Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, priopćeno je iz Ministarstva
14. studenoga 2018. u 14:30 27 komentara 1135 prikaza
Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo branitelja odbacilo je "sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru", nakon tvrdnji u nekim elektronskim medijima da "Vlada radi na tome da se vukovarska Kolona sjećanja postepeno ukine".

Kolona sjećanja Program obilježavanja Dana sjećanja 'Svi koji Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom doći će 18. studenog u Vukovar'

"Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, a u svrhu izrade Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Članovi Povjerenstva intenzivno rade na usuglašavanju svih potrebnih stavova kako bi se donijelo dugoročno što kvalitetnije zakonodavno rješenje, uzimajući u obzir složenost svih okolnosti i posebnosti grada Vukovara koje je potrebno razmotriti prilikom izrade cjelovitog i primjenjivog zakonskog rješenja.

Radni materijal Nacrta prijedloga Zakona je pripremljen s dva ključna cilja koja se odnose na uspostavu i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te provedbu aktivnosti usmjerenih društvenom i gospodarskom razvoju vukovarskog područja. Pri tome je ključno usuglašavanje mišljenja i stavova sa svim dionicima na koje se zakonski prijedlog odnosi", ističu u ministarstvu.

Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
1 / 29
Kolona sjećanja u Vukovaru
Kolona sjećanja u Vukovaru Dan sjećanja 64.000 ljudi u vukovarskoj Koloni sjećanja

Kažu i da se nacrtom prijedloga zakona "ni na koji način se ne namjerava ukinuti vukovarska Kolona sjećanja. Štoviše, nastoji se ojačati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara, a za nositelja aktivnosti obilježavanja posebnog pijeteta predložen je i nadalje Grad Vukovar, koji je i sada nositelj programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara".

Podsjećaju i da Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinancira prijevoz sudionika kao i da snosi dio organizacijskih troškova obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

"Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja. Dapače, članovi Vlade Republike Hrvatske i ove će godine 18. studenoga s dubokim pijetetom sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru te na taj način dostojanstveno obilježiti pad hrvatskog grada heroja", ističu u ministarstvu.

Antun Škvorčević Pozvao na pomirbu Biskup Škvorčević: 'Zamka okrutnog počinjenog zla u Vukovaru vreba i danas...'

Zaključuju da su "lažne i zlonamjerne tvrdnje" svjesno usmjerene "na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru i njima se na nepotreban način, pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država, dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara".

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  Slijedeci potez vlade ce biti osnivanje stalnog povjerenstva za sva moguca povjerenstva...

 • trade_mark:

  mmm... novo povjerenstvo! sexy! kolike su naknade za povjerenike? se može još nekako ugurat u povjerenstvo?

 • Avatar gordi
  gordi:

  Medved bit će najgori ministar branitelja ikad i nadam sekazneno gonjen...zabranio registar branitelja jel tamo ima puno rodjaka koji ratišta vidjeli nisu a uživaju u braniteljskim mirovinama...a presedan da se 13 000 lažnih branitelja 27 godina nakon rata mogu proglasiti ... prikaži još! ratni invalidi nema nigdje u svijetu...sramota me kao veterana domovinskog rata da mi je ova spodoba ministar