Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠIRENJE ISTRAGE

Nakon tužiteljice, njezina muža i Piruške Canjuge, sada osumnjičen i Zlatko Canjuga

AKCIJA AGROKOR 3. dan: Izlazak osumnji?enika u akciji Agrokor iz zatvora u Remetincu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.10.2022.
u 15:26

Sumnja se na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Jednom bračnom paru pridružio se drugi. Tako iz perspektive  USKOK-a izgleda proširenje istrage u jednom karaku afera povezanih s   Agrokorom. Jer  nakon što su u studenom 2021. zbog zloporabe položaja i ovlasti i poticanja na zloporabu položaja i ovlasti osumnjičeni Mirela Alerić Puklin, do tog trenutka zamjenica zagrebačke ŽDO, koja je  vodila istragu za aferu Agrokor, njezin suprug Goran Puklin te Piruška Canjuga, sada se u proširenju istrage toj trojci pridružio i Zlatko Canjuga.

Njega se sada sumnjiči da je krajem studenog i početkom  prosinca 2018., sukladno ranijem dogovoru sa svojom suprugom Piruškom  od Puklina, s kojim je u prijateljskim odnosima, zatražio da intervenira kod svoje supruge. U to vrijeme Mirela Alerić Puklin je  kao tužiteljica radila na spisima  iz afere Agrokor. U toj aferi  ima više predmeta koji su u različitim fazama, a Piruška Canjuga  bila je obuhvaćena istragama u tzv. velikom i malom Agrokoru.  Zlatko Canjuga se sumnjiči da je od Gorana Puklina tražio da utječe na Mirelu Alerić Puklin kako bi poduzela  sve što je potrebno  da bi se ili postupno eliminirala ili umanjila kaznena odgovornost Piruške Canjuge.  Mirela Alerić Puklin se pak sumnjiči da  je prihvatila napraviti to što ju je suprug preko Zlatka Canjuge tražio iako je znala da je takvo postupanje zabranjeno.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

USKOK je sumnjiči da je kao  zamjenica županijskog državnog odvjetnika imala pristup podacima iz više kaznenih predmeta na kojima su radili drugi tužitelji te da je u više navrata  neposredno pristupala elektronskom upisniku i obavljala uvid u sadržaj navedenog spisa. Nakon što je utvrdila da je zaduženi tužitelj 30. studenoga 2018. donio rješenje o provođenju istrage, Alerić Puklin se sumnjiči da je u ime Piruške Canjuge sastavila dokument, pod nazivom Žalba protiv rješenja o provođenju istrage u kojem je predložila da nadležni sud  navedeno rješenje ukine. USKOK sumnja da je u tom dokumentu koji je sastavila detaljno argumentirala   i obrazložila žalbene razloge.

Potom je taj dokument, kako se sumnja, predala svom suprugu, a ovaj ga je predao Zlatku Canjugi, koji ga je, kako kaže USKOK, potom učinio dostupnima Piruški Canjugi i  njezinim odvjetnicima. Piruška Canjuga se pak sumnjiči da je onda posredstvom svog branitelja u spis uložila žalbu protiv rješenja o provođenju istrage  u kojoj su bili, sumnja USKOK, kopirani bitni dijelovi s podacima i zaključcima iz navedenog dokumenta kojeg  je izradila Mirela Alerić Puklin.

Zlatko Canjuga se sumnjiči i da je  od početka studenog 2018. do sredine veljače  2019. ponovo Puklina tražio da utječe na Mirelu Puklin Alerić oko istrage i u velikom Agrokoru u kojem je ova bila osumnjičena. USKOK tako sumnja da je Piruška Canjuga  dok je bila pod istragom  u aferi Agrokor, znala kako napreduje ta istraga. Odnosno Mirela Alerić Puklin se sumnjiči da joj je  dojavljivala tajne informacije. Njih dvije i Goran Puklin bili su uhićeni u studenom 2021. i kratko pritvoreni. Puklin je tada u obrani naveo da je on prisluškivao razgovore koje je njegova supruga vodila sa svojim  kolegama te da je te podatke mislio dati Zlatku Canjugi, koji mu je prijatelj. Tvrdio je da to ipak na koncu nije napravio, no rješenje o proširenju istrage govori drugačije.

Kada je Mirela Alerić Puklin uhićena, isti je dan na doradu bila povučena i optužnica za Agrokor radi dorade. Odnosno  kako bi se navodno iščistila od potencijalnih kontaminiranih dokaza. Na koncu je ljetos optužnica ponovo podignuta, još nije potvrđena, a sud je  Todoriću nedavno odbio zahtjev za povratom jamčevine koju je svojevremeno položio za obranu sa slobode. Piruška Canjuga je optužena u velikom Agrokoru, dok su u malom Agrokoru i ona i Todorić nepravomoćno oslobođeni optužbi.

Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL, ilustracija

Goran Puklin je pak pod istragom da je zajedno sa Željkom Fadljevićem sudjelovao u namještanju IT poslova za koje je Hrvatska lutrija raspisivala javne nabave. Poslove vrijedne 8,2 milijuna kuna, kako se sumnja, u više navrata dobila je tvrtka Fleksbit u kojoj su i Fadljević i Puklin bili - tajni  vlasnici. Kao direktor figurirao je Tomislav Gligora, koji je također osumnjičen u toj priči. Fadljević se sumnjiči da je osiguravao da tvrtka u kojoj je on bio tajni vlasnik, dobije milijunske poslove s Hrvatskom lutrijom i to na namještenim natječajima. Inkriminirano vrijeme u kojem se to događalo je od ožujka 2018. do prosinca 2019. a kako se sumnja to se radilo tako da se natječaj namjesti tako da zapravo sve uvjete zadovoljava samo Fleksbit.

Puklin je osim navedenog osumnjičen i da je od prosinca 2018. do ožujka 2019. kao voditelj službe marketinga u jednoj tvrtki te ovlašten da na trošak tvrtke angažira studente za  obavljanje  povremenih administrativnih poslova to i učinio. Sumnjiči ga se da je  četiri studentice tražio da preuzmu ugovore i spomenutu tvrtku navedu kao poslodavca. One nikakav posao nisu obavile no tražile su isplatu  honorara od Studentskog centra, a novac su, kako se sumnja predale Puklinu.  Predavale su mu cijeli iznos honorara ili iznos koji je bio umanjen za 300 kuna, kolika je bila njihova "nagrada". Puklin se sumnjiči da je tako sebi pribavio 19.400 kuna, a dok je tvrtka oštećena za 23.600 kuna.

Što se tiče Zlatka Canjuge, on je 90-oh bio jedan od moćnijih HDZ-ovih političara, bio je blizak pokojnom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu,  bio je glavni tajnik HDZ-a, član VONS-a, predsjednik Dinama u vrijeme kada se zvao Croatia,  saborski zastupnik... S HDZ-om se razišao 2003., a nakon politike otišao je u poduzetnike.

VIDEO: Beograd: Odvjetnik Aleksandar Olenik dao je izjavu prije početka suđenja hrvatskim pilotima

Komentara 13

BA
barbaizamerike
16:03 14.10.2022.

jeli to onaj Canjuga kojeg je Manolic kao povjerljivu osobu za vrime komunizma postavio da odreduje ucitelje i uciteljice koji ce uciti djecu nasih gastajbajtera i ne samo to mozda i da dobro otvore usi i slusaju sta nasi gastajbajteri pricaju

RO
romobil
16:14 14.10.2022.

Zagorski cezar? .... Ne mrem verovati

BA
barbaizamerike
16:23 14.10.2022.

proucite malo kutlu ,sanadera,mamica,todorica,canjugu i jos neke i analizirajte njihov rad i kontakte za vrime juge i za vrime domovinskog rata i poslije rata i sve ce vam biti jasno da su na neki nacin povezani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije