Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruglo u Paromlinskoj na aukciji

Nova zgrada neće smjeti zaklanjati pogled Bandiću

Paromlinska
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
26.05.2018.
u 10:00

Nekadašnji objekt Zagrebačke banke u ponedjeljak ide na dražbu, a Grad je potencijalnom ulagaču postavio uvjete za gradnju.

Sablasno i tmurno. Bez obzira na to koliko jako sunce obasja nekadašnju središnju zgradu Zagrebačke banke u Paromlinskoj, njen kostur, kroz koji se naziru tek stubišta koja su nekad vodila do ureda u kojima su se ugovarali krediti te poneki ormar u kojem su se čuvali dokumenti, kod prolaznika izaziva samo jezu. I tako već šest godina.

U skladu s GUP-om

Ili, točnije, otkako je Zagrebačka banka zgradu 2012. prodala današnjem Konos Constructionu za gotovo 12 i pol milijuna eura. “Projekt Paromlinska” zvao se dokument koji je sama banka naručila ne bi li budućem investitoru pokazala što se sve može napraviti tik do okretišta ZET-ovih busova i Gradske uprave. Trgovački centar s autobusnim terminalom, podzemnom garažom i uredskim prostorima, zamislio je tada arhitektonski studio 3LHD, idealno bi se uklopio na prostor u neposrednoj blizini Paromlina, a čitav su objekt planirali na šest katova. Radnika, međutim, u zgradi nije bilo, ali u njoj su se počeli skupljati svi oni koji su zaključili da bi od nje mogli imati koristi. Odvezen je tako sav namještaj, razbijeni prozori, a skinute su čak i žice s klima-uređaja. Takva će sad na dražbu, odnosno na aukciju Trgovačkog suda u ponedjeljak, a Grad je jučer odlučio postaviti čvrste uvjete po kojima će se ulaganje u njihovu susjedstvu moći odraditi. Ono mora biti u skladu s Generalnim urbanističkim planom (GUP), objasnio je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis, a kako je riječ o “visoko konsolidiranom prostoru”, eventualne gradnje morat će se obaviti “prema izvornom konceptu”.

Ništa od starog projekta

– Zadržavanje postojećih gabarita i očuvanje vizurnog koridora prema gradu – dva uvjeta koja će postaviti gradska uprava – iznio je Rovis, a dodatno ih objasnio gradonačelnik Milan Bandić. Novi investitori u objekt, koji bi se trebao saznati u ponedjeljak, nekadašnjem objektu Zagrebačke banke morat će također odrediti poslovnu namjenu, a iznad četiri kata, koliko zgrada sad ima, neće se moći ići ni pri rekonstrukciji.

– U prijevodu, nova zgrada neće smjeti biti viša od zgrade gradske uprave – rekao je Bandić, pa podsjetio da je obje radio arhitekt Kazimir Ostrogović, a građevinu u Paromlinskoj 2, koja je niknula 60-ih za potrebe Komunalne banke, on je sam namijenio poslovne svrhe. Čitav izvorni koncept, na koji se sad poziva Grad, podsjetimo, već je odavno izmijenjen jer zgrada je dvaput nadograđivana zbog različitih novih potreba banke, a i prostorije unutar nje razmještene su kako je odgovaralo onome tko je u prostoru boravio. “Projekt Paromlinska”, izrađen 2012., također se neće moći reaktivirati jer predviđa građevinu na šest katova.

Paromlinska
1/9
Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
19:56 26.05.2018.

Zapravo je strašno da cjeli taj kraj "zapravo uži centar grada" sa nekad Gredeljom, Paromlinom, pa čak i ako hoćete i Glavnim kolodvorom, davnih dana je trebao biti izmješten na Jug grada negdje kao Ranžirni kolodvor, a sav taj "velikii dio" urediti na pravdi Boga, kak se šika po Zagrebački u sadržaje koje će osmisliti stručnjaci-arhitekti a nikako Bandić i kumovi!? To je jedna ogromna cjelina!

Avatar Duran Duran
Duran Duran
08:51 28.05.2018.

Obzirom da su završne radove izveli birači iz Kozara....... dakle ....... može jedna lijepa i posebno ekološka energana u potezu prema Gredelju....

GR
grebza
09:50 29.05.2018.

Sve to govori i pokazuje koliko i na koji način se taj primitivac brine o gradu. Uskoro mu slijedi pogled iz Remetinca, dugotrajni........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije