Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGROKAZ TIJEKOM SJEDNICE

Burno u Saboru: Oporbenjaci okružili govornicu usred rasprave o HRT-u, Sanader prekinuo sjednicu

Sabor, oporba zauzela govornicu
Foto: Youtube screenshot
1/5
14.10.2021.
u 22:51

Čim je potpredsjednik Sabora Furio Radin najavio kraj rasprave o prvoj i početak rasprave o drugoj temi Mostov Nino Raspudić najavio je kako će oporba opustruirati tu raspravu

Nakon 11 i pol sati saborske rasprave o Vladinom Izvješću o učincima provedbe epidemioloških mjera od lipnja do kraja kolovoza ove godine i oporbene paljbe po ministru zdravstva Viliju Berošu, oko 20.15 na dnevni je red Sabora stigla današnja druga točka dnevnog reda, a to je prijedlog odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a, za što saborski Odbor za medije predlaže Roberta Šveba.

No, čim je potpredsjednik Sabora Furio Radin najavio kraj rasprave o prvoj i početak rasprave o drugoj temi Mostov Nino Raspudić najavio je kako će oporba opustruirati tu raspravu. 

Zastupnici oporbe potom su se ustali i krenuli napuštati sabornicu, na što je Radin proglasio pauzu od deset minuta. Po povratku s pauze za riječ se ipak javilo nekoliko predstavnika oporbe. 

- Ova točka o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a danas uopće nije trebala biti na dnevnom redu. Ona je na silu umetnuta u raspored. Trebali smo raspravljati o Strategiji za suzbijanje korupcije. A za oporbu je imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a sporno jer je prijedlog novog glavnog ravnatelja opet povezan s HDZ-om,. To je HDZ-ova nova korupcija, korupcija u nastajanju - ustvrdila je Dalija Orešković (Centar).

Potom je stav oporbe pojasnila i Marija Selak Raspudić iz Mostova zastupničkog kluba, na kraju vladajućima poručivši: 

- Ne damo vam HRT. To vam ovaj put neće proći. 

Nadovezala se zatim i Sandra Benčić (Možemo!) još jednom obrazloživši zašto je za oporbu ova točka dnevnog reda posve neprihvatljiva.

- Je li moguće da se dan nakon što je vladajuća stranka dobila presudu za koruptivna kaznena djela u proces za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a stavlja osobu koja je u sukobu interesa, koja je povezana s ministricom kulture i koja ima firme koje surađuju s HRT-om. Jučer u "Otvorenom", umjesto da se raspravljalo o toj presudi HDZ-u, kao najvažnijoj temi dana, govorilo se o situaciji na Kosovu. I mi bismo sad trebali raspravljati o takvom HDZ-ovu kandidatu koji bi trebao voditi takvu televiziju koja se dodvorava HDZ-u - kazala je Benčić. 

Potom su se svi zastupnici oporbe okupili za govornicom, a Nino Raspudić (Most) počeo je, okružen oporbenim zastupnicima, na mikrofon na talijanskom jeziku izgovarati prvo pjevanje "Pakla". No, usred tog vrlo efektnog protestnog poteza oporbe signal prijenosa sjednice je isključen. 

I dok video signala prijenosa saborske sjednice i dalje nije bilo, mogao se čuti audio prijenos iz sabornice u kojoj je i dalje vladao pravi show oporbe. Naime, ujedinjena oporba zauzela je govornicu. Izmjenjujući se zastupnici oporbe za mikrofonom su sasipali pravu paljbu kritika po HRT-u i HDZ-u, kojeg okrivljuju za stanje u kojem se HRT već godinama nalazi, a sad to stanje i dodatno žele pogoršati izborom novog glavnog ravnatelja. Oporbenjaci su samo nizali "grijehe" i HRT-a i HDZ-a, koje su dovodili u vezu. Pritom je bilo i duhovitih trenutaka.  

Tako je Mostov Nino Raspudić priredio i mali kviz. Podsjetivši prvotno na onaj dan kada je buknula afera "Janaf" i kada se otkrilo u čijoj je torbi pronađena velika količina novca, reče:

- A sad malo kviza. Oni koji misle da je taj dan u "Otvorenom" tema bio Janaf, neka dignu jednu ruku, a oni koji misle da je tema "Otvorenog" bio turizam, neka dignu dvije ruke. Da vidim ruke... Bio je - turizam. E, to vam je Informativni program HTV-a. 

Potom je SDP-ova Mirela Ahmetović povezala bivšeg glavnog ranatelja HRT-a Kazira Bačića, koji je uhićen i zbog sumnji u korupciju nalazi u pritvoru, te Robeta Šveba kojeg HDZ-a sada predlaže i želi postaviti na čelo HRT-a. 

- Prije pet godina HDZ-u je najbolji kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a bio Kazimir Bačić. Sad je HDZ-u najbolji kandidat za to isto mjesto Robert Šveb koji je upravo prema uputi HRT-a osnovao svoje privatno poduzeće kako bi mogao uzimati novac s HRT-a. Tko još može povjerovati HDZ-u kada on ima nekog najboljeg kandidata?! Samo HDZ-ovci jer će samo oni raditi prema obrascu HDZ-a - reče Ahmetović. 

Nizali su se i drugi govornici iz oporbe, a onda je Mostov Marin Miletić kazao kako čuje da HDZ-ovci, komentirajući performans oporbe, po hodnicima jedni drugima govore: "Umorit će se". 

- E pa kolege HDZ-ovci, nećemo se umoriti - poručio im je Miletić. 

Nekako u to vrijeme ponovno se začuo glas potpredsjednika Sabora Ante Sanadera (HDZ) koji je želio nastaviti sjednicu, no to nikako nije bilo moguće jer se oporbenjaci nisu micali od govornice. 

- Ovo je demokracija na oporbeni način - ponavljao je Sanader nekoliko puta, da bi isto toliko puta Mostova Marija Selak Raspudić uzvraćala da se sjednica ne može nastaviti jer u saborinici nema HDZ-ovih zastupnika. 

- Nema kolega s HRT-a, pardon, iz HDZ-a. To je zapravo jedno te isto. To je "freudovska" omaška. Netko je oteo kolege iz HDZ-a pa ne možemo nastaviti s raspravom - ponavljala je Selak Raspudić. 

Tada se ponovno uključio prijenos iz sabornice pa se moglo vidjeti kako se Sanader pokušava nadglasati s oporbom koja se okupila ispred mjesta na kojem sjedi. Shvativši da se oporba nema namjeru maknuti od govornice i prekinuti svoj protestni performans, Sanader je oko 21.40 kazao da se sjednica prekida te će biti nastavljana sutra u 9.30 sati.

- Kolege, nemojte napuštati sabornicu. Odemo li, mogli bi se HDZ-ovci vratiti i nastaviti sjednicu kao da ništa nije bilo - kazao je potom Mostov Nikola Grmoja nakon čijih se riječi prijenos iz sabornice, i slikom i tonom, opet prekinuo. 

>> VIDEO Predstavljena hrvatska, električna verzija moćne ulične čistilice

Ključne riječi

Komentara 78

DU
Deleted user
22:19 14.10.2021.

Sloga Mosta i SDP-a neuništiva.

KO
Kološanin
22:58 14.10.2021.

Krajnji domet ove lijevo - desne šake jada je stvaranje cirkusa.

MK
MKinkognito60
22:19 14.10.2021.

Poznajem nekoliko Raspudića i svi su "ugroženi" ili su oženjeni "ugroženima", naime uvijek igraju na nekakvu diskriminaciju. Čak neki sudski procesi gdje je bio neki Raspudić svjedok nisi prihvatili svjedočenje kao vjerodostojno upravo zbog karaktera Raspudića (možina). Inače performars koji je oporba izvela je iz poznate škole, sjeća li se netko zaadnjeg partijskog kongresa u Beougradu kojeg su napustile delegacije Slovenije i Hrvatske. Srpska delegacija i nijhovi satelitu su glasno pljeskali kad su govorili Slovenci ili Hrvati, pljesak je trebao preglasiti ozvučenje i ne bi se čulo o čemu se govori. Delegati su tada uzurpirali govornicu pleskom a sada baš Raspudić recitalom. Odlična škola.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije