Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOBILI SE RADIN I MARAS

Glavašević: Građani su s prijezirom gledali na naše nereagiranje na ovo što Glasnović radi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
12.03.2018.
u 10:45

Zastupnici su dan počeli stankama tijekom kojih je odmah zaiskrilo, i to između predsjedatelja, zastupnika talijanske manjine Furia Radina i SDP-ova Gordana Marasa.

Saborski zastupnici ovaj su tjedan započeli s radom odmah od ponedjeljka, umjesto od srijede kako je to uobičajeno, a sve kako bi stigli odraditi što više posla prije stanke u zasjedanju zbog Uskrsa.

Tradicionalno, dan su započeli stankama, tijekom kojih je odmah zaiskrilo, i to između predsjedatelja, zastupnika talijanske manjine Furia Radina i SDP-ovog Gordana Marasa.a

Prvi je stanku zatražio nezavisni Željko Glasnović kako bi kritizirao ideju ratifikacije Istanbulske konvencije. Sve vlade, dodaje, selektivno preuzimaju direktive EU, pa su tako, tvrdi, nasljednici bivšeg sustava danas titoizam zamijenili rodnom ideologijom.

Živimo u udbaško-komunističkom kalifatu. Svih 48 mehanizama u konvenciji koji štite ženu i djecu već su u našem zakonodavstvu. Imate stručnjake koji su pregledali konvenciju, stručnjak za upravno pravo primijetio je da nam se nameće rodna ideologija i da je u protivnosti s hrvatskim Ustavom – tvrdi Glasnović. Tvrdi da je cilj konvencije razbiti stvarnost dvaju spolova i nametnuti zastrašujuću viziju svijeta u kojem ne postoji ni muškarac ni žena.

– Uskoro ćemo imati rodno neutralne zahode, u Saboru ćemo trebati šest zahoda, za muškarce zarobljene u ženskom tijelu ili žene koje se osjećaju kao muškarci. Imate zabilježenih napada u takvim zahodima, nama ne trebaju propise nametati zemlje koje su ozakonile pedofiliju, zoofiliju, trebamo krojiti svoju sudbinu i ugledati se na zemlje koje nisu pod ovim – poručio je Glasnović i izazvao reakciju SDP-ovih zastupnika koji su utvrdili kako je prekršio Poslovnik.

– Izrečena je uvredljiva fraza o kalifatu, sve što je izgovorio sada je u kontinuitetu s njegovim stankama u kojima stalno vrijeđa manjine, govori stvari koje nemaju veze s istinom, ovo je bilo zastrašujuće i krajnje je vrijeme da dobije opomenu – kazao je SDP-ov Bojan Glavašević, dok je njegov stranački kolega Gordan Maras kazao predsjedatelju Furiju Radinu kako ga zabrinjava što on, kao predstavnik nacionalnih manjina, ne reagira na Glasnovićev govor u kojem se rodna ravnopravnost izjednačava s kriminalom.

Radin mu je odgovorio kako bi ga iznenadilo da nije "uvukao manjine u cijelu priču, no i da su u manjinama naviknuti na to bilo tko da je na vlasti".

– To je bila povreda svega onoga s čime se ja slažem, ali nisam tu da upozorim na povredu Poslovnika zastupnike koji izražavaju svoje mišljenje, iako se ja s time ne slažem. Bila je povreda poslovnika, ali ne izričem opomenu – rekao je Radin, a Glasnović se upitao što od svega što je rekao nije istina.

Gordan Maras nakon toga započinje govori o temi zbog koje je  zatražio stanku, a to je kritika Vlade da ne radi ništa.

1/10

– Ova Vlada ne provodi ništa u Hrvatskoj, osim što gasi požare, ali s benzinom pa budu i veći. Uza sve reforme koje treba provesti, oni su bombastično izašli s mirovinskom reformom. To je poruka onima koji najteže žive da će se na njima prelomiti sve reforme u Hrvatskoj jer nema reforme u zdravstvu, ni u demografskom smislu, regionalnom, poreznom... Do 2033. naši će sugrađani raditi dvije godine dulje, povećat će se penalizacija onih koji ranije idu u mirovinu zbog zdravlja, kao i za nekad beneficirani radni staž. Prevedeno, ova Vlada želi poslati poruku građanima: s radnog mjesta direktno na groblje! To je poruka koju šalju Plenković i HDZ i svi oni koji podržavaju ovu većinu – rekao je Maras, no prekinuo ga je Radin kako bi mu dao "opomenu zbog neverbalnog ponašanja".

– Zar vas je sram što podržavate ove koji su protiv Istanbulske konvencije. Izrecite opomenu i sebi. Umjesto da se pokrenu reforme, da građani ne plaćaju veće doprinose za lijekove, da se smanji broj županija kojih imamo toliko samo zato da HDZ ima kojeg župana više, zdravstvene reforme nigdje. Ništa ne rade, Plenković i oni koji ga podržavaju ništa ne rade – nastavio je Maras, no zaradio je i drugu opomenu.

– Sa mnom ne možete polemizirati – upozorio ga je Radin, no Maras se ne slaže s njime i pita što je točno napravio da dobije opomene.

– Ne želim trpjeti nasilje ovdje, recite što sam napravio, ne polemiziram s vama – govorio je Maras, a Radin mu je rekao da ne smije polemizirati s njime i da napusti govornicu, a kako Maras to nije želio, određena je stanka od 10 minuta nakon koje je Radin Marasu rekao da su njegove rasprave protivne dobrom ukusu i da nema pravo govoriti dok ne krene rasprava o točkama dnevnog reda.

– Mene možete vrijeđati, ali ne možete zloupotrebljavati vođenje sjednice, niste se pozvali ni na članak koji sam povrijedio. Zašto ste mi oduzeli riječ? Jer sam rekao da podržavate Plenkovića? Ja vas molim radi manjina! Nije vas zasmetalo kad Glasnović izjednačava Istanbulsku konvenciju s kriminalom, ali smeta kad  kažem da podržavate Plenkovića – kritizira Maras, a sve prekida Milorad Pupovac sa zahtjevom za novu stanku, a tome se priključio i SDP.

Međutim, ranije je stanku tražio Mostov Tomislav Panenić koji je upozorio kako je nakon pada BDP-a treći mjesec zaredom u padu i industrijska proizvodnja, prvi put od 2013. godine. Dobra je vijest, dodaje, što se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković želi postati predsjednik Europske komisije.

– Ovako je nesretan s ekipom u Vladi koju tjera da više radi, oni se žale da ih želi kontrolirati. Nesretan je i on i mi jer se rezultati rada ne vide. Zato ćemo podržati kandidaturu, njemu će biti bolje, a nadam se da će nama tada krenuti. Jedino ne znam što će se s EU dogoditi – ustvrdio je Panenić.

SDSS-ov Milorad Pupovac stanku je iskoristio kako bi dao podršku Furiju Radinu i osudio način raspravljanja u Saboru.

– Ovdje postoje oni koji prakticiraju retoriku verbalnog nasilja prema kolegama i to kontinuirano, i vrijeme je da se tome kaže dosta. Ovo podsjeća na neka sramotna vremena i rasprave iz 90-ih, samo još trebaju letjeti predmeti iz klupa prema onima koji govore ili predsjedavaju. Kultura verbalnog nasilja ili ponižavanja ljudi treba prestati. Ono što mi radimo protivno je parlamentarizmu i ako netko nastavi s ovom vrstom verbalnog nasilja, naći ćemo načina da na najciviliziraniji način odgovorimo – ustvrdio je Pupovac.

SDP-ov Bojan Glavašević kaže kako su jednako važne i forma i sadržaj komunikacije u politici. O formi se brine Poslovnik, dodaje.

– Meni se čini da je ovo što se događa je jako dobar primjer situacije u kojoj je forma važnija od sadržaja. Forma je tu da osigura da svi razgovaramo o temi. Ovom konfliktu prethodila je šutnja i ignoriranje skandaloznog sadržaja koji je Glasnović izrekao, mogu razumjeti da se Radin osjetio povrijeđen Marasom, ali i da je Maras bio revoltiran onim što je čuo od Glasnovića. Većina nije reagirala na Glasnovića. Vama je bilo u redu odšutjeti na Glasnovića, on je izrekao laži. O Istanbulskoj konvenciji postoji mnogo nedoumica i straha, i umjesto da ih s govornice ublažimo, kako bi se sve laži demistificirale i razotkrila istina, on je to zloupotrijebio i izrekao je niz laži. To ovdje gotovo nikoga nije skandaliziralo, to nije izazvalo ljutite stanke, zato što Poslovnik Sabora ne predviđa mogućnost da se upozori na zloupotrebljavanje. Meni je to neusporedivo veći problem, ova situacija Marasa i Radina riješit će se jednim rukovanjem i kavom. To se događa, ali nije lijepo i spušta razinu političke situacije. Građani su to gledali s prijezirom, ali s još većim prijezirom su gledali našu šutnju i nereagiranje na ovo što Glasnović radi – kaže Glavašević te zaključuje kako zastupnici imaju ustavnu dužnost boriti se protiv toga.

Furio Radin kazao mu je kako se forma o kojoj je govorio zove procedura.

– A to je osnova demokracije, i ja sam ovdje zato, a ne zbog sadržaja – rekao je Radin. HRAST-ov Hrvoje Zekanović smatra da je Glavašević povrijedio Poslovnik jer je vrijeđao Glasnovića rekavši da je lažljivac.

– Njega nema tu da se obrani, pa moram ja. Vi ste u manirama komunizma sebi dali za pravo da kažete tko govori istinu, a tko laže. A ja ću se boriti za ono što kaže Glasnović – rekao je Zekanović, na što se Glavašević zapitao kako on to radi u maniri komunizma, te pita je li možda pozvao na nacionalizaciju državne imovine ili na progon nekoga.

Nakon ovih burnih stanki, zastupnici su prešli na raspravu o konačnom prijedlogu Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Komentara 146

Avatar Jana
Jana
11:08 12.03.2018.

Druže Glavaševiću Hrvatski građani sa prijezirom gledaju na vaše izjave i rad.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
11:05 12.03.2018.

Ne moraš brinut Glavaševiću građani preskaču tekstove o tebi

DU
Deleted user
11:05 12.03.2018.

Bojane,Bojane,sine Brute,znas kako ti je caca umro,u jaucima za Hrvatsku. General Glasnovic je neopojevani junak Domovinskog rata,vise puta ranjavan.Istaknuo se u borbama na livanjskom polju.Obranivsi time Split i cilu Dalmaciju. Onima koji ne znaju:bratu su mu u Kninu odrezali usi,Marticevci. Obecao im je Glasnovic doci na kavu,i dosao je 95.,ponio je i dzezvu,samo ga Mile Martic nije cekao.Eto ti srpskog cojstva i junastva. Drzim da kad general zbori ostali imaju da muce.Narocito Maras i Radin. Dali su se ikad odrekli Maras i Radin onog sto im je na dusi? Maras crvene zvezde,a Furio Spalata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije