Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ukrajina želi izbaciti Rusiju iz UN-a i to zbog raspada SSSR-a

Russian Ambassador to the U.N. Vassily Nebenzia attends the UN Security Council's emergency meeting, amid Russia's invasion of Ukraine, at the United Nations Headquarters
Foto: David Dee Delgado/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.12.2022.
u 22:10

Putin je proteklih dana nekoliko puta naznačio spremnost na pregovore, ali ne odgovarajući na preduvjete koje je postavio Kijev.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je građane svoje zemlje na nastavak ruskih napada u nekoliko preostalih dana 2022. "Moramo biti svjesni da će naš neprijatelj pokušati učiniti ovo vrijeme mračnim i teškim za nas", rekao je u svom dnevnom video obraćanju u nedjelju navečer. 

Poštovani čitatelji više o ratu u Ukrajini čitajte na novom linku

Tijek događaja: 

22:11 - Žene koje služe u ukrajinskoj vojsci će biti opremljene prikladno dizajniranim uniformama, a neke su već stavljene na probu, objavio je ministar obrane Oleksij Reznikov na Facebooku u ponedjeljak.

Prva serija novih uniformi, uključujući i donje rublje, raspodijeljena je u nekoliko brigada radi probe, kazao je Reznikov. Moguće su izmjene uniformi nakon probnog razdoblja.

Posebno dizajnirane čizme za žene, kao i pancirni prsluci, doći će u siječnju, rekao je ministar, dodavši da će se vojska pobrinuti i za trudnice.


21:17 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je potporu Indije za provedbu mirovne formule za okončanje rata u Ukrajini nakon telefonskog razgovora s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Zelenski je rekao da je iskoristio priliku da objavi svoj mirovni plan. "Sada računam na sudjelovanje Indije u njegovoj provedbi", tvitao je ukrajinski predsjednik i zahvalio Modiju na humanitarnoj pomoći Indije te na potpori u UN-u.

Zelenski namjerava iznijeti svoju "formulu" na mirovnom samitu. Kijev zahtijeva potpuno povlačenje ruskih snaga s ukrajinskog teritorija kao preduvjet za održavanje samita.

Indija je zauzela neutralan stav u sukobu i održava veze i s Rusijom i sa Zapadom. Ne podržava ekonomske sankcije Rusiji i poziva na dijalog zaraćenih strana.


19:00 -  Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo postupak čija je svrha dovesti u pitanje članstvo Rusije u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim zajednicama, objavile su u ponedjeljak ukrajinske novine Pravda.

Članstvo Moskve u UN-u i njegovom Vijeću sigurnosti prema međunarodnom pravu nije opravdano, stoji u izvješću koje se temelji na dokumentu ministarstva vanjskih poslova.

Rusija od prosinca 1991. sebe "pogrešno" smatra članicom UN-a, stoji u dokumentu. Budući da se naziv "Ruska Federacija" ne pojavljuje u Povelji Ujedinjenih naroda, kojom su utemeljeni, dokument tvrdi da Rusija nije prošla nužne postupke za primitak u organizaciju nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rusija sebe smatra legitimnom državom nasljednicom Sovjetskog Saveza, koji je bio jedan od utemeljitelja Ujedinjenih naroda.


15: 00 Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Meljnik zatražio je u ponedjeljak zapadne borbene avione, ratne brodove i tenkove, nakon obećanja SAD-a da će Ukrajini poslati proturaketne sustave Patriot.

Ukrajina je vrlo zahvalna na "hrabrim novim potezima" SAD-a, rekao je Meljnik. "No zna se da postoji još tabua koje treba razbiti. Hitno trebamo zapadne tenkove, borbene avione, ratne brodove, višecijevne bacače raketa, streljivo."

To je naša jedina želja za Božić, rekao je bivši ambasador Ukrajine u Njemačkoj. U suprotnom, rat će uzrokovati još više patnje, smrti i uništenja Ukrajine, dodao je Meljnik.

Ocijenio je da ruski predsjednik Vladimir Putin priprema svoju vojsku i građane za dugotrajan rat te mobilizira sve raspoložive resurse.

"Ukrajinci su spremni boriti se za oslobođenje svoje domovine, uključujući Krim, do posljednjeg daha. To je sigurno, bez obzira na to što će naši saveznici učiniti", istaknuo je.

