Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Derutne kuće, golovi, neograđeni bunari...

Općina o pogiblji dječaka: Ruke su nam vezane, nemamo zakonsko pravo reagirati

storyeditor/2022-05-09/PXL_080522_93369561.jpg
Ivica Galović/PIXSELL
10.05.2022.
u 19:01

Na dvogodišnjaka, koji je smrtno stradao u nedjelju dopodne u Voćinu, srušio se zid kuće napuštene još od Domovinskog rata, a vlasnik se odselio

Voćin tuguje za dvogodišnjim djetetom na koje se u nedjelju dopodne srušio zid derutne i napuštene kuće u mjesnoj Ulici Nikole Šubića Zrinskog i na mjestu ga usmrtio. Tragedija se dogodila dok se mališan u svom susjedstvu igrao s tri godine starijim dječakom. Jučer je obavljena obdukcija u bolnici u Virovitici, a policija još utvrđuje okolnosti te nesreće koja je obitelj, ali i cijeli voćinski kraj zavila u crno.

Vezane su im ruke

Nije ovo prva tragedija da djeca stradaju jer se na njih urušio zid ili nogometni gol na igralištu, a uvijek se iznova postavlja pitanje tko je odgovoran što se tako ugasio jedan dječji život. Kuća čiji je beton poklopio nesretnog dvogodišnjaka u Voćinu, napuštena je još od Domovinskog rata, kada se njezin vlasnik odselio, navodno, u drugu državu.

- Ni ne znamo gdje je vlasnik te kuće. Uvučena je dvadesetak metara od glavne ceste pa, koliko smo vidjeli, nije prijetila javnoj površini, a u tom slučaju nemamo zakonsko pravo reagirati jer je riječ o privatnom vlasništvu. Malo su nam vezane ruke - kaže Predrag Filić, načelnik Općine Voćin. Susjedna je to, pak, građevina od kuće koju su, kako kažu u selu, kupili roditelji stradalog djeteta. Otac radi u građevinskom sektoru u Austriji, a baš je ovih dana došao kući na odmor. Mještani posebice suosjećaju s majkom poginulog djeteta za koju kažu da je, iako je mlada, "već prošla pakao i čitav niz tragedija u životu".

- Nažalost, imamo još takvih kuća koje su oštećene u ratu i prijeti im urušavanje. Neke smo uspjeli riješiti, kao jednu blizu škole, jer su vlasnici razumni, no za mnoge i ne znamo gdje im je vlasnik, kao što je to slučaj i s kućom čiji se dio urušio na dijete - ističe načelnik Filić.

- Kosi se opći interes sa Zakonom o privatnom vlasništvu. Često su takve napuštene ruševine prijetnja i iz higijenskih razloga, zbog najezde štakora, pa deratizacijske službe izlaze na teren, no to je sve kratkotrajno - zaključuje naš sugovornik.

Tragedije kakva se dogodila u nedjelju duboko potresu javnost, a nažalost, nisu rijetkost. Dvije slične nesreće pamte se u istoj Virovitičko-podravskoj županiji. Marko Baković smrtno je stradao u siječnju 2008. nakon pada u nezaštićen nužni izlaz iz diskokluba Galaxy u Pitomači. Obitelj je ponovno proživljavala strahotu kada je njegovo tijelo ekshumirano 18 mjeseci kasnije, za vrijeme sudskog postupka, kako bi se utvrdili točni uzroci smrti tog 20-godišnjeg košarkaša iz Đurđevca.

Jedna je djevojčica, nadalje, teško ozlijeđena u Starom Gradcu nadomak Pitomače kada je prije sedam godina na nju pala greda u tuđem dvorištu. Mjesecima je ležala u bolnici, a ostala su joj ozbiljna oštećenja.

Čitav je, pak, crni niz tragedija na igralištima izazvanih rušenjem ili lomljenjem metalne konstrukcije nogometnih golova. Gotovo tri dana trajala je bitka za život 12-godišnjeg Luke M. iz Petrinje nakon što je ozlijeđen na igralištu NK Češkog Sela u prigradskom naselju Koloniji u proljeće 2014. Dok se igrao s vršnjacima i objesio na metalnu gredu gola, ona se slomila i udarila ga u potiljak. Onesvijestio se pred očima vršnjaka s kojim se netom prije bezbrižno igrao. Liječnici su se od petka do nedjelje borili za njegov život, no uzalud... Roditelji su donirali njegove organe. Gol koji ga je usmrtio bio je, kako se tada pisalo, star 30 godina, dakle izrađen je još prije Domovinskog rata.

Niz smrti zbog golova

Godinu kasnije, preminula je djevojčica Mihaela Ž. koja je stradala na igralištu u Lužanu Biškupečkom pokraj Varaždina kada je na nju pao stotinu kilograma težak okvir gola. Teško su joj oštećena jetra, transplantiran joj je novi organ, ali je, nažalost, preminula. Samo nekoliko dana kasnije, gol je pao i na devetogodišnjeg dječaka na zagrebačkim Oranicama i slomio mu nogu.

Pravim čudom izbjegnuta je, pak, tragedija u Petrijevcima nadomak Osijeka kada je 11-godišnjak, igrajući se s prijateljima, pao u devet metara dubok bunar, u studenome 2017. Bunar nije bio ograđen ni propisno zaštićen, nego samo prekriven pločama. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, izvukao se samo s ogrebotinama.

Nesreće su to kojih smo se uspjeli prisjetiti tek brzim pretraživanjem na internetu. Trebale bi nam svima biti upozorenje, a doista je žalosno što se prečesto ponavljaju.

VIDEO Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku! Liječnik me pitao: 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije