Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički teror u Njemačkoj

'Ovo je brutalni napad na pravnu državu i mračan dan za demokraciju'

Frank Magnitz brutalno pretučen
Foto: DPA/PIXSELL
1/5
09.01.2019.
u 08:21

Tri napadača palicama razbila glavu zastupniku iz ekstremno desnog AfD-a.

U središtu Bremena tri maskirana napadača pretukla su Franka Magnitza iz krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koji je i zastupnik u njemačkom Bundestagu. Policija je odmah ustvrdila da je napad u kojem je Magnitz teško ozlijeđen politički motiviran. Trojica su napadača presrela Magnitzana u samom središtu grada, u sumrak, na njegovu povratku iz muzeja Kunsthalle gdje je bilo novogodišnje primanje lokalnog dnevnog lista, udarila ga, kako se navodi, komadima drva, vjerojatno palicama, te ga nastavili udarati nogama u glavu.

Spasili ga bauštelci

Moguće je da bi sve završilo i gore da u pomoć Magnitzu nisu pritekla dvojica radnika s lokalnog gradilišta. Glasnogovornik AfD-a na Twitteru je objavio fotografiju na kojoj se Magnitz vidi kako leži u nesvijesti s teškim ranama, od kojih je jedna na glavi osobito teška, uz komentar da je ostavljen na tlu polumrtav.

Vodstvo AfD-a odmah je ustvrdilo da je napad na 66-godišnjaka politički motivirano te se radi o atentatu, a napad su osudile sve političke snage u Njemačkoj uključujući i kancelarku Angelu Merkel.

Foto: Reuters/PIXSELL

– Svaki oblik nasilja protiv stranačkih zastupnika napad je na pravnu državu. Protiv toga se moramo svi postaviti, jedinstveni i odlučni – poručio je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

– Danas je mračan dan za njemačku demokraciju – ističu u AfD-u.

S procjenom da se radi o politički motiviranom napadu složila se i bremenska policija te je pozvala da se jave svjedoci događaja. Najoštriji je u osudama Alexander Gauland, čelnik AfD-a, koji je rekao da je očito riječ o “pokušaju ubojstva”.

– Rezultat je to ostrašćenosti i agitacije s kojima se AfD suočava – rekao je tvrdeći da odgovornost leži i na strankama koje su javno uspoređivale AfD s Hitlerovim nacistima. Inače, Magnitza svrstavaju u ekstremno krilo stranke.

U izjavi za DPA Frank Magnitz rekao je da mora ostati u bolnici barem do vikenda, a da se napada jako slabo sjeća. Kako kaže, prijetnje mu nisu strane, no do sada nijednu od njih nije uzimao previše ozbiljno. U svakom je slučaju napad na Magnitza, koji je drugi čelnik AfD-a Jörg Meuthen nazvao podlim i kukavičkim, ozbiljan presedan. Kakvu god retoriku imao i kakva god mišljenja iskazivao, AfD je sada zastupljen u parlamentima u svih 16 njemačkih saveznih država, kao što i u Bundestagu ima 91 mjesto pa je najveća oporbena stranka.

Na tim je izborima u Bundestag izabran i sam Magnitz koji je, kao i drugi AfD-ovci, optuživan za rasizam na što je prošlog rujna odgovorio ističući da mu je supruga turskog porijekla, a pomoćnik njemačko-kubanskog porijekla te je stoga on otvorena uma.

– U mojem svijetu biti kozmopolit ne isključuje ljubav prema svojoj domovini i patriotizam – izjavio je tada Magnitz. U tu se stranku učlanio zbog neslaganja s migrantskom politikom Angele Merkel, a i žestoki je protivnik eura. K tome, Bremen se teško može smatrati njihovim uporištem jer tamo su na nacionalnim izborima 2017. ostvarili deset posto što je ispod općeg prosjeka od 12,6 posto. Taj grad, dakle, nije njihovo uporište kao što su to države koje su bile dijelom nekadašnje Istočne Njemačke.

Foto: Reuters/PIXSELL

Stotine napada

S druge strane, AfD napad na Franka Magnitza koristi za tvrdnje da je to samo jedan od stotina napada na njihove članove i lidere otkako su se osnovali 2013. Prošlog je tjedna detonirana eksplozivna naprava u kanti za smeće pokraj sjedišta AfD-a u Saskoj zbog čega su privedene tri osobe.

TV kuća ARD objavila je da je od sredine prosinca zabilježeno najmanje osam napada na sjedišta AfD-a. Svi njemački mediji osuđuju napad, ne isključujući da su napadači došli iz krajnje lijevog miljea.

Ključne riječi

Komentara 31

MO
mobitel20
08:55 09.01.2019.

AfD nije "ekstremno desna" stranka ! Zasto sirite fake news, klevete!? Oni imaju i homoseksualce u vrhu stranke, veliki broj zena, cak nisu za izlazak iz EU ! Nisu ni neonacisti(kazu da je to NPD), zalazu se za EUROPU SUVERENIHH DRZAVA ! Eeeee, to zadnje je za sorosoide "ekstremno"! Plus normalan zdravorazumsko stajaliste oko nasilnih prelazenja granica. Vi ste ekstremni, moj nounar!

NI
NikoCro
08:53 09.01.2019.

Ovo je ljevicarska demokracija Sramotno

IJ
IJaSamAntinfašist
09:24 09.01.2019.

Ljevicarska tolerancija na djelu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije