Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon četiri sata vladajući odbili većinu amandmana na Poslovnik

Ovo je izravan udar na parlamentarizam, rekao je Nikola Grmoja
13. ožujka 2018. u 13:54 1 komentara 672 prikaza
Sabor: Odbor za Ustav
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Gotovo četiri sata trajala je sjednica Odbora za Ustav na kojoj se odlučivalo o čak 522 amandmana koja su podnesena na prijedlog izmjena Poslovnika Sabora, no u tom razdoblju stigao se obraditi tek manji dio amandmana, koje su vladajući većinom odbili. Nastavak sjednice dogovoren je za četvrtak u 10 sati, do tada se u SDP-u nadaju da će HDZ pristati na neke od njihovih amandmana koje su danas stavili na čekanje, a tiču se uvrštavanja oporbenih inicijativa u dnevni red (20 zastupnika može tražiti da se u roku od osam dana raspravi neka njihova inicijativa koja u dnevnom redu stoji dulje od 30 dana), razdoblja u kojem bi se mogle tražiti stanke kao i duljine trajanja replika.

Gordan Jandroković najavljuje poraz oporbe IZMJENA POSLOVNIKA Jandroković: Stanke u Saboru kakve poznajemo neće opstati

Ako je suditi prema izjavi predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića, takav rasplet teško je očekivati.

– Veliki broj amandmana je tehnički, a kada govorimo o konkretnijim amandmanima, oporba zapravo traži zadržavanje postojećeg stanja, dakle, njihova je poruka "nemojte mijenjati Poslovnik" – kazao je Bačić. Odbacio je i kritike oporbe, a posebice Mosta kako svojim prijedlogom izmjena Poslovnika HDZ, odnosno vladajući, žele gušiti prava oporbe, ustvrdivši kako je riječ o najobičnijim floskulama.

Sabor: Odbor za Ustav
1 / 21
Sabor: Odbor za Ustav

Ipak, danas je prihvaćen amandman SDP-a odnosno, kako bi u toj stranci rekli, izmjena Poslovnika koja je stvarno trebala biti napravljena – a to je da se ukinu replike na rasprave Klubova zastupnika.

Dobar dio današnje rasprave vodio se oko redoslijeda kojim će raspravljati o amandmanima, zatim ima li predlagatelj amandmana pravo i obrazložiti ga. Tako je na opasku predsjednika Odbora, HDZ-ova Željka Reinera da se na Odboru glasa i ne raspravlja o amandmanima te da nema smisla raspravljati o onima tehničke naravi kojim se, primjerice, predlaže brisanje "U", Arsen Bauk je uzvratio kako je o tome "Vijeće raspravljalo godinu dana".

Među odbijenim amandmanima su i oni koji se tiču sazivanja tematskih sjednica radnih tijela. To, dakle, više ne može samostalno napraviti predsjednik odbora, nego se s time treba složiti većina članova odbora. Mostov Nikola Grmoja vjeruje kako ovo pokazuje jasnu namjeru vladajućih da se smanje prava oporbe, da se uguši opozicija.

– Ovo je izravan udar na parlamentarizam. Ona noćna akcija dogodila se kao spontani odgovor na samovolju da se o Poslovniku raspravlja u ponoć, a ima za cilj smanjiti prava oporbe. Mi se ne borimo sami za sebe nego da se bitna pitanja za građane mogu otvoriti u Saboru – ustvrdio je Grmoja. Nisu prošli ni amandmani Mosta da stanka ostane u jutarnjem terminu kao što je sada, već vladajući zasad ostaju pri ideji da se stanke presele od 13 do 14:15 sati, a više uspjeha nisu imali ni amandmani koji se tiču replika. 

Koliko će od 522 amandmana vladajući prihvatiti, vidjet će se prvo u četvrtak na nastavku sjednice Odbora za Ustav, a onda i na glasovanju na plenarnoj sjednici, gdje će se sve ove rasprave ponoviti.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Sabor: Odbor za Ustav
1 / 10
HDZ je najviše zastupnika u Saboru imao 1992. godine, a nakon toga slijedi pad podrške, dok su dno dotakli u sazivu od 2000. do 2003. godine s 33 zastupnika. Ovo je pregled broja zastupnika HDZ-a u svim sazivima Sabora...
Goran Aleksić Sabor Aleksić HDZ-u: Pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi tko ste vi Krešo Beljak Zabavno u Saboru Beljak: HDZ-ovci su ovisni o vlasti; HDZ: Još ćemo saznati da je Radić pušio marihuanu SUKOBILI SE RADIN I MARAS Glavašević: Građani su s prijezirom gledali na naše nereagiranje na ovo što Glasnović radi
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • kdog:

    ma boli vas dnevnice idu a ništa se Ne radi sramote se