Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Odbačene sve tužbe za klevetu protiv zviždačice Cvrtile

Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.02.2023.
u 11:57

Cvrtila se pozvala na Europsku direktivu o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije s kojom je usklađen lani donesen hrvatski zakon. Sudac sisačkog Općinskog suda Mirko Đukić njen je zahtjev prihvatio te odbacio svih šest tužbi

Sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić odbacio je šest tužbi za klevetu protiv zviždačice Adrijane Cvrtila, a koje je zbog njenih istupa u medijima podnio kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. Sudac Đukić na današnjem prvom ročištu za klevetu prvo je spojio svih šest tužbi u jednu, a zatim ih odbacio prihvativši zahtjev Adrijane Cvrtile za njihovim odbacivanjem. Ona se u tom zahtjevu pozvala na Europsku direktivu o zaštiti osoba koje prijavljuju povrede prava Unije, a s kojom je usklađen lani donesen Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji izrijekom štiti zviždače od raznih sudskih postupaka, uključujući i klevetu.

U direktivi i Zakonu, stoji: "U sudskim postupcima, uključujući postupke zbog klevete, povrede autorskog prava, povrede tajnosti, povrede pravila o zaštiti podataka, otkrivanja poslovne tajne ili zahtjeva za naknadu na temelju privatnog, javnog ili kolektivnog radnog prava, osobe iz članka 4. (zviždači, op.a.) ne snose nikakvu odgovornost zbog prijava ili javnih razotkrivanja na temelju ove Direktive. Te osobe imaju pravo na temelju te prijave ili javnog razotkrivanja zatražiti odbacivanje predmeta, pod uvjetom da su imale opravdan razlog vjerovati da su prijava ili javno razotkrivanje bili nužni radi razotkrivanja povrede na temelju ove Direktive."

Prema našim informacijama, riječ je o prvom takvom slučaju u Hrvatskoj.

Na temelju iskaza u medijima bivše direktorice kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina u rujnu 2021. o političkom namještanju zapošljavanja u toj tvrtki, na što je bila prisiljena na osnovu zahtjeva HDZ-ova gradonačelnika Babića i HSLS-ova predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića, USKOK je pokrenuo istragu nakon čega su i Babić i Kljakić uhićeni, a nedavno je podignuta i optužnica protiv njih i još dvojice gradskih vijećnika. Svi oni terete se za podmićivanje zastupnika i trgovinu utjecajem, a u međuvremenu su tužili Cvrtilu za klevetu zbog tih izjava.

– Za svaku moju izjavu Babić me tužio odvojeno. Tražila sam da se to spoji jer sam nezaposlena i financijski mi je to problem. Pozvala sam se i na Europsku direktivu o zaštiti zviždača i to je sudac Đukić usvojio i odbacio tužbe. Tu jasno piše da prijavitelj nepravilnosti ne može biti tužen za klevetu zbog toga, a ako je tužen, da se tužbe moraju odbaciti. Sudac ih je prvo spojio u jedan predmet i zatim odbacio. Sada su mi preostale još tri tužbe od ovih drugih, Kindermana, Kljakića i Kouseka, i na temelju ovog ću se pozvati sada i u tim slučajevima jer su kod drugih sudaca. Koliko ja pratim, nisam još vidjela u Hrvatskoj takav slučaj. Ovo je sada nova sudska praksa – rekla nam je Adrijana Cvrtila.

– Babić je prije govorio da je to sve laž, klevetanja, no nisam baš čula da se optužnica diže, a ljude pritvara ako nema elemenata za to – zaključuje Cvrtila. 

VIDEO Dubravko Šimenc nakon smrti Ćire Blaževića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije