Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLJUČAK SJEDNICE

Odbor za ljudska prava pozvao Vladu da postavi dvojezične ploče u Vukovaru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.07.2019.
u 16:17

Odbor će formirati i izaslanstvo koje će posjetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gdje su stvarni problemi.

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pozvao je Vladu RH da postavi zakonite natpisne ploče na državne institucije u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji zakonita obveza za to, te zadužio Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da izradi akcijski plan postavljanja dvojezičnih natpisa na ulazu u mjesta u onim jedinicama lokalne samouprave u kojima postoji ta zakonska obveza.

Osim toga, Odbor će na svojoj prvoj sjednici u rujnu, nakon ljetne stanke u zasjedanju Sabora, raspraviti prijedlog Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH koji je 2015. Ministarstvo uprave uputilo u proceduru te nakon toga pokrenuti postupak usvajanja ovog zakona koji je već ranije prošao prvo čitanje.

Odbor će formirati i izaslanstvo koje će posjetiti Vukovar i još neke jedinice lokalne samouprave kako bi se sastali predstavnicima lokalnih vlasti, institucija, političkog života i predstavnicima većinskog naroda i manjinskih zajednica kako bi spoznali kakvo je stvarno stanje i gdje su stvarni problemi, predložio je predsjednik Odbora, SDSS-ov Milorad Pupovac.

Zaključci su to jednoglasno doneseni na tematskoj sjednici Odbora o odluci Ustavnog suda od 2. srpnja o ocjeni suglasnosti s Ustavom i zakonom Statuta Grada Vukovara i statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara, te pretpostavke za provedbu odluke Ustavnog suda.

Na sjednicu, na kojoj se nije pojavio ni jedan HDZ-ov zastupnik, došao je novi ministar uprave Ivan Malenica koji je samo kratko podsjetio kako je Ustavni sud ukinuo odredbe Statuta da se pripadnicima manjina materijali moraju osigurati na njihovom jeziku i pismu te da Gradsko vijeće Grada Vukovara mora poštivati odluku Ustavnog suda.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Njegov državni tajnik Darko Nekić podsjetio je da je Malenica tek preuzeo dužnost, pa je pozivao da se ne izglasaju ovi zaključci koje je SDP-ov Arsen Bauk predložio, a Odbor usvojio.

- Ipak bi novom ministru mogli dati malo vremena da se konzultira sa svojim suradnicima. Meni se čini da je raspuštanje Gradskog vijeća kao kaznena mjera krajnja sankcija – prigovorio je Nekić. 

Arsen Bauk je podsjetio da ovaj zakon koji predviđa sankcije stoji u saborskoj proceduri od 2015. kada ga je on kao tadašnji ministar uprave predložio temeljem odluke Ustavnog suda iz 2015. kako treba predvidjeti sankcije za neprovođenje ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Slažem se da je raspuštanje krajnja mjera, ali kao i u nogometu, imate opomenu, žuti karton pa tek onda crveni karton – objasnio je Bauk, na što mu je Nekić uzvratio kako ne bi volio da se cijela rasprava svede samo na Vukovar kad ima još sredina po Hrvatskoj u kojima se ne poštuje pravo manjine na jezik i pismo.

- Treba nam strategija i akcijski plan kako to riješiti u cijeloj Hrvatskoj – predlagao je Nekić.

Predsjednik odbora Milorad Pupovac ustvrdio je kako su se u Vukovaru ispunile pretpostavke za primjenu manjinskog jezika i pisma, no već je otvaranje te teme, podsjeća, završilo srazom Vlade i političkih stranaka koje su se tome suprotstavljale i cijeli proces je kolabirao jednom vrstom nasilnih radnji i podjelama. Tri godine, naglašava, čekala se odluka Ustavnog suda na Statut Grada Vukovara kojim se, umjesto osiguravanja prava, išlo na maksimalno ograničavanje prava Srba. Zato sad Ustavni sud traži donošenje novog statuta kako bi se proširila prava Srba.

- Znači, netko je najprije suspendirao dio zakona, pa se sad stječe dojam da se proširuje opseg nečijih prava, a radi se o nečijoj milosti – kazao je Pupovac. Nabrojio je pri tome niz općina gdje se isti Ustavni zakon o pravima manjina uopće ne primjenjuje, ili primjenjuje tek djelomično, kao Končanica, Plaški, Krnjak, Vojnić, Vrhovine, Udbina, Kneževi Vinogradi, Vukovar, Gračac, Negoslavci...

GLAS-ov Goran Beus Richembergh primjećuje da živi u zemlji paradoksa gdje oni koji stavljaju desnicu na Ustav i prisežu na predsjedničku funkciju odmah govore da neće poštovati Ustav. Boji se da su naši dobri zakoni tek mrtvo slovo na papiru, a brine ga i da će se pitanje dvojezičnosti u Vukovaru iskoristiti u predsjedničkim kampanjama.

- Ovo pitanje će sigurno biti zloupotrebljeno, jer nakon roka u listopadu dolazi godišnjica pada Vukovara i predsjednička kampanja, pa će to biti prigoda da se ovo pitanje još jednom ispolitizira – vjeruje Beus koji drži da će ove godine u Vukovaru biti dvije kolone koje će predvoditi dvoje predsjedničkih kandidata.

SDSS-ova Dragana Jeckov dodaje kako ispada da su vukovarski Srbi krivi za sve.

- Tako oni nisu samo krivi za rat nego i za neprovođenje zakona. Ispada da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina vrijedi za sve manjine osim Srba, pa to izaziva opravdani strah, nezadovoljstvo i brigu jer smo dovedeni u neravnopravni položaj – rekla je Jeckov naglasivši kako set manjinskih zakona ne može biti predmet kupovine u samoposluzi jer je predstavnicima Srba rečeno da stanu u red kada je u pitanju manjinska problematika.

- Teško je djeci koja su rođena 1998. godine i kasnije objasniti zašto su Srbi u Vukovaru krivi za sve pa i za globalno zatopljenje – rekla je.

SDP-ovom Domagoju Hajdukoviću se, kaže, čini da se pretvaramo u državu u kojoj je svaki zakon "lex imperfect" u kojima neka pravila za neke ne vrijeme uopće, a za neke tek djelomično, zaključivši kako imamo dobre zakone koje ne provodimo.

- Po cijeloj Slavoniji mi imamo 33 posto manje stanovništva zbog "lex imperfecta" jer su i Hrvatskoj uvijek neki jednakiji od drugih. Ministre poručite premijeru da međunarodni ugled počiva i na tome kako poštujemo zakone i štitimo svoje manjine – kazao je Hajduković ministru Malenici. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin ustvrdio je kako je uskratiti pravo na jezik i pismo zapravo uskraćivanje prava na identitet, a uskraćivanje tih prava zapravo znači da ta manjina ne živi u tom mjestu. Prisjetio se uvođenja dvojezičnosti u Istri nakon Drugog svjetskog rata gdje je ona pokazala da dovodi do zbližavanja, a ne podjela.

- Zakone smo donijeli ne da bi važili za nas i kod nas nego za Europu i Amerikance. Sve je počelo s dvostrukom konotacijom – dvostruko dno, dvostruka politika i dvostruka linija zapovijedanja. Gdje je kraj samovolji i nepoštivanju zakona, i to ne samo u Gradskom vijeću Vukovara, to će biti samo početak. Ovo je stvar nijekanja države. Koliko god govorimo o pravima manjina, govorimo o pravima svih građana Republike Hrvatske, a ovo je samo jedan modalitet nepoštivanja države. Radnici ne hodaju u ratnim uniformama, trgovkinje ne hodaju u uniformama i zato njihovi protesti ne znače ništa – zaključio je Milorad Pupovac.

Komentara 48

DU
Deleted user
18:33 23.07.2019.

Moj je prijedlog da clanovi saborskog odbora za ljudska prava objese dvojezicne ploce oko vrata i nose ih po zagrebu pa nakon nekoliko mjesevi iste te ploce odnesu u vukovar ...velikosrpskom propagandnom ratu nikad kraja.....sto rade u hrvatskoj to jee i Bogu.za plalat. .

IV
IvanKapapulco
18:29 23.07.2019.

Dva etnobiznismena skupljaju politicke poene toboze brinu se o pravima manjina. Tako daleko, tako dobro; Ali ja pitam ta dva tz gospodina jedan Srbin drugi Talijan da li se pitaju sta je sa pravima vecinskog naroda? Sta je sa srpskim zlocincima i JNA koji su toliko zla nanjeli Hrvatskoj i dan danas 28 godina poslije oslobodilacke pobjede ti zlocinci nisu kaznjeni? Da li su podigli ti biznismeni svoj glas i pitali zasto je to tako? Nemoze biti, da svi ocekuju i traze maksimum svojih prava gradanskih i materijalnih, a vecinski narod bude sveden na gradane drugog reda.Takve sudske odluke narod ne prihvaca, ma od koga god one dolazile.

PA
Parites
17:22 23.07.2019.

..... taj Ustavni zakon je i predložio i usvojio HDZ,.......... kada je bio u koaliciji sa Srbima (SDSS). Za taj zakon su svi, glasali cak i Vukovarski predstavnici. Dapace, cak su ga i hvalili...... kako to da ste ti, aa i svi ovi koji su razbijali ploce, tada šutjeli? .............Zašto ste onda prešutjeli silovane žene, nestale i t.d............ Zašto niste rekli Jadranki Kosor da neka niti ne pomišlja donijeti takav Ustavni zakon?.........Ja cu VAM reci kako?............ Tada vam je politicki odgovaralo da SDSS-u date sve što želi, jer su vas oni držali na vlasti::::. I inace, kroz ovu novu povijest, Stanimirovic i Pupovac su vaas-HDZ-njare, vjerno spašavali, održavali na vlasti, kada god vam je prijetila opasnost da je izgubite......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije