Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo branitelja:

Vlada je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
14.11.2018.
u 14:30

Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, priopćeno je iz Ministarstva

Ministarstvo branitelja odbacilo je "sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja u Vukovaru", nakon tvrdnji u nekim elektronskim medijima da "Vlada radi na tome da se vukovarska Kolona sjećanja postepeno ukine".

"Vlada Republike Hrvatske je osnovala Povjerenstvo za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta s ciljem analize stanja, svih povijesnih, gospodarskih i demografskih okolnosti i zakonskih propisa, a u svrhu izrade Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Članovi Povjerenstva intenzivno rade na usuglašavanju svih potrebnih stavova kako bi se donijelo dugoročno što kvalitetnije zakonodavno rješenje, uzimajući u obzir složenost svih okolnosti i posebnosti grada Vukovara koje je potrebno razmotriti prilikom izrade cjelovitog i primjenjivog zakonskog rješenja.

Radni materijal Nacrta prijedloga Zakona je pripremljen s dva ključna cilja koja se odnose na uspostavu i očuvanje kulture sjećanja na žrtvu Vukovara te provedbu aktivnosti usmjerenih društvenom i gospodarskom razvoju vukovarskog područja. Pri tome je ključno usuglašavanje mišljenja i stavova sa svim dionicima na koje se zakonski prijedlog odnosi", ističu u ministarstvu.

Završen sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima braniteljskih udruga
1/29

Kažu i da se nacrtom prijedloga zakona "ni na koji način se ne namjerava ukinuti vukovarska Kolona sjećanja. Štoviše, nastoji se ojačati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara, a za nositelja aktivnosti obilježavanja posebnog pijeteta predložen je i nadalje Grad Vukovar, koji je i sada nositelj programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara".

Podsjećaju i da Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinancira prijevoz sudionika kao i da snosi dio organizacijskih troškova obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

"Najoštrije odbacujemo sve insinuacije o poduzimanju bilo kakvih aktivnosti kojima bi se narušila dosadašnja tradicija održavanja Kolone sjećanja. Dapače, članovi Vlade Republike Hrvatske i ove će godine 18. studenoga s dubokim pijetetom sudjelovati u Koloni sjećanja u Vukovaru te na taj način dostojanstveno obilježiti pad hrvatskog grada heroja", ističu u ministarstvu.

Zaključuju da su "lažne i zlonamjerne tvrdnje" svjesno usmjerene "na stvaranje nemira i pomutnje u javnom prostoru i njima se na nepotreban način, pred ovako važne događaje iz Domovinskog rata na čijim vrijednostima je stvorena hrvatska država, dodatno opterećuje stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara".

Komentara 27

DU
Deleted user
16:57 14.11.2018.

Slijedeci potez vlade ce biti osnivanje stalnog povjerenstva za sva moguca povjerenstva...

Avatar MK
MK
15:52 14.11.2018.

Ma funkcioniranje pravne drzave i procesuiranje ratnih zlocinaca bilo bi sasvim dovoljno gospodine Ministre Medved... Znaci Kajkic nemoze nazad na posao jer je Vukovar "mjestom posebnog pijeteta"? Interesantno obrazlozenje!

Avatar gordi
gordi
16:52 14.11.2018.

Medved bit će najgori ministar branitelja ikad i nadam sekazneno gonjen...zabranio registar branitelja jel tamo ima puno rodjaka koji ratišta vidjeli nisu a uživaju u braniteljskim mirovinama...a presedan da se 13 000 lažnih branitelja 27 godina nakon rata mogu proglasiti ratni invalidi nema nigdje u svijetu...sramota me kao veterana domovinskog rata da mi je ova spodoba ministar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije