Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Luka Čičin-Šain

Hrvat u lovu na lijek za Covid: Virus može brzo mutirati u laboratoriju, brine nas hoće li lijekovi djelovati

Coronavirus - Helmholtz Centre for Infection Research
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
1/2
01.10.2020.
u 17:03

Mutiranje je opasnost za pronalazak lijeka odnosno cjepiva, jer promjene na virusu mogu izigrati naš imunitet.

Virus korone djeluje stabilno, ima malo vidljivih mutacija, ali ima i jak potencijal da se promijeni. Brine nas u kojoj će se mjeri prilagoditi lijeku odnosno cjepivu - hoće li brzo mutirati kako bi im se prilagodio, upozorava prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u njemačkom Braunschweigu.

Virus je u kulturi stanica u stanju vrlo brzo mutirati pa znanstvenici ispituju hoće li lijekovi za njega, koji su u kliničkoj fazi ispitivanja, djelovati, pojasnio je hrvatski znanstvenik u razgovoru za 24sata. Njegov tim u Njemačkoj radi na lijeku protiv Covida-19. Taj bi lijek uskoro trebao krenuti u testiranje na životinjama, a to je danas zbog zaštite životinja vrlo strogo regulirano, i zbog toga može potrajati i mjesecima. 

>> VIDEO Čičin-Šain za Večernji TV: Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv Covida

- Teško je reći što ćemo prvo imati, da li cjepivo ili lijek. Cjepiva su napredovala nevjerojatnom brzinom, ali ih se sporije može testirati. Naime, kad novi lijek ispitujete na bolesnom čovjeku, brzo možete vidjeti popravlja li se njegovo stanje. Ako pak cjepivo date zdravima, i imate pored toga kontrolnu placebo skupinu, ispitivanje može potrajati više mjeseci, kaže Čičin Šain.

Govoreći o cjepivima ističe da su ona sigurna, a sve teorije zavjere proizlaze iz neznanja.

- Tko god da se razumije u imunologiju, zna da su cjepiva sigurna. Nažalost, prati ih nezaslužena fama da su opasna, makar za to nema dokaza - kaže.

U znanstvenoj bazi dosad je "pročitano" sto tisuća genetskih zapisa koronavirusa iz sto zemalja svijeta, pa tako i iz Hrvatske. U njima je dosad otkriveno 13 tisuća promjena, mutacija, što je malo. Virus u sebi ima 30 tisuća "slova", a u prijenosu s jedne osobe na drugu promijeni se samo deset njih. To je dva do šest puta manje od mutacije virusa gripe. Ipak, mutiranje je opasnost za pronalazak lijeka odnosno cjepiva, jer promjene na virusu mogu izigrati naš imunitet. 

Komentara 3

MA
Marsijanac
18:31 01.10.2020.

" Tko god da se razumije u imunologiju, zna da su cjepiva sigurna. Nažalost, prati ih nezaslužena fama da su opasna, makar za to nema dokaza - kaže."... Svatko tko imalo prouci sastojke zna da to nije istina... Milijarde su isplacene za teske ozlijede pa i smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije