Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša berba

Opet loša godina za masline, ulje će biti i 30% skuplje

Lunske masline
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
19.08.2015.
u 11:33


U The Economistu tvrde da će biti loša svuda u svijetu, što će podići cijene

Maslinova ulja bit će za trećinu manje, a cijene i za trećinu više od prosjeka, prve su procjene uoči jesenske berbe maslina u Hrvatskoj. Maslinari se slažu kako se lanjska katastrofalna godina u kojoj je proizvedeno najviše milijun litara ulja, po mnogima i upitne kvalitete, neće ponoviti. No i 4,5 milijuna litara, koliko očekuju ove godine, daleko je ispod hrvatskog prosjeka od 6,5 milijuna litara, čemu su kumovale nesnosne vrućine koje su u svibnju spalile cvjetove maslina, a dokrajčila ih je suša pa na području Vodnjana traže i proglašenje elementarne nepogode.

Nestašica u Dalmaciji

Predsjednik Zajednice uljara i maslinara Hrvatske (ZUMAH) dr. sc. Ivica Ljubenkov kaže kako se u srednjoj Dalmaciji očekivalo i gore. Nakon što su masline lani poharale bolesti poput paunova oka te čak tri generacije maslinovih muha, zbog čega je i ulje koje se našlo u prodaji bilo i više nego sumnjivo, kiša koja je ove godine pala u pravo vrijeme, a kasnije i vrućine, pogodovale su dalmatinskoj oblici. Oprezni maslinari ove su godine, naime, više pazili na zaštitu maslina od muha, a potom su ih eliminirale vrućine. Ako sada i bude treće generacije muha u maslinicima, neće im puno naštetiti, smatra Ljubenkov.

U Dalmaciji ovih dana maslinova ulja nema ni za lijek. Ozbiljni maslinari odavno su prodali i posljednju kap. Neki lani nisu ni obrali crvljive masline pa se ulje unazad nekoliko mjeseci u odnosu na lanjskih 60-ak prodavalo i za više od 100 kuna.

– Kod onih koji ga prodaju i sada trebalo bi ispitati kakve je kvalitete jer se pravo ulje odavno prodalo – tvrdi Ljubenkov. Neki, naime, love u mutnom pa pretaču jeftino maslinovo ulje koje su kupili u trgovačkim lancima, miješajući ga i s biljnim ili s lošim lanjskim uljem. Kontrole je premalo pa ga je najbolje kupovati u trgovini.

Na području Istre, pak, druga je priča. Tamošnji maslinari već dvadesetak godina ulažu u kvalitetu maslina i maslinova ulja jer su površine i proizvodnja ograničeni. Prema riječima Franka Raguža, voditelja stručne službe udruge Agroturist, njihovo je ulje itekako pod kontrolama pa s visokom kakvoćom ekstradjevičanskog maslinova ulja bez srama mogu konkurirati toskanskom koje je najcjenjenije na svijetu. Udruženi istarski maslinari stoga već godinama ne daju litru svog ulja za manje do 100 kuna, a cijena mu doseže i 250 kuna.

– Svaki naš proizvođač kupcu može garantirati kvalitetu preko ovjerenih papira – kaže Raguž. A cijene diktiraju turisti koji maslinovo ulje itekako traže i jedan je od najjačih istarskih aduta. No ove godine masline su podbacile i 60%, nakon što su velike vrućine u svibnju spalile čitave cvatove, te su iz Agroturista prije tjedan dana od Grada Vodnjana i Istarske županije zatražili proglašenje elementarne nepogode.

Prijeti ubojica maslina

U magazinu The Economist ovih je dana objavljeno kako će u cijelom svijetu proizvodnja maslinova ulja ove godine ozbiljno pasti za trećinu, zbog čega se u ovoj i idućoj godini očekuje dalji skok cijena između 25 i 35%. Kod najvećih proizvođača na Mediteranu, koji proizvode tri četvrtine svjetske potrošnje maslinova ulja, u Tunisu, Španjolskoj, Grčkoj i Italiji, cijene su već zbog lanjske katastrofalne berbe u lipnju bile između 24 i 63% više nego godinu prije. A ove godine, osim lošeg vremena, u Italiji i Francuskoj desetkuje ih bakterija Xylella fastidiosa koju zovu "ubojica maslina" jer u kratkom roku isušuje stabla. Lijeka za tu pošast nema pa od nje strahuju i hrvatski maslinari i traže rigoroznije kontrole uvoznog sadnog materijala.

>>Agrolaguna ulaže 20 
mil. eura u maslinovo ulje i vino

>>U trgovinama maslinovo ulje skuplje i do 30 posto

Komentara 9

DU
Deleted user
13:20 19.08.2015.

Kupujem od svog čovika litru za 80 Kn, a u Lidla za 40 Kn. Ali ovo za 80 vridi svake kapi, a ovo od 40 je nužna žalost.

SA
Sampei
11:43 19.08.2015.

ja kupujem maslinovo ulje u italiji i ima ga odličnog po 4-5 EUR za litru, a i kod nas u marketima je solidno ulje tek malo skuplje...no kako god, naša maslinova ulja su enormno preskupa, pogotovo istarska iako su analize pokazale da kvalitetom uglavnom nisu bitno bolja od ostalih od kojih su skuplja i 100%!!!!

JA
jason22
15:53 19.08.2015.

Od cega losa majke ti...to je samo priprema za umjetno dizanje cijena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije