Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
procjena troškova

Otkrivamo koliko je stajala najveća vojna vježba Velebit 18.

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik održana je vojna vježba Velebit 18
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/6
18.10.2018.
u 09:10

Cijena Velebita 18. manja je od cijene vojnog mimohoda 2015. u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice “Oluje”, a koji je stajao 12,75 milijuna kuna

Ministarstvo obrane i Glavni stožer OSRH sutra će objaviti preliminarne troškove najveće vojne vježbe nakon Domovinskog rata, “Velebit 18. – združena snaga”. S objavom troškova požurilo se – prvotni plan bio je da se troškove objavi za 10-ak dana, ali nakon inzistiranja medija, očito je procijenjeno da treba objaviti barem približnu cijenu vježbe.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje, cijena Velebita 18. manja je od cijene vojnog mimohoda 2015. u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice “Oluje”, a koji je stajao 12,75 milijuna kuna. Velebit 18. stajao je, kažu, manje od 10 milijuna kuna. Glavninu troškova izgledno čine izdaci za gorivo i terenski dodaci za 5500 vojnika.

>> Vojna vježba Velebit 18 na poligonu Eugen Kvaternik

Požurili s izračunom

Ministar obrane Damir Krstičević našao se odmah nakon završetka ove trodnevne vojne vježbe u medijskim škarama i pitanjem o troškovima. Nije želio izlaziti s procjenama, nego čekati dovršenje detaljnih izračuna.

– Nisam površan pa sam namjeravao u javnost izaći s detaljnom raščlambom, a HV, kao i svaka uređena vojska, kako je najavio Velebit 18., tako je planirao i odjaviti vježbu i prezentirati ono što je učinjeno i naučeno, uključujući i sve troškove – objašnjava Krstičević.

On je bio potvrdio da je u proračunu MORH-a za ovu godinu predviđena stavka za sve vojne vježbe u iznosu od 30 milijuna kuna. No, kako su se pojavile razne procjene kako samo ispaljivanje protubrodske rakete RBS-15 stoji oko milijun dolara, što je potpuno pogrešno, u MORH-u su shvatili da trebaju što prije ići sa stvarnim iznosima, a ne da se danima “bildaju” astronomski iznosi. Velebit 18. je, pak, bio ukalkuliran u te troškove jer je viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik vježbe i direktor u Glavnom stožeru OSRH, na planu vježbe počeo raditi još 2017. U vojnom vrhu bilo je odlučeno da će radije održati integriranu vojnu vježbu u trajanju od 72 sata, nego tri do četiri “obične” vježbe. A takva je vježba ujedno i jeftinija nego da se vojne postrojbe tri do četiri puta podižu i raspuštaju. Velebit 18 tako je jeftiniji od Mimohoda 2015., kada je sudjelovalo 3000 vojnika i oko 300 vojnih vozila.

>> Vježba na Dugom otoku

Tada je MORH, koji je vodio Ante Kotromanović, tri tjedna nakon održavanja mimohoda izašao s detaljnim troškovnikom. Za gorivo je bilo utrošeno 4,7 milijuna kuna, za najam opreme i prijevoz (haubice iz Njemačke) 3,6 milijuna, prehrana je stajala oko 2 milijuna, toliko i ostale usluge. Sveukupno 12,75 milijuna kuna.

Ispucano staro streljivo

Prethodna velika vojna vježba “Združena snaga” održana je u listopadu 2015., kada je sudjelovalo oko tisuću vojnika, a prvi je put nakon 21 godine ispaljena i raketa RBS-15. Objavljeno je da je potrošeno oko 20.000 komada pješačkog streljiva i oko tisuću komada različitih ubojitih sredstava UbS-a, dakle granata, raketa i većih projektila.

Za usporedbu, trećeg dana Velebita 18, prema procjenama Zapovjedništva, bilo je utrošeno više od tisuću UbS-a, dakle tenkovskih, topovskih, minobacačkih granata, protuoklopnih raketa pješadije i raketa (Hydra 70) koje su ispaljivali helikopteri Kiowa Warrior. Može se pretpostaviti da je u tri dana utrošeno još tisuću do dvije raznih UbS-ova. Riječ je pretežno o davno “amortiziranom” streljivu s rokom uporabe na izmaku. Švedske protubrodske rakete RBS-15, premda im je sadašnja cijena milijun eura po komadu, ne stoje gotovo ništa jer su plaćene u bivšoj državi, a nabavljene su 1988. i 1989. Iza 2000. su de facto bile povučene u skladišta.

Tek su 2014. u MORH-u zaključili da ih treba remontirati, no švedski je SAAB navodno zatražio 400.000 eura po komadu. Nekoliko desetaka raketa potom je grupa naših stručnjaka i inženjera remontirala u bazi u Žrnovnici za puno manji iznos. Od 2014. HV je uspješno ispalio tri RBS-15 s raketnih topovnjača i jedan RBS-15 s mobilnog kamionskog lansera.

Ključne riječi

Komentara 150

Avatar links
links
09:37 18.10.2018.

pih.. pa tih 10 mil. zaradi MSAN ministar na jednom posliću sa ... naravno, državom...

KO
kordunmoj75
09:34 18.10.2018.

Cuj ovog ministra odbrane,oni njegovi pajdasi su polslije vjezbe izarcunali troskove,o Boze milostivi sto nas kaznjavas,pa to se svugdje u svjetu prvo napravi plan vjezbe,pa troskovi,tako da se unaprjed zna koliko ce taj cirkus kostati,normalno ima tu i "plus minuss troskova",ali 99% se zna trosak takvog bespotrebnog vjezbanja.

GU
Gumbar136
09:39 18.10.2018.

već sam rekel, bacanje love u vjetar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije