Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oglasio se i predsjednik HAZU-a: To je besmisleno, apsurdno i uzaludno!

Predsjednik HAZU-a apsurdnim, uzaludnim i besmislenim ocjenjuje inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom
30. ožujka 2017. u 10:03 47 komentara 1781 prikaza
Zvonko Kusić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić u četvrtak je deklaraciju o takozvanom zajedničkom jeziku ocijenio besmislenom, apsurdnom i uzaludnom inicijativom koja želi dovesti u pitanje pravo hrvatskog naroda na vlastiti hrvatski jezik, koji je priznat i normiran kao jedan od službenih jezika Europske unije.  

"Hrvatski jezik Ustavom Republike Hrvatske definiran je kao službeni jezik u Hrvatskoj, jedan je od službenih jezika Europske unije, priznat je i normiran kao zasebni jezik s vlastitim međunarodnim kodom", ističe Kusić u izjavi.  

Predsjednik HAZU-a apsurdnim, uzaludnim i besmislenim ocjenjuje inicijative koje bi dovodile u pitanje pravo hrvatskog naroda na svoj vlastiti jezik s njegovim nacionalnim imenom.

Andrej Plenković plenković komentirao Deklaraciju 'Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?' knjižnica Ante Gugo Antideklaracija ili otvoreno pismo autorima i potpisnicima Deklaracije o zajedničkom jeziku

Deklaraciju je sastavilo 30 osoba iz različitih struka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Splitu.

Tekst deklaracije danas će na konferenciji za medije u Sarajevu predstaviti Enver Kazaz, Ivana Bodrožić, Vladimir Arsenijević, Balša Brković i Borka Pavićević. 

Plenković: Hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika EU

Komentirajući na upite novinara deklaraciju, premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da o "deklaraciji o zajedničkom jeziku" na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan je od službenih jezika Europske unije. "Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković. 

Obuljen-Koržinek: Deklaracija je politička inicijativa 

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek izjavila je novinarima u utorak i srijedu kako pretpostavlja da je riječ o političkoj inicijativi.

"Nedavno smo proslavili veliku obljetnicu Deklaracije o hrvatskom jeziku pa pretpostavljam da je ovo politička inicijativa koja se i na to željela referirati. U svakom slučaju, kao što znamo kroz povijest, Hrvati su govorili i pisali na hrvatskom jeziku, a hrvatski književnici oduvijek su govorili da pišu na hrvatskom jeziku kada je hrvatski jezik postao službeni", naglasila je ministrica kulture.

Dodala je kako je pitanje zajedničkog jezika "politički konstrukt koji je došao s jednom državom '45. godine, nastao je kao rezultat određene ideologije i državne politike koji u praksi nikada nije realiziran, odnosno nikada zapravo u stvarnosti nije zaživio.

On se nazivao hrvatsko-srpskim jezikom, ali svi smo mi u školi učili hrvatski i pisali smo na hrvatskom. Nije mi jasno koja je svrha danas pokretati takvu inicijativu", zaključila je ministrica kulture Obuljen-Koržinek.

>> 'Deklaracija je novi pokušaj buđenja ideje jugoslavenstva'

>> Donosimo potpunu listu potpisnika deklaracije: Evo za što se zalažu!

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Brandfackel:

    Besmisleno i apsurdno je svakako, ali potpisnicima deklaracije sigurno nije uzaludno jer to masno naplate iz hrvatskog proračuna. I danas vidimo u novinama kako je Plenkovićeva miljenica poslala u Leipzig dvojicu potpisnika te deklaracije. Zna Obuljenka zašto je postavljena umjesto ... prikaži još! Hasanbegovića i zna jako dobro koga financira!

  • kentucky-kid:

    dovoljno je pogledati tko su potpisnici te deklaracije, notorni neradnci, paraziti koji su financirani prljavim novcem udbe, njihovi spavači koji nikad nisu niti budu prihvatili Hrvatsku .

  • Sve-Mirko1:

    ovo je dokaz da hrvatskom javnom scenom kao i medijima dominiraju srbofili i jugofili, sramota je da neki od potpisnika redovito truju hr javnost svojim člancima u dnevnom tisku, ali i ovo je pomak prema shvaćanju tko su ti ljudi i koji im je cilj.