Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?'

'Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi', rekao je premijer
29. ožujka 2017. u 11:03 90 komentara 7385 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio da se o Deklaraciji o zajedničkom jeziku na ozbiljan način uopće ne treba trošiti riječi, podsjetivši da je hrvatski jezik definiran Ustavom RH i jedan od službenih jezika Europske unije.

"Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?" odgovorio je protupitanjem premijer na marginama konferencije o podršci razvoju Centara kompetencije u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta upitan podržava li Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

"Hrvatski jezik je jezik Republike Hrvatske definiran našim Ustavom. Hrvatski jezik jedan je od službenih jezika EU. Za mene je to jedino bitno. O nekim neformalnim inicijativama mislim da na ozbiljan način ne moramo uopće trošiti riječi", rekao je Plenković.

Deklaraciju je sastavilo 30 stručnjaka različitih struka tijekom konferencije "Jezici i nacionalizmi" koja se od travnja do studenoga prošle godine održavala u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu. Deklaracija će biti predstavljena 1. travnja te dostupna za potpisivanje na web-stranici projekta. 

> > Ministrica Obuljen Koržinek: Deklaracija o zajedničkom jeziku politička je inicijativa

> > 'Deklaracija ne može utjecati na hrvatski jezik. Nepotrebna je'

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Stavljanjem svoga potpisa na " deklaraciju ", Šerbedžija, Tomić, Markovina, Rudan,...pokazali su svoje pravo lice i mjesto gdje pripadaju.

 • Erick:

  Jugofili nikao da shvate da povratka nema.

 • SlanaLana:

  ova sramota je suprotna Ustavu RH , a i mi želimo da nam djeca studiraju u Rimu, Parizu, Beču, Londonu i govore svjetske jezike. tko želi neka slobodno odseli u Požarevac, Tuzlu i Bačku Palanku pa neka se druži sa ... prikaži još! sebi sličnima. nas Hrvate su predugo nerazvijeniji od nas vukli prema dolje!