Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

Nakon 65. preostaje nam samo šest godina zdravog života

novac, kune
Davor Javorovic/PIXSELL
07.06.2017.
u 21:00

Povećanje radnog vijeka treba uskladiti s očekivanim godinama života u dobrom zdravlju. Dodatak na drugi stup logičan

Radni vijek trebalo bi produljiti ovisno o očekivanju koliko će radnici poživjeti u dobrom zdravlju, istaknula je Ivana Vukorepa, docentica s Pravnog fakulteta Zagreb, na okruglom stolu o budućnosti mirovinskog sustava i 2. stupa, koji su organizirali Centar za mirovne studije i Sindikat znanosti.

Prema izvješću Europskog informacijskog sustava za Hrvatsku, kad navrši 65 godina, žena može očekivati da će živjeti još 19,1, a muškarac 15,5 godina. Pred ženama u dobi od 65 godina samo je 5,8 godina zdravog života bez ograničenja, idućih 8,7 godina slijede umjerena ograničenja aktivnosti te 4,7 godina teških ograničenja. Muškarce iste dobi čeka 6 godina zdravog života. Za stručnjake koji su sudjelovali u raspravi – Ivanu Vukorepa, Danijela Nestića (Ekonomski institut) i Borisa Cotu (Ekonomski fakultet) – dulji radni vijek jedno je od rješenja, no ne i dovoljno. Ukidanje drugog stupa bila bi destrukcija sustavne reforme, dodala je Vukorepa. Nestić odbija tvrdnje kako je mirovinski sustav pred kolapsom. – On je robustan s obzirom na sve što smo radili, u osnovi dobro dizajniran i treba mu samo dodatnog podešavanja – kazao je Nestić, poput dodatka od 27% za osiguranike 2. stupa, kao jedinog pravednog i logičnog.

– Odnos Vlade prema dodatku na mirovine pokazat će stoji li država iza mirovinske reforme – ističe Dinko Novoselec, dosadašnji čelnik mirovinskog fonda. Ekonomist Cota pribojava se da ulazimo u razdoblje ‘sekularne stagnacije’ s niskim stopama rasta i demografskim problemima zbog čega bi predviđanja o budućim mirovina mogla biti još pesimističnija. Sindikalistica Ana Pezelj očekuje da država osigura sigurnost građana u starosti, a mišljenja je da državni mirovinski sustav nudi više sigurnosti.     

Komentara 3

LI
liliZG
11:21 08.06.2017.

dakle, koliko sam zaključila iz članka, podizanjem visine godina odlaska u mirovinu , vrli stručnjaci žele iskoristiti još ono malo zdravog života kojeg čovjek ima tako da kad i ako konačno odu u zasluženu mirovinu, produže ravno na groblje i time se trošak države sveo na minimum jer na taj način sva uplaćena mirovina ostaje državi,...

SO
srecko.orsulic123
22:42 07.06.2017.

Gluposti pisete !

DU
Deleted user
08:48 08.06.2017.

Tja, kaj se more. Za najviše pet-šest godina eto nama dva milijuna umirovljenika na jedan milijun zaposlenih, jerbo to je nama naša gospodarsko-privatizacijska borba dala od 1990. do današnjih dana. Al' ćemo ga tada preklijevati iz praznoga u šuplje! Ovoo danas mila je majka u usporedbi s onim što nas čeka. Jest ćemo travu doslovce a ne tek simbolički.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije