Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Osijek ukida porez na potrošnju i porez na zakup javnih površina

Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina primarno će imati učinka za ugostitelje koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji.
19. listopada 2020. u 13:03 1 komentara 334 prikaza
Na osječkim ulica osjetno manje ljudi zbog straha zaraze koronavirusom
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od 1. siječnja 2021. Grad Osijek oslobađa gospodarstvo za dva od tri poreza u nadležnosti Grada: poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina. Mjera je to koja će izravno rasteretiti gospodarstvenike za 3-4 milijuna kuna godišnje, a koju je Gradu predložio osječki SDP, priopćeno je iz Ured gradonačelnika.

Ilustracija KORONAKRIZA HNB upozorava: Ove godine BDP pada za 8 posto, a iduće bi trebao porasti za više od 5 posto

– Uz već proljetos uvedene mjere za rasterećenje gospodarstva u iznosu preko 20 milijuna kuna, te skorašnje ukidanje 2/3 gradskih poreza, uvjeren sam kako ćemo zajedno s građanima i poduzetnicima uspješno doprinijeti očuvanju radnih mjesta i amortizaciji posljedica pandemije – napisao je na svojoj Facebook stranici zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

Iz Ureda gradonačelnika podsjećaju kako je "Grad Osijek među prvim gradovima u Hrvatskoj reagirao s mjerama za smanjivanje posljedica korona-krize na gospodarstvo te do sada već pomogao osječko gospodarstvo s više od 20 milijuna kuna, i to kroz mjere za očuvanje radnih mjesta (10 milijuna kuna), kroz obustavu naplate javnih površina, kroz obustavu plaćanja najamnine za korisnike prostora u vlasništvu Grada koji nisu mogli obavljati djelatnost i druge indirektne mjere".

Europska konvencija o turizmu Europska konvencija o turizmu Koronakriza prilika je za brzu transformaciju, uvođenje digitalnih tehnologija i zelenija rješenja u turizmu

Ukidanje poreza na potrošnju i poreza na zakup javnih površina, poručuju, primarno će imati učinka za ugostitelje koji su novim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite najpogođeniji.

– Grad Osijek nastavlja u suradnji i razgovoru s gospodarstvenicima pratiti stanje i poduzimati sve što je moguće da se olakša položaj gospodarstvenika u vrijeme korona-krize – zaključuju.

 

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • sisavac:

    molim pojašnjenje poreza na zakup javne površine... inače, taj zakup se plaća prema rješenju kojeg izdaje grad osijek, ili bilo koja druga jls.. po ovome novinaru, nakon što platiš zakupninu, još bi se plaćao porez na tu zakupninu... nek si ... prikaži još! malo prouči poreze i javna davanja, kad su mu već dali da piše o tome. a porez na potrošnju... ako nema prometa, potrošnje, nema ni poreza. mjera koja na prvu izgleda jako lijepo, al u zbilji je nevažna. kao da se pohvališ da si jako smanjio potrošnju vode za životinje na farmi, a od 100 krava ostala ti jedna mala.