Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odredili mu mirovinu kao da će živjeti 93 godine

Menadžera koji sa 64 godine ide u mirovinu šokirao izračun
17. listopada 2017. u 16:46 18 komentara 8723 prikaza
Split: Prosvjedni skup umirovljenika protiv siromaštva i poniženja u starosti
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zagrebački financijaš i dugogodišnji direktor u kolovozu je predao zahtjev za mirovinu u koju odlazi sa 64 godine života, nakon što je nekoliko desetljeća radio kao visokopozicionirani financijaš u nekoliko tvrtki. U mirovinu će kao osiguranik 2. stupa, jer mu je to povoljnije, no kad je dobio preliminarni iznos mirovine, zapanjila ga je činjenica da mu je mirovina izračunata pod pretpostavkom da će živjeti 93 godine!

Umirovljenici Radila je 30 godina I umirovljenici bježe iz Hrvatske: 'Idem u Italiju njegovati starce...'

U prosjeku žive 73 godine

– Koji muškarac živi 93 godine, pa prosječan je životni vijek muškaraca oko 73 godine. Ovo je zemlja poharana ratom, s velikom stopom karcinoma, stresom – kaže naš sugovornik, koji će se pridružiti maloj skupini od dvjestotinjak građana koji primaju mješovitu mirovinu iz prvog i drugog stupa. Uglavnom su to ljudi s visokim primanjima, kojima je i bez zaštitnog dodatka od 27 posto ostanak u 2. stupu povoljnija varijanta. Preliminarni izračuni HZMO-a pokazuju da bi, prema uplatama, državna mirovina našeg sugovornika trebala biti 11.600 kuna, ali neće mu biti isplaćeno više od 7800 kuna. Država je propisala da od ove godine nitko u starosnoj mirovini ne može dobiti manje od 60,10 kuna za godinu staža, no ne može mu se isplatiti ni više od 228 kuna po godini neovisno o uplatama.

Split: Prosvjedni skup umirovljenika protiv siromaštva i poniženja u starosti
1 / 13

Pošteno sam radio svoj posao, plaćao poreze i doprinose na sve što sam zaradio, govorim pet jezika, bio sam najdugovječniji direktor u jednom javnom poduzeću, nikad u novinama, nikad u zatvoru, uvijek kvalitetno radio svoj posao. Svi mi govore da ću dobiti pristojnu mirovinu, što je istina, ali zašto ne postoje ograničenja za nekog tko je par mjeseci bio državni dužnosnik, a na mene se ta ograničenja primjenjuju – upozorava budući umirovljenik.

Na osnovu 350 tisuća kuna, koliko se skupilo na njegovu računu, naš će sugovornik i iz 2. stupa primati oko 1300 kuna mjesečne mirovine. Zasad se isplaćuju 232 takve mirovine prosječne vrijednosti 1172 kuna. Mirovina 2. stupa može biti ugovorena kao pojedinačna (i u tom slučaju određuje se veći iznos) ili zajednička. Kod te zajedničke može se ugovoriti zajamčena isplata nasljednicima na 20 godina, na što se odlučio naš sugovornik. Izračunao je da će u tom razdoblju on ili njegovi nasljednici dobiti najviše 250 tisuća kuna, a ne 350 tisuća, koliko je uštedio.

mirovina, penzija Duža zaposlenost u fokusu Rad starijih od 55 diže BDP do 16%

– Kad je počinjala mirovinska reforma, govorili su nam da će cijeli iznos naslijediti naša djeca. Kod mene je ta razlika 100.000 kuna – ističe financijaš.

Svaki treći stariji od 80

Mirovine iz 2.stupa isplaćuje Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RMOD), jedino registrirano za taj posao. Oni odgovaraju da doživotna mirovina ovisi o iznosu doznake, tablicama smrtnosti, ukalkuliranoj kamatnoj stopi, trajanju zajamčenog razdoblja te dobi korisnika i supružnika/ce u slučaju zajedničke mirovine. Mirovina ne ovisi o spolu zbog zakonske odredbe koja izričito zabranjuje diskriminaciju po spolu pri određivanju iznosa mirovine. Tablice smrtnosti odobrava HANFA. Hrvatska ima 205 tisuća starijih od 80 godina, od čega je svaki treći muškarac.

– U trenutno važećim cjenicima, očekivano preostalo trajanje života za osobu dobi 65 godina je 20,93 godine – navodi Žalac i dodaje da se mirovine 2. stupa usklađuju dva puta godišnje, a uz minimalno garantirani iznos upućuje da treba uzeti u obzir i očekivani iznos isplate jer se kod minimalnog iznosa kalkuliraju najcrnji scenariji, dok se kod očekivanog iznosa isplate uračunava predviđanje normalnih parametara doživljenja, kamatnih stopa, inflacije i rasta plaća. Nismo dobili odgovor na pitanje što je s 93 godine i jesu li one u toj najcrnjem scenariju.

– Poanta svega je da se RMOD nikako ne može okoristiti manjim iznosom mirovine korisniku, jer će opet kroz isplatu viška ta mirovina biti vraćena umirovljeniku – objašnjava Žalac.

novac, kune Mirovinska reforma Nakon 65. preostaje nam samo šest godina zdravog života Uzdrmani stupovi Ništa od sigurne starosti, mirovine bi se uskoro mogle pretvoriti u socijalnu pomoć policajac Objavio oglas Umirovljeni policajac traži ženu kojoj bi ostavio mirovinu, a zauzvrat želi samo jedno
neugodno
Veljača pokazala odvratne poruke koje je dobila nakon komentara o Imotskom
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Deleted user:

  Šteta što je radio u firmi gdje su u obračunu plaće radile neznalice. Točno je da su radničke limitirane i to od kad se mirovina računa po osnovi cijelog staža. U firmama, koje znaju znanje, iz mendžerskih se plaće oduzima ... prikaži još!a od plaće 15 %, već oniko koliko treba platiti za maksimalnu radničku mirovinu. Trebao se kao financijski stručnjak malo informirat pa razliku stavljati u 3.stup..

 • normalac:

  Mora se dobiti što se uplatilo. Zakon treba mijenjati. Država ubire poreze koje svi plaćamo. Nema najveće mirovine, to ovisi o uplatama, ali ima najniže, ona ide iz poreza. Država mora biti ozbiljna, a ne dijeliti tuđe novce nekim nepostojećim ... prikaži još! kategorijama. Žalosno je gledati nebuloze vladajućih hohštaplera. Kome ovakve idiotarije uopće padaju na pamet? Ne isplatiti čovjeku njegovo, ali dati njegovo po političkoj liniji. Genijalno! Tako hrvatski, tako sramotno.

 • Avatar grom76
  grom76:

  Šta ima država propisivati.2 stup nazivaju dobrovoljni a ako ga ne izabereš dodjele ti ga.Kao novci su tvoji ali do njih nemožeš.Sve apsurd do apsurda.Ako je 2 stup privatna imovina kako mi se može ograničiti njegovo korištenje.I valjda bi vlasnik ... prikaži još! fonda trebao odabrati hoće li isplatu u cijelosti ili primati u ratama,a ukoliko umre ostatak novca bi trebao biti nasljedan.