Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativno utječe na zdravlje

Opasnog otpada u Hrvatskoj čak 16 posto više, a ovo su županije u kojima je zrak najzagađeniji

storyeditor/2022-11-24/PXL_111122_96833835.jpg
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
25.11.2022.
u 17:34

U odnosu na 2020. došlo je do smanjenja ukupnih količina ispuštenih otpadnih voda obveznika i komunalnih otpadnih voda izravno u okoliš

Šest milijuna tona. Toliko je otpada prošle godine "proizvedeno" u Hrvatskoj. Najveće povećanje odnosi se na otpad od mehaničke obrade otpada, zatim na građevni otpad, željezo i legure, slijedi zemlja, kamenje, mješavine bitumena i nekompostirani komunalni otpad. Što se tiče opasnog otpada, njega je 16 posto više, a kao razloge povećanja navodi se povećani opseg proizvodnje, ali i pandemija COVID-19 tijekom koje je došlo do porasta potrošnje medicinskih proizvoda. U opasni otpad ubraja se, primjerice, i mulj koji nastaje tijekom fizikalne i kemijske obrade.

Kako se može iščitati iz ovih dana objavljenog izvješća o Registru onečišćavanja otpada za 2021., u emisijama onečišćujućih tvari u zrak nema većih odstupanja u odnosu na prethodnu godinu, s izuzetkom emisija sumporovog dioksida i lebdećih čestica. Prijavljena količina oksida sumpora porasla je, naime, za 15,7 posto, a najveće količine ispuštanja sumporova dioksida prijavljene su u Istarskoj županiji, petina ukupnih količina, u Osječko-baranjskoj županiji (16 posto) te u Sisačko-moslavačkoj (15 posto).

Najveće količine prijavljenih ispuštanja lebdećih čestica PM10 zabilježene pak su u Sisačko-moslavačkoj županiji (19 posto), zatim u Primorsko-goranskoj županiji (14) i Istarskoj županiji (10). Čestice u zraku nastaju kao mješavina različitih kemijskih spojeva (nitrati, sulfati, organski kemijski spojevi, metali, sol) i čestica vode. Veličina čestica izravno je povezana s potencijalom čestica da negativno utječe na zdravlje ljudi jer čestice sitnijeg promjera mogu dospjeti u pluća i uzrokovati zdravstvene tegobe.

Blago povećanje ispuštanja sumporovog dioksida posljedica je povećanja proizvodnje nemetalnih mineralnih proizvoda, gnojiva i dušičnih proizvoda, povećanja proizvodnje električne energije i stakla. Značajan je i porast uporabe drvnog materijala kao goriva, što je utjecalo i na blago povećanje prijava lebdećih čestica.

"Za nastavak smanjivanja emisija, potrebno je poticati prelazak na alternativne i čistije tehnologije izgradnjom postrojenja na biomasu i bioplin te nadalje poticati uporabu obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenje upotrebe fosilnih goriva", navodi se u izvješću.

Količine ispuštenih onečišćujućih tvari u otpadnim vodama neznatno su porasle u prerađivačkoj industriji, posebno u proizvodnji prehrambenih proizvoda i proizvodnji pića. U odnosu na 2020. došlo je do smanjenja ukupnih količina ispuštenih otpadnih voda obveznika i komunalnih otpadnih voda izravno u okoliš, no istovremeno su blago porasle količine otpadnih voda ispuštenih u sustav javne odvodnje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije