Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani ne vjeruju hrvatskom pravosuđu

Čak 93 posto ispitanika misli kako su neki građani pred zakonom povlašteni, a da su svi jednaki misli samo 4 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.
17. srpnja 2017. u 20:24 9 komentara 685 prikaza
Foto: Dnevnik Nove TV
Pogledajte galeriju 1/6

Koliko građani vjeruju pravosuđu, je li ono neovisno te što mogu očekivati ako budu stranka u sudskom postupku, objavljeno je u Dnevniku Nove TV.

Đuro Sessa Zabrinjavajuće Đuro Sessa: Vrhovni sud RH je u vrlo teškoj situaciji

Građani nemaju povjerenja u pravosuđe

Većina, točnije 70 posto ispitanika, nema povjerenja u pravosuđe, a njih tek 26 posto ima. Njih 4 posto ne zna. 

Kako funkcionira pravosuđe posljednjih godina?

O funkcioniranju pravosuđa većina ima negativno mišljenje, točnije 73 posto ispitanika, a njih 24 posto misli suprotno. Ne zna, 3 posto ispitanika.

Pravosuđe nije neovisno od politike

Iako bi trebalo biti, većina građana misli da pravosuđe nije neovisno od politike, odnosno njih 64 posto. Da je pak neovisno od političkih utjecaja misli 27 posto ispitanika, ne zna njih 9 posto. 

Građani ne mogu očekivati pošteno suđenje

57 posto ispitanika misli kako, ako jedna stranka u sporu bude građanin, on ne može očekivati pošteno suđenje. Da može očekivati pošteno suđenje misli 37 posto ispitanika, a ne zna njih 6 posto. 

Postoje povlašteni pred zakonom

Čak 93 posto ispitanika misli kako su neki građani pred zakonom povlašteni, a da su svi jednaki misli samo 4 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto. 

Imovinske kartice sudaca trebaju biti javne

Sada je imovinske kartice sudaca moguće dobiti na uvid samo ako se traže od Državnog sudbenog vijeća. No većina građana misli da one moraju biti javne. Tako razmišlja 77 posto ispitanika, a da treba sve funkcionirati kao i dosad, misli 18 ispitanika. Ne zna njih 5 posto. 

Sigurnosna provjera

Sada sigurnosnu provjeru prolaze samo suci koji rade na predmetima USKOK-a. 86 posto građana misli kako svi suci trebaju proći sigurnosnu provjeru, a tek 9 posto protivi se tome. Ne zna 5 posto ispitanika. 

Istraživanje o arbitraži Istraživanje Evo što građani misle o odluci Arbitražnog suda EU?Commissioner Vera Jourova speaks on the possibilities for fighting hate crimes on the Internet at the Conference on Hate Speech and Freedom of Expression in the Federal Ministry for Justice and Consumer Protection in Berlin, Germany, 26 September 2016. PREGLED STANJA Kako stoji hrvatsko pravosuđe u EU: Palo povjerenje u neovisnost sudova kune, novac ULAGANJA Zašto Hrvatska nije konkurentna? Sporo pravosuđe, bez poreznih rasterećenja...
  • Deleted user:

    cijeli pravosudni sustav postoji radi sirotinje, kokosara i stoke sitnog zuba......

  • IvanLu:

    Vjerovati hrvatskom pravosudu jer isto kao vjerovati da je svijet tabla. Sessa nije ni izabran a "zna se" da je ga Todoric kupio. Davorin Mlakar uzeo mito od Hypo banke a Ingrid pobjegla sa mjesta sudara kojeg je i skrivila ... prikaži još! (oboje suci!). A takvih kao navedeno u Hrvstskoj ima na tisuce.

  • Kaubojdzimi:

    ljudi moji dodjite u sloveniju paar Cete vidjeti Kakao se Timo sudi obicnom gradzaninu se odma dokaze krivica a lopovima Koje sieden u politici i u Industrie, nemogu nikako dokazati krivicu! kam recimo Jankovicu, Bavaria, Zigaretten, i komplette Vlada Na celu Sa Cerarom.