Meljnik je odbio pregovarati s Rusijom i navodnu želju Kremlja za pregovorima nazvao "potpunim blefom".

Kategorički je odbacio mogućnost da Ukrajina prepusti bilo koji dio svoga teritorija. "Kijev to smatra neprihvatljivim. Neće se dogoditi", rekao je Meljnik.


13:48 - Ruska sigurnosna služba FSB rekla je da je ukrajinska "diverzantska skupina" "likvidirana" dok je u nedjelju pokušavala ući u rusku regiju Bryansk, izvijestili su ruski državni mediji. U priopćenju FSB-a, koje je objavila državna novinska agencija RIA, stoji: Kao rezultat okršaja 25. prosinca 2022. uništena su četiri diverzanta koji su pokušali prodrijeti iz Ukrajine na područje Brjanske regije. Navodni saboteri bili su naoružani oružjem strane proizvodnje i četiri improvizirane eksplozivne naprave", rekao je FSB.

Iz Ukrajine nije bilo neposrednih komentara o incidentu.

12:23 - Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping razgovarat će prije kraja godine, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass. Kremlj nije dao nikakve pojedinosti o vremenu ili formatu ovih razgovora, citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će dvije strane objaviti detalje u dogledno vrijeme.

Ruski poslovni dnevnik Vedomosti ranije je izvijestio da će njih dvoje razgovarati o događajima iz 2022. krajem prosinca.

Peskov je novinama rekao da su datum i dnevni red sastanka već poznati. Kasnije je rekao novinarima da su Xi i Putin "stalno komunicirali".

Kineski predsjednik prošlog se tjedna sastao s bivšim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, koji je sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti. Medvedev je rekao da su on i Xi razgovarali o strateškom partnerstvu dviju zemalja "bez ograničenja", kao i o Ukrajini. Nije tada dao pojedinosti razgovora. 

11:47 - Postoje mali znakovi koji sugeriraju da bi Ukrajina mogla ostvariti dobitke oko grada Kreminna u istočnoj regiji Luhansk. Rusija je zauzimanje ukrajinske regije Donbas - koju čine Luhansk i susjedni Donjeck - postavila kao jedan od glavnih ciljeva svoje invazije.

Tijekom ljeta, Moskva je tvrdila da kontrolira cijelu regiju Luhansk ali Ukrajina je započela protuofenzivu u jesen, ponovno zauzevši neka sela i gurajući se sve bliže okupiranom gradu Kreminna.

Nepotvrđena izvješća društvenih medija sugeriraju da bi se ukrajinske snage sada mogle nalaziti oko grada - ali još nema potvrde od ukrajinskih vlasti. Šef regionalne vojne uprave Luhansk, Serhiy Haidai, također je nagovijestio kretanje po gradu. "Uskoro će stići dobre vijesti. Lijepo hodamo u smjeru Svatova i Kreminne", napisao je na Telegramu.

11:42 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su se ruske trupe od listopada uglavnom usredotočile na izgradnju obrambenih položaja duž mnogih dijelova bojišnice u Ukrajini. "To uključuje postavljanje dodatnih polja protutenkovskih i protupješačkih mina", navodi se u najnovijim obavještajnim podacima.

Veliki izazov za ruske snage vjerojatno će biti nedostatak sredstava za nadzor i obučenog osoblja za učinkovito nadziranje velikih područja novih minskih polja.

9:00 - Ruske snage izvele su više od 40 raketnih napada na Ukrajinu u nedjelju, prema ukrajinskoj vojsci, unatoč tome što je predsjednik Vladimir Putin rekao da je "spreman pregovarati". Desetke gradova u ukrajinskim regijama Luhansk, Donjeck, Harkiv, Herson i Zaporižja granatirale su moskovske trupe u prethodna 24 sata, objavila je rano jutros ukrajinska vojska.

