovo se ne može nastaviti. Zapanjen sam samozadovoljstvom - što radimo da spriječimo da se to dogodi? Mi smo IAEA, mi trebamo brinuti o nuklearnoj sigurnosti. Svaki put bacamo kocku. I ako dopustimo da se ovo nastavi s vremena na vrijeme, onda će nam jednog dana ponestati sreće.", kazao je. 

10:20 - Kijev je priopćio da je u granatiranju poginulo troje ljudi u gradu Hersonu na jugu Ukrajine.

“Ruski teroristi ujutro su granatirali Herson. Udarili su u... stanicu javnog prijevoza. Tri osobe su poginule od posljedica granatiranja", rekao je na društvenim mrežama šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak, javlja AFP.

10:10 - Guverner regije Lavov Maksym Kozytskyi iznio je dodatne pojedinosti o napadu u kojem je poginulo pet ljudi

"Danas, oko 4 sata ujutro, neprijateljski projektil pao je u okrugu Zolochiv tijekom zračnog napada. Poginula su tri muškarca i dvije žene koji su u tom trenutku bili kod kuće. Vatra je uništila tri stambena objekta, tri automobila, garažu i više gospodarskih objekata. Požar je ugašen. Rušenje uništenih objekata već je završeno", objavio je na Telegramu.

10:00 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba opisao je noćašnje udare na Ukrajinu kao napade bez vojne svrhe i kao "samo rusko barbarstvo"

"Rusija je preko noći pokrenula veliki napad raketama i dronovima na Ukrajinu, što je dovelo do gubitaka života i oštećenja civilne infrastrukture. Nema vojnog cilja, samo rusko barbarstvo. Doći će dan kada će Putin i njegovi suradnici odgovarati pred posebnim sudom", napisao je na Twitteru.

9:27 - Iznad elektrane u Kijevu vidi se oblak crnog dima.

9:22 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na svom službenom Telegramu o napadima. 

"Bila je to teška noć. Masovni raketni napad diljem zemlje. Regije Kijev, Kirovohrad, Dnjepar, Odesa, Harkiv, Zaporižje, Lavov, Ivano-Frankivsk, Žitomir, Vinica. Napadi na kritičnu infrastrukturu i stambene objekte. Nažalost, ima ozlijeđenih i mrtvih. Moja sućut obiteljima. Sve službe rade. Energetski sustav se obnavlja. Ograničenja su uvedena u svim regijama.

Rat u Ukrajini
1/19

Neprijatelj je ispalio 81 projektil u pokušaju ponovnog zastrašivanja Ukrajinaca, vraćajući se svojoj bijednoj taktici. Okupatori mogu samo terorizirati civile. To je sve što mogu učiniti. Ali to im neće pomoći. Neće izbjeći odgovornost za sve što su učinili. Zahvaljujemo čuvarima našeg neba i svima koji pomažu u otklanjanju posljedica okupatorskih tajnih napada", napisao je Zelenski.

8:52 - Maksym Kozytskyi, guverner Lavova, objavio je da je pet osoba ubijena u noćnim napadima. "Broj poginulih od pada rakete u okrugu Zolochiv porastao je na pet. Ispod ruševina pronađeno je tijelo još jednog muškarca, rođenog 1963. godine. Iskrena sućut rodbini", napisao je na Telegramu.

8:29 - Rusija je ispalila 81 projektil, uključujući šest hipersoničnih projektila Kinžal, i osam bespilotnih letjelica na Ukrajinu u današnjim udarima, objavile su ukrajinske zračne snage.

U priopćenju, dužnosnici su rekli da je Ukrajina uništila 34 krstareće rakete i četiri drona samoubojice Shahed, a osam bespilotnih letjelica i navođenih projektila također je spriječeno da dosegnu svoje ciljeve.

Sky News nije uspio provjeriti izvješće.

“Kao rezultat organiziranih protumjera, 8 vođenih zračnih projektila Kh-31P i Kh-59 nije postiglo svoje ciljeve. Važno je napomenuti da oružane snage Ukrajine nemaju sredstva sposobna uništiti Kh-22 i Kh-47 ‘Kinžal’ i S-300", kažu Ukrajinci u svom izvješću.

8:27 - Ruske snage "vratile su se svojoj staroj shemi" pokretanja masivnih raketnih napada noću, rekao je Mykhailo Podolyak, savjetnik Volodimira Zelenskog.

Podolyak je rekao da je pogođena infrastruktura i da je nuklearna elektrana Zaporižja "bez struje".

"Rusi su se vratili svojoj staroj shemi - masivnim raketnim napadima noću, dok ljudi spavaju. Eksplozije su zabilježene u većini regija - pogođeni su infrastrukturni objekti i stambena naselja", kazao je. 

