Naslovnica Vijesti Svijet

Najveća vježba od hladnog rata: 50.000 vojnika, tisuće tenkova, stotine brodova i zrakoplova...

Vježba nazvana "Trident Juncture" testirat će planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve
21. listopada 2018. u 08:28 169 komentara 11410 prikaza
pripreme za NATO-ovu vojnu vježbu Trident Juncture
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

NATO se priprema za najveću vojnu vježbu od hladnog rata - oko 50.000 vojnika, tisuće vozila, stotine brodova i zrakoplova, okupit će se u Norveškoj idući tjedan kako bi uvježbali odgovor na eventualni napad na Savez.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18 Velebit 18 Vojna vježba stajala je 8 milijuna kuna. Pogledajte MORH-ov film!

Vježba nazvana "Trident Juncture" testirat će planove NATO-a razvijene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, koja je zaoštrila odnose između zapadnih saveznica i Moskve. Sjevernoatlantski savez je na takav razvoj događaja reagirao jačanjem svoje obrane.

Istočne članice poput Poljske i baltičkih zemalja posebice se osjećaju ugroženima od Rusije.

"Živimo u opasnijem i manje predvidivom svijetu s novim prijetnjama i izazovima", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vidimo nametljivu Rusiju... koja je voljna primijeniti silu protiv svojih susjeda", dodao je.   

Govoreći na sastanku ministara obrane NATO-a ranije ovoga mjesca, Stoltenberg je istaknuo da su vježbe "razmjerne" postojećem zahtjevnijem sigurnosnom okruženju Saveza.

>> Pogledajte vojnu vježbu Velebit 18. na poligonu Eugen Kvaternik

Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18  Kategorije Velebit 18. - Združena snaga Gotovina o vukovarskom prosvjedu: Svatko ima pravo reći što misli

Savez ipak naglašava da vježba "Trident Juncture" nije usmjerena ni protiv jedne zemlje te da je odgovor na izmišljeni scenarij.

"To su, kao što Rusija dobro zna, obrambene vježbe", rekao je američki ministar obrane James Mattis. "Stavljati ih u bilo kakvu vrstu ofenzivnog ili destabilizirajućeg konteksta bila bi pogrešna interpretacija".

"Planirano je da vježbe budu prikaz našeg zajedništva u održavanju mira i napretka ovdje u Europi, i ne treba nam više ničije loše ponašanje", dodao je Mattis.

"Rusi se ne trebaju plašiti", komentirao je general Rune Jakobsen, načelnik norveškog glavnog stožera. Središnje područje održavanja vježbe udaljeno je više od tisuću kilometara od ruske granice, kazao je.

Osim vojnih kontingenata iz svih 29 članica NATO-a kao i zemalja partnera Švedske i Finske, NATO je najavio sudjelovanje oko 10.000 vozila, 150 zrakoplova i 60 brodova.

Andrej Plenković i Jens Stoltenberg Plenković odgovorio Komšiću Tajnik NATO-a o mogućem ratu na Balkanu: Opasno je predviđati budućnost

Američki nosač zrakoplova Harry S Truman također bi trebao sudjelovati.

Nizozemci zaboravili zimske uniforme

Očekuje se da će niske temperature u sjevernoj Norveškoj predstavljati izazov dodatni izazov.

Pogreška u planiranju nizozemske vojske, koja je navodno zaboravila na vremenske uvjete u Norveškoj i nije kupila zimske odore za otprilike tisuću vojnika, izazvala je čuđenje, piše Aftenposten, dnevni list iz Osla.

Nizozemski vojnici dobit će stoga po tisuću eura svaki da si sami kupe dodatnu toplu odjeću u Norveškoj.

Vježbe će također testirati sposobnost premještanja opreme diljem Europe, što bi bilo potrebno u slučaju odgovora na stvarnu prijetnju.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18 VELEBIT 18 Pogledajte završni dio velike vojne vježbe na poligonu Eugen Kvaternik

Britanija je, na primjer, odlučila da će dopremiti većinu svoje opreme i vozila u Norvešku kopnenim putem preko Francuske.

"Dio pobjede bit će i to da se svi pojave prvog dana", rekao je admiral James Foggo. "Ne očekujemo da bude savršeno. Zato i održavamo vježbe".

Sjever i jug

Pripreme na terenu počinju 25. listopada, a vježba će se održati od 31. listopada do 7. studenoga.

Saveznici će biti podijeljeni u dvije skupine - "južne snage" s brigadama iz Njemačke, Italije i Britanije i "sjeverne snage" uključujući norveške, kanadske, švedske i američke vojnike.

Predstavljeni helikopteri Black Hawk UH-60M JEDNI OD NAJBOLJIH NA SVIJETU Donacija SAD-a: Pogledajte predstavljanje helikoptera Black Hawk

U prvom dijelu vježbi sjeverne snage će napasti južne, a zatim obratno.

NATO želi istaknuti svoju transparentnost i pozvao je sve članice Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), među kojima i Rusiju, da pošalju promatrače.

U kolovozu je Rusija održala svoju veliku vježbu "Vostok" na istoku zemlje.

Moskva kaže da je u njima sudjelovalo 300.000 vojnika, a zapadni diplomati smatraju da je brojka jako preuveličana.

Milijuni obroka, tone prljavog rublja i osjetljivi pilići

Za Norvešku "Trident Juncture" predstavlja i logistički izazov. Osim što mora staviti na raspolaganje velika područja poljoprivrednog zemljišta, zemlja domaćin mora osigurati 1,8 milijuna obroka i 4,6 milijuna boca vode, kao i pobrinuti se za 660 tona prljavog rublja.

Rose Gottemoeller: Središte NATO-a za obuku pilota helikoptera bit će u Zadru

Na temelju iskustva s prijašnjih vježbi, norveška vojska je uspostavila izravnu telefonsku liniju na koju će poljoprivrednici i drugi mogu moći prijaviti štetu nanesenu poljoprivrednom zemljištu, šumama ili životinjama.

Pilići su na primjer osjetljivi na buku koje proizvode zrakoplovi kada nisko lete.

Norveška vojska rasporedila je veterinare i druge stručnjake da skeniraju vozila koja dolaze na vježbe kako bi osigurali da ne donesu invazivne vrste putem sjemena ili zemlje na gumama, izvijestila je norveška novinska agencija NTB.  

Vozači u Norveškoj i susjednoj Švedskoj upozoreni su na moguće povremene zastoje zbog vojnih konvoja koji će se sporo kretati.

>> Raketna topovnjača ‘Vukovar’ vratila se iz misije NATO-a Sea guardian

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas

  • borispele47:

    Sad je na redu Maras, da veleumno upita Krsticevica u Saboru, koliko kosta ta vjezba, a Sincic odmah da podigne tuzbu protiv NATOa.

  • komunikolog:

    Koliko to košta? Sada će Maras njih dovesti u red.

  • NikoCro:

    Šprajc još nije pitao koliko košta vježba