Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osnovnoškolci srpske manjine još uvijek čekaju većinu udžbenika

Ovo je neozbiljno i neodgovorno jer ipak je prošlo cijelo polugodište, a udžbenici nisu osigurani. Trudimo se i mi i djeca, piše se puno, čita, kopira, kaže jedna od nastavnica
14. siječnja 2020. u 16:54 1 komentara 404 prikaza
Ilustracija
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koliko god se govorilo o uloženim naporima i uspjesima kurikularne reforme, svako malo iskoči neki nov i neriješen problem. Najnoviji u nizu takvih je slučaj s učenicima prvih i petih razreda iz Slavonije koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu, a dio su reforme.

Blaženka Divjak predstavila rezultate procesa provjere vjerodostojnosti diploma Stari problemi opet izviru Da je dozvola nužna, propisano je u Zakonu o ustanovama i Zakonu o sudskom registru

Snalaze se kako znaju

Ti učenici do danas nemaju većinu udžbenika i radnih bilježnica za nastavu. Udžbenici nisu osigurani ni za učenike sedmih razreda. Tim povodom otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i resornoj ministrici Blaženki Divjak uputio je Dragan Crnogorac, otac jedne učenice, postavljajući pitanje znaju li da učenici u Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili ih za to nije briga jer je riječ o Srbima.

– Učenici koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A zapravo imaju samo udžbenik i radne bilježnice za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik. Udžbenike i radne bilježnice za druge predmete nemaju – navodi Crnogorac u otvorenom pismu dodajući da nikada nije bilo gore te da se nastava provodi tako da se sve piše u bilježnice ili im nastavnici kopiraju listove iz radnih bilježnica.

Navodi i da za roditelje i djecu danas nema tko štrajkati te kako im preostaje samo nada da će im u rješavanju problema pomoći mediji.

23.10.2014., Zagreb - Suvremena informaticka ucionica opremljena tabletima u 9. gimnaziji.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL U TIJEKU ISPORUKA TABLETA Osigurano 1,36 milijuna kuna srednjim školama za nabavu tableta

– Mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju drugi učenici u Hrvatskoj, ali ne želimo da nas se diskriminira ni po jednoj osnovi. Mi samo želimo da nam netko omogući da kupimo udžbenike za našu djecu kako bi mogla normalno pohađati nastavu – ističe Crnogorac, dodajući da će pismo poslati i u svoju matičnu zemlju kako bi im pomogla ako može.

Da udžbenika još uvijek nema za dio učenika, potvrdila nam je i Jasna Kotromanović-Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, navodeći da ne zna u čemu je problem, ali i da je to problem sa svim školama na istoku Hrvatske gdje se nastava za pripadnike srpske nacionalne manjine provodi po A modelu.

I nastavnici su nezadovoljni jer, kako kažu, nemaju osnovne uvjete za rad pa se svi snalaze kako znaju i umiju.

– Ovo je neozbiljno i neodgovorno jer ipak je prošlo cijelo polugodište, a udžbenici nisu osigurani. Trudimo se i mi i djeca, piše se puno, čita, kopira i tko zna što sve, ali to nije to. Djeci su neophodni udžbenici kojih nema i, što je najgore, ne zna se kada će ih i dobiti – kaže nam jedna od nastavnica iz Vukovara.

NISU U POTPUNOSTI ZADOVOLJNI Za Divjak najveći uspjeh kurikularna reforma, Aladrović najavljuje rješavanje sustava plaća i rada nedjeljom

Postupak osiguravanja udžbenika za učenike srpske nacionalnosti po modelu A provodi se u suradnji Ministarstva, SKD Prosvjeta i izdavača. Direktor Prosvjeta d.o.o. Mirko Marković kaže da su oni preveli sve udžbenike, koje su prethodno odabrali nastavnici, te ih u Ministarstvo početkom rujna dostavili na odobravanje, ali i da od tada nijedan udžbenik nije tiskan.

Manjak stručnjaka

– Imamo neke najave da će dio udžbenika učenicima biti dostavljen do kraja tjedna. Hoće li i koliko, za sada ne znam, ali vjerujem da će problem biti ubrzo riješen – kaže Marković.

Na naše pitanje iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su da Ministarstvo koordinira cjelokupan proces, ali i da je važno napomenuti da on ovisi o interesu i brzini članova povjerenstava za prosudbu i nakladnika. Kao razlog navode sužen broj stručnjaka koji trebaju biti u sastavu povjerenstava za prosudbu.

Ministrica Divjak predstavila rezultate PISA testova ODOBRENA SREDSTVA Divjak: Gotovo 4 milijuna kuna za ustanove i škole za djecu s teškoćama

– Samo je jedan udžbenik prihvaćen u obliku u kojem je dostavljen Ministarstvu. Detaljne primjedbe članova stručnih povjerenstava odnose se na jezične i pravopisne pogreške te su ih nakladnici dužni ispraviti i dostaviti dorađene udžbenike koji se potom ponovno šalju stručnim povjerenstvima na prosudbu. Povjerenstva imenovana u listopadu dijelom su završila prosudbu udžbenika, a dio će završiti s radom ovih dana. Proces odobravanja zahtjeva od članova povjerenstava traže stručnost, vrijeme i izniman angažman da bi učenici dobili što kvalitetnije udžbenike što i jest jedini i krajnji cilj Ministarstva znanosti i obrazovanja – navode iz Ministarstva.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • larala:

    Nažalost ,ni slabovidna djeca kojoj su ti udžbenici potrebniji jer nemaju odakle učiti , nisu dobila nove udžbenike već su njihovi učitelji sami improvizirali iste. Osnovnoškolci srpske manjine bar imaju mogučnost učiti sa neta, ako već žele.....tako da, ne uzdižite ... prikaži još!e manji problem jer je to "in", mislite malo i na druge, one koji su puno ugroženiji i za koje nikoga nije briga