8:18 - Pojavile su se navodne snimke razaranja koje je ostalo iza ruskih raketnih napada na zapadnu regiju Lavova. Snimka, koju je podijelio šef regionalne vojne uprave Lavova Maksym Kozytskyi, prikazuje pougljenjene zgrade i ruševine. 

8:06 - Najmanje pet osoba je ubijeno, a nekoliko ih je ranjeno nakon masovnog ruskog raketnog napada na zemlju, izvješćuju ukrajinski dužnosnici. Guverner zapadne regije Lavov Maksym Kozytskyi rekao je da su četiri osobe ubijene nakon što je projektil pogodio stambenu četvrt u okrugu Zolochivskyi.

Djelatnici hitne pomoći prečešljavaju ruševine, rekao je, ispod kojih bi moglo biti zarobljeno još ljudi.

Jedna osoba je ubijena u regiji Dnjepar, izvijestio je njen guverner Serhii Lysak, dodajući da su još dvije ranjene u višestrukim udarima diljem regije.

7:26 - Nuklearna elektrana Zaporižja izgubila je opskrbu električnom energijom nakon što su ruske snage izvele niz raketnih napada na gradove diljem Ukrajine, objavila je državna tvrtka Energoatom.

 "Posljednja veza između okupirane nuklearne elektrane Zaporižja i ukrajinskog elektroenergetskog sustava je prekinuta", stoji u priopćenju.

Iz Energoatoma su priopćili da su peti i šesti reaktor ugašeni, a električnu energiju potrebnu za rad elektrane osigurava 18 dizel generatora koji imaju goriva za 10 dana.

7:07 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio da je jedna od eksplozija bila napad na elektranu, te da je 40% stanovnika Kijeva sada bez grijanja. Trenutno je 4°C.

“Nakon raketnog napada, zbog hitnih isključenja struje, 40% potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grijanja. Vodoopskrba radi normalno”, rekao je na Telegramu.

Foto: Reuters/PIXSELL

6:48 - Nuklearna elektrana Zaporižja izgubila je napajanje električnom energijom zbog ruskog raketnog napada, kažu ukrajinske nuklearne vlasti.

6:37 - Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je da je došlo do još jedne eksplozije u gradu, ovaj put u okrugu Svyatoshyn. Rekao je da su bile “dvije žrtve”, iako je u ovoj fazi nejasno misli li na dvije osobe koje su ozlijeđene ili su dvije osobe umrle.

“Još jedna eksplozija u glavnom gradu. Okrug Svyatoshyn. Sve službe idu na mjesto. U dvorištu jedne od stambenih zgrada gore automobili. Zračna uzbuna se nastavlja. Ostanite u skloništima! Dvije žrtve u okrugu Sviatoshyn. Liječnici pružaju pomoć na licu mjesta.”

6:12 - Ruska vojska izvela je raketne udare na niz ukrajinskih regija rano u četvrtak, uključujući crnomorsku luku Odesu i drugi najveći grad u Ukrajini, Harkiv, prekinuvši struju u nekoliko područja, rekli su regionalni dužnosnici. Napadi su pogodili široki niz ciljeva, uključujući gradove koji se protežu od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u središnjoj Ukrajini.

Foto: Reuters/PIXSELL

Guverner regije Odesa, Maksim Marčenko, rekao je da je masovni raketni napad pogodio energetsko postrojenje u lučkom gradu, što je dovelo do prekida struje. "Kao rezultat masovnog raketnog udara, pogođena je energetska infrastruktura u regiji, kao i stambeni objekti", rekao je Marčenko na Telegramu. Rekao je da su protuzračne jedinice oborile neke projektile i da bi mogli uslijediti novi napadi.

"Srećom, nema žrtava. Na snazi su restrikcije struje."

Guverner regije Harkiv Oleh Sinehubov rekao je da je grad i regiju pogodilo oko 15 projektila."Infrastruktura je ponovno bila među metama. Informacije o žrtvama se prikupljaju.", rekao je na Telegramu. Još jedan udar zabilježen je u središnjem gradu Dnjepru i u zapadnim gradovima Lutsk i Rivne, daleko od prve linije u prošlogodišnjem ratu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je rekao da su eksplozije prijavljene u okrugu Holosiivskyi i da su hitne službe krenule tamo.

6:05 - Nema potrebe da Organizacija zemalja izvoznica nafte poveća proizvodnju nafte kako bi nadoknadila smanjenje od 500.000 barela dnevno u Rusiji, rekao je Reutersu u srijedu angolski državni tajnik za naftu i plin.

"Vjerujemo da je ruska nafta još uvijek tamo", rekao je Jose Barroso iz Angole na marginama energetske konferencije u Houstonu. "Nađu način, pronađu nova tržišta... Postoji ravnoteža na tržištu."