8:00 - Taktički raketni sustavi Iskander isporučeni iz Rusije, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, i sustavi protuzračne obrane S-400 raspoređeni su u Bjelorusiji i spremni su za obavljanje predviđenih zadaća, rekao je visoki dužnosnik bjeloruskog ministarstva obrane. Leonid Kasinsky rekao je u videu objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram u nedjelju:

"Naši vojnici, posade u potpunosti su završili obuku u zajedničkim središtima za borbenu obuku oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije… Ovi tipovi naoružanja (sustavi Iskander i S-400) danas su na borbenoj dužnosti i potpuno su spremni za izvršavanje zadaća za koje su namijenjeni.”

Nije jasno koliko je sustava Iskander raspoređeno u Bjelorusiji, ali to je uslijedilo nakon Putinova posjeta Minsku 19. prosinca zbog zabrinutosti u Ukrajini da će izvršiti pritisak na Bjelorusiju da se pridruži novoj kopnenoj ofenzivi i otvori novu frontu, piše Guardian

7:00 - Tri vojne osobe poginule su kao posljedica pada olupine ukrajinskog drona na vojnu bazu u ruskoj regiji Saratov, izvijestile su ruske agencije pozivajući se na Ministarstvo obrane. "Dana 26. prosinca, oko 01.35 po moskovskom vremenu, ukrajinska bespilotna letjelica oborena je na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels u oblasti Saratov", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

"Kao posljedica pada olupine bespilotne letjelice, smrtno su stradala tri ruska pripadnika tehničkog osoblja koji su bili na aerodromu." Ministarstvo je dodalo da zrakoplovna oprema nije oštećena.

Zračna baza u blizini grada Saratova, oko 730 km jugoistočno od Moskve, pogođena je 5. prosinca u, kako je Rusija rekla, napadima ukrajinskih dronova na dvije ruske zračne baze tog dana.

Dvostruki udari zadali su Moskvi veliki udarac glede reputacije i pokrenuli pitanja o tome zašto je njezina obrana zakazala, ocijenili su analitičari, dok se pozornost usmjeravala na korištenje dronova u ratu između susjeda.

Ukrajina nikada nije javno preuzela odgovornost za napade unutar Rusije, ali je rekla da su takvi incidenti "karma" za rusku invaziju.

6:50 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je građane svoje zemlje na nastavak ruskih napada u nekoliko preostalih dana 2022. "Moramo biti svjesni da će naš neprijatelj pokušati učiniti ovo vrijeme mračnim i teškim za nas", rekao je u svom dnevnom video obraćanju u nedjelju navečer. Rusija je ove godine izgubila sve što je mogla izgubiti, rekao je. "Alinakon raketnih napada na našu zemlju, na naš energetski sektor, pokušava nadoknaditi svoje gubitke lukavošću svojih propagandista".

“Znam da nas mrak neće spriječiti da povedemo okupatore u njihove nove poraze”, nastavio je Zelenski. "Ali moramo biti spremni na svaki scenarij."

Zelenskij je uputio oštre riječi ruskoj vojsci koja je u subotu topničkim napadima u Hersonu na jugu zemlje ubila najmanje 16 ljudi, a ranila još 64. "Pronaći ćemo svakog ubojicu", poručio je ukrajinski čelnik.

Kijev smatra da bi političkom i vojnom vrh Rusije trebalo suditi za rat pred međunarodnim sudom po uzoru na suđenja nacistima u Nuernbergu nakon Drugog svjetskog rata.

"Rusija ne želi pregovore i pokušava izbjeći odgovornost [za rat]", tvitao je u nedjelju Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika. "To je očito, stoga idemo prema tribunalu."

“Rusija je sama napala Ukrajinu i ubija njezine građane”, napisao je dalje Podoljak. Nema drugih "strana, motiva ili geopolitike", dodao je.

Putin je proteklih dana nekoliko puta naznačioo spremnost na pregovore, ali ne odgovarajući na preduvjete koje je postavio Kijev. Dok bi Moskva pregovarala na temelju trenutnog stanja crta bojišnice, Kijev prvo traži potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, uključujući Krim koji je okupiran 2014., kao i odštetu.

Ključne riječi

Komentara 8

VI
vidum
17:26 27.12.2022.

Zna li se koliko centimetara je visina štikle ukrajinskih vojnikinja?

Avatar uputnik
uputnik
11:06 27.12.2022.

Crkla je i jugo tvorevina.

DU
Deleted user
10:23 27.12.2022.

Uniforme za trudnice. Raspad sistema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije