Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbijena ustavna tužba Ive Sanadera u aferi Planinska

Bivši HDZ-ov premijer tvrdio je i da se blokadom imovine država nedopustivo miješa u njegovo vlasništvo
12. prosinca 2020. u 23:18 12 komentara 3447 prikaza
Zagreb: Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ustavni je sud kao neutemeljene odbio navode Ive Sanadera i Mladena Mlinarevića, dvojca koji je pravomoćno osuđen u aferi Planinska. I njemu i Mlinareviću ustavna je tužba odbijena, a takva odluka detaljno je obrazložena na gotovo 70 stranica. Sanader je podnio ustavnu tužbu smatrajući da su mu povrijeđena brojna prava. Osporavao je tako iskaze Petra Čobankovića i Stjepana Fiolića, smatrajući da je riječ o svjedocima koji su ga lažno teretili jer su se s USKOK-om nagodili za manje kazne. Sporno mu je bilo i to što se protiv njega istodobno vodilo više postupaka, zbog čega, kako je tvrdio, nije mogao adekvatno pripremati obranu. 

Slunj: Na slunjskom području od jutra napadalo nekoliko centimetara snijega OPREMA Ovo sada obavezno morate imati u automobilu

Tvrdio je da je njegova obrana imala restriktivan uvid u spis te nije mogla angažirati svog vještaka. No Ustavni sud primjećuje da Sanader taj prigovor nije ulagao ni tijekom suđenja ni tijekom žalbenog postupka na Vrhovnom sudu pa je Sanaderove navode ocijenio paušalnima. Nadalje, Sanader je tvrdio i da mu je obrana bila onemogućena jer mu je sva imovina blokirana, a naveo je i da su mu prava prekršena jer je objavom dokumenata o njemu u medijima unaprijed stvorena pretpostavka da je kriv.

Požalio se i da mu je povrijeđeno pravo na obiteljski život jer su on i njegova obitelj zbog dugotrajnosti sudskih postupka koji se protiv njega vode izvrgnuti stalnom pritisku. No sve te prigovore Ustavni sud je odbacio, a za Sanaderovu tvrdnju da se blokadom njegove imovine država nedopustivo miješa u njegovo vlasništvo Ustavni sud je naveo da je riječ o prigovoru koji nije spomenut ni tijekom suđenja ni tijekom žalbenog postupka. 

Šaljete li još uvijek čestitke za blagdane? Pogledajte kakve starinske čestitke darujemo uz Večernji list 13. prosinca! Baš kao nekada...

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Kako prežaliti Modrića? Od 'najgoreg' pojačanja do najboljeg igrača na svijetu
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • vadis1:

  Kriminalac Sanader jos nesto i trazi. On je zasluzio dozivotni zatvor i konfiskaciju cjelokupne pokradene imovine. A to je uglavnom sve sto ima.

 • fajlpz:

  E moj Ivo baš izgledaš ko šaka jada.

 • Avatar nosac
  nosac:

  zašto se ustavni sud opet bavi ovim kriminalcem?