Rusija je rekla da će od ožujka smanjiti dnevnu opskrbu za 500.000 barela. Grupa sedam zemalja, Europska unija i Australija uvele su 5. prosinca gornju cijenu pomorskog tereta ruske nafte, postavivši je na 60 dolara po barelu. Ruska nafta pronašla je kupce u zemljama poput Kine i Indije koje nisu uvele sankcije.

Ako Kina uvozi više nafte iz Rusije, onda možda manje uvozi iz drugih zemalja, rekao je Barroso.

"Vjerujemo da trenutno nema potrebe da zemlje članice OPEC-a povećavaju svoju proizvodnju", dodao je.

OPEC i saveznici, poznati kao OPEC+, složili su se smanjiti svoj cilj proizvodnje za 2 milijuna barela dnevno od prošlog studenog do 2023. Kao dio toga, 10 članica OPEC-a koje obvezuje sporazum imaju cilj proizvodnje 25,416 milijuna barela dnevno.

6:00- Sjedinjene Države dobile su u srijedu nalog za zapljenu zrakoplova Boeing u vlasništvu ruske naftne kompanije Rosneft, čija se vrijednost procjenjuje na više od 25 milijuna dolara, priopćilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

Okružni sud SAD-a za istočni okrug New Yorka odobrio je zapljenu na temelju kršenja kontrole izvoza i sankcija protiv Rusije, priopćeno je. Boeing je posljednji put bio u Sjedinjenim Državama u ožujku 2014., a vjeruje se da je u Rusiji ili putuje u ili iz Rusije, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

"Današnje mjere prisile pokazuju da postoji cijena koju treba platiti za ruske tvrtke i oligarhe koji flagrantno izbjegavaju sankcije koje su Sjedinjene Države uvele kao odgovor na neopravdani rat protiv naroda Ukrajine", rekao je američki državni odvjetnik Breon Peace.

Zapadne sankcije protiv Rusije zbog invazije Moskve na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. ometale su globalnu trgovinu i zakomplicirale mogućnosti financiranja ruskih naftnih tvrtki. Izvršni direktor Rosnjefta Igor Sečin, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, našao se pod sankcijama Sjedinjenih Država.

Ključne riječi

Komentara 59

Avatar Foton
Foton
14:35 09.03.2023.

U 2. Svj ratu su Amerikanci napadali Njemacke gradove sa po 500 bombardera B29 u svakom valu. Svaki taj avion je nosio 10 tona bombi, znaci nekih 5000 tona bombi na napadnuti grad. I to su Nijemci izdržali 4 godine. U današnjem napadu 50 ruskih raketa je prošlo obranu i pogodilo nekoliko gradova. Svaka raketa nosi oko 200 kg eksploziva, znaci ukupno 10 tona sto je ravno jednom bombarderu u 2. Svj ratu. Znaci Rusija ne ce dobiti rat tim raketama, ti napadi samo teroriziraju civile.

DU
Deleted user
08:21 09.03.2023.

Umjesto da se svijet ujedinio nakon pandemije, da su se ideološke razlike svele na minimum i time omogućile dalji napredak u tehnološkom, humanističkom i općenito znanstvenom smislu, došlo je do prevage osnovnih životinjskih instinkata i krvoprolića za još nekakvog teritorija. Ništa se nije naučilo raspadom Jugoslavije, nego su se posljedice raspada uzele za uzor i počele primjenjivati na raznim stranama svijeta, onako kako je kojoj strani odgovaralo, postupcima i objašnjenjima za javnost. U Španjolskoj je zbog Katalonije zamalo izbjegnut građanski rat, Britanija je za dlaku izbjegla raspad zbog težnje Škotske ka osamostaljenju. Rusija je potpala pod najniže strasti i započela nešto što ni Huni kad su upali u Europu nisu radili. Ideologija desetljećima pumpana u naraštaje ljudi u bivšem SSSR - u, rezultirala je potpunim odmakom od civiliziranosti. To se vidi u priopćenjima vojnog vrha Rusije koji kao da je u glavama zapeo u vremenu Nikite Hruščova. Propaganda s obje strane puni svijetu glave, pri čemu svaka strana ima svoju publiku koja uglavnom guta plasirane neistine, već prema naklonosti jednoj ili drugoj strani. To rezultira još večom mržnjom i krvoprolićem, za što propagandiste uopće nije briga jer se događa daleko od njih. Na svijetu nas je od nedavno 8 milijardi, problema je more za rješavanje. Znanost se upire koliko može, međutim financijaši u pravilu ograničavaju napredak znanosti zarad puno puta marginalnih svakodnevnih stvari koje bi mogle čekati.

Avatar PravedniSrbin
PravedniSrbin
09:50 10.03.2023.

NEka sednu za sto sa Rusima ,ovako ništa neće postići ,dok Ameri trljaju ruke od zarade ginu obadve strane i na kraju će sigurno, ali sigurno Ukri izgubiti ,ali to Amere neće boleti jer nije na njihovoj teritoriji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije