Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurdi hrvatskog pravosuđa

Optuženici koriste zakon i legalno razvlače svoje postupke

Mislav Merkaš
Daniel Kasap/Pixsell
15.09.2017.
u 07:15

Mislav Merkaš uhićen je koncem 2012., optužen je potkraj 2013., a suđenje mu je trebalo danas početi, no sve je opet odgođeno.

Kada je u prosincu 2012. uhićen Mislav Merkaš, šef Odjela za borbu protiv prostitucije PU zagrebačke, zbog sumnje da je svodnicima za novac i usluge odavao podatke o racijama, to je predstavljeno kao još jedan uspješan potez policije koja raščišćava kukolj i u svojim redovima.

Dobio 162.000 eura

Javnost je tada doznala da je Merkaš za svoje usluge dobio 162.000 eura. Zbog svega što mu se stavljalo na teret Merkaš je bio i kratko pritvoren, a zbog sumnji da mu je pomagala, bila je pritvorena i njegova supruga, također policajka. Nakon godinu dana istrage, USKOK je sumnje protiv Merkaša te još 11 osoba pretvorio u optužnicu, koja se od tada pa do danas zapela u bespućima hrvatskog pravosuđa. Jer kao policajac i čovjek iz sustava, Merkaš je koristio sva zakonom mu zajamčena prava kako bi odgodio potvrđivanje optužnice i početak suđenja.

Suđenje mu je nakon gotovo četiri godine od podizanja optužnice trebalo početi danas na zagrebačkom Županijskom sudu, no to se neće dogoditi. Rasprava je unaprijed odgođena jer je spis po jednoj od bezbrojnih Merkaševih žalbi završio na Vrhovnom sudu, gdje će zasigurno ostati nekoliko mjeseci. Da stvar bude bolja, Merkaš se sada žalio na odluku o potvrđivanju optužnice, na što nema pravo, pa je žalba odbijena kao nedopuštena. No kako u spisu postoje neke njegove ranije žalbe o kojima nije odlučeno, spis je poslan na Vrhovni sud da se o njima odluči kako bi se spriječili eventualni novi Merkaševi zahtjevi za izdvajanjem određenih dokaza kao nezakonitih ili zahtjevi za izuzećem sudaca.

Ranije je već tražio izuzeće tužitelja, podnio je kaznenu prijavu protiv Željke Pokupec, bivše šefice zagrebačkog ŽDO-a, a tužio je i državu smatrajući da je neosnovano i predugo bio u pritvoru. I dok će Merkaš reći da se on bori za svoja prava, drugi će to nazvati subjektivnom zloporabom prava pred kojom je sud nemoćan jer na svaku odluku suda o odbijanju nekog Merkaševa zahtjeva, on ima pravo žalbe. Sličnu taktiku kao i Merkaš, do sada je primjenjivao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, protiv kojeg je USKOK podigao dvije optužnice. Ona za aferu Agram, još nije pravomoćna, iako je podignuta u prosincu 2015. Optužnica za aferu Štandovi podignuta je u veljači 2015., ljetos je postala pravomoćna, a suđenje je trebalo početi početkom listopada.

Sve mu odbijeno

Prema najavama, to se neće dogoditi, jer se Bandić žalio na odluku o pravomoćnosti optužnice, koja mu je odbijena kao nedopuštena. No njegovi odvjetnici tvrde da je sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka jer na optužnom vijeću nije donio rješenje o izdvajanju nezakonitih dokaza, na koji obrana ima pravo žalbe, pa se spis opet preselio na Vrhovni sud. U tom postupku, optužnica je bila prvo odbačena, no tu je odluku ukinuo Vrhovni sud.

Nakon toga održano je pet sjednica optužnog vijeća koje su odgođene zbog nedolazaka i bolesti pojedinih optuženika, jer je Bandić otkazao punomoć braniteljima, jer je tražio izdvajanje nezakonitih dokaza, jer je tražio izuzeće sutkinje... Sve su mu žalbe odbijene, no koristeći se zakonskim mogućnostima, uspio je zasad do unedogled odgoditi početak suđenja.     

Komentara 5

IB
iva.begovic
07:55 15.09.2017.

Treba onemogućiti podnošenje žalbi na procesne odluke jer ovo je apsurd. Izgleda da je sistem tako posložen da je lisice nemoguće uhvatiti u krađi kokoši. A svakoj bi poštenoj osobi trebalo biti u interesu da suđenje što prije započne kako bi dokazao nedužnost. I društvu u cjelini to bi trebao biti interes kako bismo konačno bili uređeno društvo. Mladi ne bježe iz Hr samo zbog novca. Onaj koji je ovako posložio parnični postupak imao je dva cilja: povećati prihode odvjetnika povećanjem procesnih radnji tj. podnesaka prije početka suđenja i onemogućiti početak suđenja.. Naravno, onima koji su "baje" i dobro su se nakrali nije problem podijeliti stečeno sa odvjetnicima.

IB
iva.begovic
14:42 15.09.2017.

Demografska mjera koja bi dala najviše rezultata bila bi reforma pravosuđa.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:48 15.09.2017.

Absurd je da mainstream medije nepromisljeno ili bas smisljeno podkopavaju pravosudnu praksu da optuzenik ne bi trebao imati pava koja ima i koja su usus u vecini zemalja. Nije svatko tko je optuzen automatski kriv, socijalizam je prosao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije