Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Otkriven gmaz deset milijuna godina stariji od dinosaura

Ostaci asilisaura, gmaza deset milijuna godina starijeg od dosad najstarijeg dinosaura za kojeg se znalo, otkriveni su u Tanzaniji, a umjetnik je već naslikao kako je vjerojatno izgledao.
04. ožujka 2010. u 14:53 2 komentara 25 prikaza
dino
Foto: AFP

Ostaci asilisaura, gmaza deset milijuna godina starijeg od dosad najstarijeg dinosaura za kojeg se znalo, otkriveni su u Tanzaniji, a umjetnik je već naslikao kako je vjerojatno izgledao.

Asilisaur, javlja National Geographic, još nije bio pravi dinosaur, nego njegov evolucijski rođak, a bio je visok poput psa njemačkog ovčara. No, u duljinu je mogao narasti i do tri metra, a težio je do 30 kilograma.

Bio je to zapravo silesaur, najbliži rođak pravih dinosaura, a živio je prije 243 milijuna godina, u geološkom razdoblju srednjeg trijasa.

Paleontolozi misle da su silesauri i dinosauri, koji imaju zajedničko podrijetlo, neko vrijeme živjeli usporedno, no najstarijeg pravog dinosaura datiraju 230 milijuna godina unatrag. Pronalazak asilisaura predstavlja veliku razliku u odnosu na dosadašnje spoznaje, rekao je Christian Sidor, paleontolog muzeja u Seattleu.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Asilisauri, Neandertalci i moderan covjek.....Jedno je sigurno,povijest modernog covjeka je mnogo drukcija i duza nego sto nam to danasnja saznanja ukazuju. Ne smijemo smetnuti sa uma da jos i danas ima skupina koje zive u kamenom dobu ,istovremenom sa \'najnaprednijom\' ... prikaži još! civilizacijim.........Zamislite ledeni pokrivac visok 2 km na sjeveru Amerike,Azije i Europe u vrijeme posljednjeg ledenog doba.Zamislite razinu mora 140 metara nizu. Zamislite uvjete u juznim oazama civilizacije. I tada ,krajem ledenog doba( znanstvenici danas tvrde da ledeno doba moze nastupiti i zavrsiti u vrlo kratko vrijeme), dolazi do potopa tih kultura od kojih su neke bilo vrlo napredne za ondasnje pojmove.Najveca dostignuca tih civilizacija nalaze se duboko pod morem.Moderan covjek doseze u proslost barem 18 milijuna godina

  • mrmljenko:

    c@n@jisraM - ne misliš valjda ozbiljnoa? Mislim da si nešto krivo shvatio/la te da bi te tjedan dana discovery ili nat.geo tv programa malo prosvjetlilo. I malo upozorenje - emisija \"Na rubu znanosti\" nije znanstvena emisija, ne promiče znanost več ... prikaži još!č šarlatanstvo i neznanje.