Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za Ustav

Pupovac Grmoji: Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora

Zagreb: Odbor za Ustav nastavio raspravu o amandmanima na novi Poslovnik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
15.03.2018.
u 13:24

Vladajuće žulja termin, žele da zastupnici o problemima građana govore u jutarnjem terminu kada se to prenosi u javnosti, rekao je Grmoja

Sjednica Odbora za Ustav koja se bavi izmjenama Poslovnika Sabora protegnut će se i na tri dana. Čak 522 amandmana razlog su zbog kojeg se sjednica započeta u utorak nastavila danas, a trebala bi se konačno dovršiti u idući utorak. Većinu amandmana vladajući su odbili uz negodovanje oporbe, a ostavljeno je nekoliko, kako u SDP-u smatraju, ključnih tema kojima bi se prijedlog izmjena Poslovnika barem malo popravio.

Nakon dvosatne rasprave o amandmanima, SDP-ov Arsen Bauk kazao je kako je njegova stranka spremna povući svojih 400-tinjak amandmana ako vladajući pristanu na dva uvjeta – da stanke predviđene za slobodnu raspravu zastupnika prvog dana zasjedanja u tjednu budu kao i dosad na početku sjednice, dok bi se ostale dane zasjedanja one preselile isključivo u termin od 13 do 14.15 sati. Drugi uvjet SDP-a za povlačenje većine amandmana jest da predsjednik Sabora, uz potpis 30 zastupnika, na raspravu stavi neku od oporbenih točaka koja se na dnevnom redu nalazi 60 dana.

Zagreb: Odbor za Ustav nastavio raspravu o amandmanima na novi Poslovnik
1/10

– Zastupnici SDP-a o Poslovniku bi glasali po savjesti, a vidjet ću s kolegama iz GLAS-a, IDS-a i HSS-a da prije te sjednice u utorak zatražimo sastanak s predsjednikom Sabora – najavio je Bauk.

U HDZ-u su pozdravili spremnost SDP-a na ovaj kompromis, no HDZ-ov Branko Bačić ipak poručuje kako nije dovoljno od SDP-a samo da povuče svoje opstruktivne amandmane.

– HDZ je spreman prihvatiti nešto što još nije postojalo kod nas, a to je da oporba može na dnevni red uvrstiti 11 točaka godišnje po svom izboru, kada to zatraži 30 zastupnika, kao i da prva tjedna stanka bude jutarnja, a u ostale dane u 13 sati. No nije dovoljno samo povlačenje amandmana, SDP bi trebao i prihvatiti novi Poslovnik – rekao je Bačić. Zadovoljstvo spremnošću SDP-a na kompromis izrazio je i predsjednik Odbora, HDZ-ov Željko Reiner koji je još jednom ponovio da cilj vladajućih nije nametati bilo što oporbi jer da jest, ne bi o Poslovniku ovako dugo raspravljali s obzirom na to da imaju dovoljno "ruku" da ga sami izglasaju.

Mostov Nikola Grmoja spreman je, kaže, podržati SDP-ove ustupke jer se slažu sa svim prijedlozima koji idu u korist opozicije. Nije zadovoljan, dodao je, što su HDZ i SDP vodili pregovore sami bez Mosta, no to mu je, zaključuje, jasan dokaz da su Most i slične stranke zapravo meta ovih izmjena Poslovnika.

Na samom početku sjednice, uz negodovanje oporbe, vladajući su izglasali da se na plenarnoj sjednici prvo predstave svi amandmani, a da se tek onda glasuje o njima. Bačić je, naime, objasnio kako su izračunali da bi uz ovaj broj amandmana glasovanje s raspravom trajalo dulje od 20 sati, pa smatra da je bolje riješiti sve amandmane i na kraju glasovati. SDP-ov Peđa Grbin objasnio je da bi to bio presedan koji bi onda netko mogao pokušati zloupotrijebiti kad na dnevnom redu bude, primjerice, državni proračun.

– Ako već ne pristajete na minimalne zahtjeve opozicije da se sačuva sloboda govora, budite pošteni prema biračima i sjedite u Saboru s onima koji predlažu amandmane i bore se protiv gušenja slobode govora. Prema ovom prijedlogu, da budem plastičan, Bačić će otići spavati, a ja ću cijelu noć u Saboru braniti amandmane. Bačić će se drugi dan probuditi u podne, obrisati krmelje i doći u Sabor glasati 15 minuta o amandmanima. To je ignoriranje zastupnika, ali i javnosti – tvrdi SDP-ov Gordan Maras.

Rasprava o amandmanima često je skretala u drugom smjeru, bilo je mnogo optužbi na račun gušenja slobode govora i ukidanja parlamentarizma, pa je tako u jednom trenutku SDSS-ov Milorad Pupovac ustvrdio kako bi najbolje bilo da ukinu Poslovnik.

– Tražimo stečena prava i ne govorimo o ukidanju Poslovnika o čemu govori Pupovac. Vladajuće žulja termin, žele da zastupnici o problemima građana govore u jutarnjem terminu kada se to prenosi u javnosti. Vrijeme je da to konačno priznate i ne pravite od nas budale – uzvratio je Mostov Grmoja te prozvao Pupovca za nevjerodostojnost, podsjetivši na njegove izjave vezane uz oporbenu inicijativu rušenja potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

– Most je obmanjivao birače programima, pregovarali su s lijevima i desnima i na kraju sve upropastili. Kad zastupnik Mosta govori o vjerodostojnosti, prolaze me trnci jer čujem kako se demagogija pretvara u totalitarizam. Vi ste novi totalitaristi pod krinkom slobode govora – odgovorio je Pupovac Grmoji, da bi Mostovac zaključio kako je, s obzirom na reakciju, očito pogodio Pupovca svojim komentarom o Martini Dalić.

Komentara 79

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:53 15.03.2018.

Hm, Pupi je klasičan primjer teroriziranja većine od strane manjine, što je na ovim prostorima bio običaj 70 godina totalitarizma. On i prota Milenko imaju pravoslavnu crkvu u centru ustaškog Zagreba, na najljepšem trgu u gradu, piju kavice ispred iste, šepure se ko paunovi, stalno iskapaju mošti cara Lazara i mašu Jasenovcem da bi otrovali ovo malo dobrih odnosa koji su ostali nakon traktorijade. Nikad im nije pala ni vlas s glave u svakodnevnim šetnjicama na Gornji grad u Sabor, gdje koalirajući sa HDZ-om, kojeg su sto puta prozvali kao uništavatelja srpske nejači, skupljaju ustaške kune za svoj privatni račun, ubiruči dobre plaćice. Pa gdje postoji zemlja u kojoj dva zastupnika komentiraju sve što je ostalih 153, reklo, zaključilo, odlučilo. Taj čovjek, ništa nije učinio za srpsku manjinu u Hrvatskoj, osim što se dobro iznaslikavao i sa crnima i sa crvenima, a blato na opancima je sve veće.

DU
Deleted user
13:59 15.03.2018.

Ovo nešto što se odaziva na Pupovac je trebalo biti u ćeliji već 20 godina.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
13:59 15.03.2018.

Nema vesti iz regiona no potrudilo se slovensko " Delo " ......Aleksander Vučić je še ocenil, da ne bo nič z oblikovanjem srbske skupnosti občin na Kosovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije