Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA GUP

Vještakinja promijenila stav pa je šteta sa 60 milijuna pala na samo 360.000 kuna

Afera GUP
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
22.02.2019.
u 20:37

Optuženici u aferi GUP danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na uvjetne kazne zbog muljanja sa zamjenama gradskih zemljišta

Optuženici u aferi GUP, redom bliski suradnici gradonačelnika Milana Bandića, od kojih su mu neki i suoptuženici u aferi Agram, danas su na zagrebačkom Županijskom nepravomoćno osuđeni na uvjetne kazne zbog malverzacija s gradskim urbanističkim planovima iz 2007. 

Izmjena optužnice

Željko Horvat, bivši gradski pročelnik, i Greta Augustinović Pavičić nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po godinu i 10 mjeseci zatvora svaki, uz rok kušnje od tri godine. Na uvjetne kazne od po godinu i osam mjeseci zatvora svaki osuđeni su Davor Jelavić, Jadranka Veselić Bruvo, Ivica Fanjek i Vidoje Bulum. I njima je uvjetna osuda izrečena uz rok kušnje od tri godine. Andreja Gazdek nepravomoćno je uvjetno osuđena na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana, dok je Petar Milas nepravomoćno oslobođen optužbi.

USKOK ih je teretio za malverzacije GUP-om, odnosno za pogodovanje investitorima koji su na određenim zemljištima planirali nešto graditi. Vjerojatno najzanimljiviji dio ove priče jest činjenica da je potencijalna imovinska korist za investitore na početku postupka iznosila oko 60 milijuna kuna, da bi na koncu ta korist iznosila samo 360.000 kuna. Razlog tome je što je ista vještakinja, Melita Bestvina, izradila oba nalaza, no u odnosu na istragu je znatno promijenila svoj nalaz, zbog čega je USKOK na koncu morao mijenjati činjenični opis optužnice.

– Temeljem onog što je utvrđeno tijekom istrage, odnosno provedenim građevinskim vještačenjem bilo je utvrđeno da je investitorima izmjenama GUP-a bila pribavljena korist od oko 60 milijuna kuna. Međutim, nakon što je na raspravi ispitana vještakinja, ona je dopunila svoj nalaz i mišljenje te je promijenila svoje prvotno utvrđenje. Nakon toga se pokazalo da se tu ne bi radilo o znatnoj materijalnoj koristi, već neimovinskoj koristi za investitore, čime je na koncu promijenjen činjenični opis kaznenog djela, pa se sada svi terete za zloporabu položaja i ovlasti iz članka 337. stavak prvi. Tu su zastarni rokovi nešto kraći, no mi smatramo da zastare nema trenutačno niti da će tako skoro nastupiti s obzirom na to da su je prekinuli drugi postupci – kazala je Marta Šamota Gajer, zamjenica ravnateljice USKOK-a.

U svojoj izjavi spomenula je zastaru jer je sutkinja Renata Miličević u obrazloženju presude navela da se objavom nepravomoćne presude zastarni rok pomiče za dvije godine. Tužiteljica je inače navela i da je zadovoljna osuđujućom presudom, ali ne i visinom kazne, što će vjerojatno biti i povod za žalbu nakon što dobiju pisano obrazloženje nepravomoćne presude.

Nisu ispravci, nego izmjene

A što se tiče usmenog obrazloženja presude, sutkinja Renata Miličević, kazala je da se suštinski radilo o izmjenama, a ne ispravcima GUP-a, kao što je to tvrdila obrana.


– Da su investitori tražili izmjene GUP-a vjerojatno bi ih i dobili. No izmjene GUP-a su složenija procedura koja mora proći kroz gradsku skupštinu, pa se ovim ispravcima to zaobišlo, odnosno nije se poštovala procedura. Tako se pogodovalo investitorima - kazala je sutkinja Miličević. Osim za zloporabu položaja, Horvat i ostali su osuđeni i za krivotvorenje isprava, a obrazlažući odluku o kazni, sutkinja je istaknula da je optuženicima olakotno cijenjeno to što su neosuđivani.

– Istina, protiv nekih od njih vode se drugi postupci na ovom sudu, no to se ne može cijeniti otegotnim, osim ako nije riječ o pravomoćnoj osuđujućoj presudi. Nadalje, olakotnim im je cijenjeno i to što je od počinjenja djela prošlo više od 10 godina te što se nitko od njih nije imovinski okoristio – kazala je sutkinja, dodavši da svi optuženi osim Milasa, trebaju platiti troškove sudskog postupka..

>>Afera SMS- izjave odvjetnika

Komentara 31

KO
koraknaprijed
15:54 22.02.2019.

Gdje se je izgubila Anka Mrak Satatas u ovoj igrici?

TM
trade_mark
15:50 22.02.2019.

uvjetne kazne? pa dajte nemojte...

Avatar Niškorist
Niškorist
18:01 22.02.2019.

Primjerene kazne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije