Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstvena studija

Opasni za druge: 'Super širitelji' odgovorni za gotovo dvije trećine infekcije koronavirusa

Koronavirus u Indiji
Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas
1/3
01.10.2020.
u 22:28

Istraživači su u kolovozu proučavali načine prijenosa među više od pola milijuna kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradeshu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 milijuna ljudi.

Osam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti "super širitelja", ocijenili su u četvrtak znanstvenici u studiji.Studija, objavljena u američkom znanstvenom časopisu Science, pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa.

Indija, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, prijavila je dosad 6,3 milijuna zaraženih - odmah poslije Sjedinjenih Država koje su na svjetskom vrhu po broju slučajeva - i više od 98.000 umrlih od bolesti Covida-19.

Ramanan Laxminarayan, glavni istraživač koji je radio na studiji, rekao je da je njegov tim otkrio da 70 posto zaraženih nisu nikome prenijeli bolest.

Omanja skupina s 8 posto zaraženih prouzročila je 60 posto novih slučajeva.

Istraživači su u kolovozu proučavali načine prijenosa među više od pola milijuna kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradeshu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 milijuna ljudi.

"Rezultati pokazuju da svako popuštanje mjera mora voditi računa o tome da svi ljudi ne prenose (virus) na isti način i da su djeca možda važna u lancu prenošenja", rekao je Laxminarayan za AFP odgovarajući na pitanja elektroničkom poštom.

U studiji je sudjelovalo više desetaka tisuća medicinskih radnika koji su pratili kontakte u zadnjih šest mjeseci, dodao je Laxminarayan, ravnatelj Centra za dinamiku bolesti, gospodarstvo i politiku u Washingtonu.

Koronavirus je prvo pogodio velika gradska središta u Indiji, među kojima prijestolnicu New Delhi i financijsko središte Bombay. No kasnije se proširio i na seoska područja, gdje je zdravstveni sustav slabiji.

Vlada je u ožujku bila uvela strogu karantenu na državnoj razini, ali je početkom lipnja popustila restrikcije ne bi li potaknula gospodarsku djelatnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije