Naslovnica Vijesti Hrvatska

OTKRIVAMO Hrvatska šalje specijalnu postrojbu s Plesa na veliku vježbu NATO-a

Naši su komunikatori NATO certificirani i obučeni uspostaviti sigurnu i neprekinutu satelitsku ili UHF vezu u pustinjama, prašumama, svuda
22. listopada 2018. u 10:52 49 komentara 10545 prikaza
Foto: MORH

Za desetak dana u Norveškoj počet će (od 31. listopada do 7. studenoga) najveća vojna vježba od 2002. godine. Vježba golemih razmjera planirana je kao upozorenje ambicijama Rusije i odgovor je na rusku aneksiju Krima 2014., kada je na teritoriju Europe i započeo ponovno hladni rat.

pripreme za NATO-ovu vojnu vježbu Trident Juncture NATO u pripremama Najveća vježba od hladnog rata: 50.000 vojnika, tisuće tenkova, stotine brodova i zrakoplova...

Na vježbi nazvanoj “Trident Juncture 18” NATO će okupiti vojne snage tridesetak zemalja članica saveza, a u njoj će sudjelovati i Šveđani koji formalno nisu u NATO-u, kao i Finska koja za vježbu daje dio svoga morskog i zračnog prostora. Saveznici već upućuju postrojbe u Norvešku gdje će se okupiti prava armija od 50.000 vojnika, s 10.000 vojnih vozila, 150 zrakoplova i 60-ak brodova.

NATO će tako na hladnom sjeveru, očekuje se u zimskim uvjetima, testirati svoje planove razvijene nakon aneksije Krima, nakon čega je i počelo jačanje obrane članica NATO-a. Najviše vojnika šalju SAD i Njemačka koja ozbiljno pridonosi “Združenom trozupcu” s čak 8000 vojnika.

Ide 25 naših komunikatora

Tako velika NATO-ova vježba neće proći bez sudjelovanja Hrvatske i HV-a. Istina, ovaj put u Norvešku HV neće uputiti neku postrojbu veličine satnije ili veću, niti svoj tenkovski oklop ili kopnene snage na Patriama, ali šalje svoju tajnovitu postrojbu koja djeluje na zagrebačkom Plesu, a riječ je o komunikatorima, posebno obučenim stručnjacima za vezu koji su NATO certificirani, a čiji je zadatak osigurati neprekinuto, šifrirano i neometano komuniciranje zapovjednih stožera i postrojba na terenu.

Gordan Maras Vojna vježba Maras: Koliko je stajalo da bi se Plenković i Krstičević slikali sa šljemovima?

Kako saznajemo, Glavni stožer OSRH i MORH u Norvešku šalju 25 naših vojnih komunikatora koji su već dokazali svoje znanje i mogućnosti u nekim drugim operacijama NATO-a, primjerice u Afganistanu i Turskoj. Prošli su specijalnu obuku, NATO je za razvijanje tih sposobnosti Hrvatske vojske investirao u nabavu najmodernije opreme i uređaja, a zauzvrat HV, kada to NATO zatraži, šalje naše veziste u misije ili operacije u svijetu.

Pripadnici te postrojbe s Plesa, čiji jedan dio odlazi sada u Norvešku, obučeni su, kako kažu u našem vojnom vrhu, da uspostave sigurnu i neprekinutu satelitsku ili UHF vezu u pustinjama, prašumama, u svim uvjetima.

No, to nisu jedini Hrvati koji će sudjelovati u velikoj vježbi na sjeveru. U združenom zapovjednom stožeru bit će i jedan hrvatski general, Darko Pintarić, koji je već dulje od tri godine u komandi NATO-a u Napulju. Za tako veliku vježbu vrlo je važna logistička potpora, a general Pintarić imenovan je za zapovjednika tzv. Joint Logistic Support Group (JLSG TRJE18), što je veliko priznanje i za njega i za HV. Uz to, HV šalje u Norvešku još dva naša logističara.

Ramush Haradinaj Priština Kosovo glasovalo za stvaranju nacionalne vojske unatoč srpskim prigovorima

Uoči vježbe, glavni tajnik NATO-a je pred ministrima zemalja članica objasnio da “vidimo nametljivu Rusiju... koja je voljna primijeniti silu protiv svojih susjeda”. Kazao je i da su vježbe razmjerne postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza.
Nizozemci bez jakni

NATO pak naglašava da vježba “Trident Juncture” nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

– To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe, kazao je američki ministar obrane James Mattis. Dodao je da je planirano “da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje”. Načelnik norveškoga glavnog stožera general Rune Jakobsen bio je još jasniji i poručio da se “Rusi ne trebaju plašiti”, pogotovu što je središnje područje održavanja vježbe udaljeno više od tisuću kilometara od ruske granice.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18 procjena troškova Otkrivamo koliko je stajala najveća vojna vježba Velebit 18.

Očekuje se da će vježbu “uveličati” i dolazak američkog nosača zrakoplova “Harry S. Truman”.

Kako planeri očekuju dolazak hladnoće, Nizozemci su priredili gotovo anegdotalni događaj. Naime, “previdjeli” su da je u Norveškoj zima i uputili su tisuću svojih vojnika bez zimskih odora. (!?) Problem je riješen tako da će nizozemski vojnici stoga dobiti svaki po tisuću eura kako bi si sami kupili dodatnu toplu odjeću u Norveškoj.

Za razliku od rastresenih Nizozemaca, Britanci su reagirali u pravom “ekspedicijskom” stilu te su odlučili dopremiti većinu svoje opreme i vozila iskrcavanjem preko Engleskog kanala u Francusku te dalje kopnom do Norveške.

>> Pogledajte video vojne vježbe Velebit '18

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • vorda400:

  Od kad je Pleso centar za obuku specijalaca??? tamo jedino treniraju uhljebe za Croatia Airlines

 • Aedes2017:

  Nije za vjerovati ! Ne,zašto,služimo kao primjer ,eto,to se vama može dogoditi ako vjerujete političkim zločincima,npr. HDZ veleizdajnicima !HDZ koristi svaku,I naj manju ,priliku da nas sramoti,zadužuje I prolongirano onemogući I naj manji napredak !Dobro,zar nam ti HDZ štakori zbilja ... prikaži još! trebaju glodati jaja da svatimo da mi Hrvati imamo jaja..I to ,statički,najtvrđa u EU ?!

 • Avatar poljicanin
  poljicanin:

  Kome to treba?Krim je pripojen Rusiji na osnovi referenduma,jedini je problem što se to SAD-u ne sviđa.Krim je duže bi pod Rusijom nego pod novonastaloj državi Ukrajini.Ruski specijalci su trenirani u krvavim borbama ,ove vic figure sa slike ne bi ... prikaži još! im bile dovoljne ni za doručak.Dvojezičnost Amerikanaca je poznata još od genocida nad Indijancim te traje do danas.Mi se ponašamo kao najveci naivci i ližemo im stražnjicu poput Nijemaca i drugih evropskih nacija.Ako smo izborili samostalnost,onda se tako moramo i ponašati te gledati što se zbiva u našoj neposrednoj blizini a ne pitaj boga gdje.