Naslovnica Vijesti Hrvatska

Općinsko vijeće Gvozdu odlučilo vratiti stari naziv - Vrginmost

Od sedam Mjesnih odbora negativno se o promjeni izrazio jedino onaj u središtu samog mjesta
13. lipnja 2012. u 12:30 0 komentara 30 prikaza
'gvozd...120612...snimio...jurisivl...na...slici...ulaz...u...gvozd.'
Foto: Vladimir Jurišić/VLM

Do kraja srpnja stanovnici Gvozda neće više živjeti u Gvozdu, već u Vrginmostu, istom naselju drugog imena, čime se napokon završavaju višegodišnja prepucavanja i zavrzlame oko preimenovanja ovog mjesta. O prijedlogu lokalnog SDP-a o promjeni imena u Vrginmost raspravljalo se na Općinskom vijeću, a od 10 vijećnika samo jedan glas, i to onaj predsjednice Vijeća Jelene Jajčević (HDZ) bio je za zadržavanje imena Gvozd. Ostali su glasali za povratak starog naziva Vrginmost.

– Više od 95 posto građana Gvozda želi vratiti stari naziv mjesta i to nas je ponukalo da predložimo promjenu. Troškovi preimenovanja bit će minimalni, jer će mještani dokumente mijenjati tek kad im istekne valjanost sadašnjih, tako da neće biti dodatnih troškova, kaže Đuro Rodić, predsjednik SDP-a u Gvozdu.

Rješenje do kraja srpnja

Prema tradiciji, naziv Vrginmost nastao je nakon što je početkom 18. stoljeća s obronaka Petrove gore u dolinu sišao izvjesni Vrga, sagradio kuću i mostić preko potoka. Kako je to bilo svojevrsno raskrižje puteva, gdje se uvijek malo zastalo da se odmore konji i ljudi, znalo se reći "kod Vrgina mosta". Naziv se brzo udomaćio i kasnije izgrađeno naselje je dobilo naziv Vrginmost.

Općinski načelnik, Branko Jovičić vjeruje da će do kraja srpnja novi-stari naziv mjesta biti i službeno prihvaćen. No, HDZ se ne slaže s preimenovanjem. U priopćenju ističu veliku nezaposlenost na području Općine, te odluku smatraju isključivo političkom provokacijom lokalnih vlasti nad većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

"Umjesto da se intenzivno radi na razvojnim projektima i osiguravanju boljih uvjeta za normalni život općinski načelnik i vladajući, predvođeni SDSS-om, isključivo predlažu odluke koje mogu imati za posljedicu produbljavanje gospodarske krize i nacionalne netrepeljivosti između dva naroda, ističe HDZ u priopćenju.

– Nemaju nikakvih drugih argumenata kojima bi potkrijepili svoju želju da ostane naziv Gvozd, osim što uporno ponavljaju mantru o tome kako će promjena koštati, što je obična besmislica. Pa, valjda je nešto koštalo i nerazumljivo i ishitreno preimenovanje 1996. s kojim se mještani nikada nisu pomirili, jer je nametnuto. Ovaj puta radi se o demokratskoj volji većine, koju ćemo ispoštovati, kaže načelnik Jovičić.

Ime bilo i u vrijeme NDH

Zanimljivo da naziv Vrginmost nije smetao ni nekadašnjoj kvislinškoj Nezavisnoj državi hrvatskoj, jer su i vlasti NDH za rata ostavile mjestu taj naziv. Tek, 1996. godine ime mjesta mijenja Županijska skupština, a ne općinske vlasti.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.